Uniunea Europeană se confruntă cu un val de prețuri tot mai mari pentru energie, iar această situație afectează consumatorii vulnerabili, mai ales pe cei care au avut de pierdut în urma restricțiile din timpul pandemiei coronavirus. Mai multe guverne europene au intervenit în piață pentru a reduce facturile cetățenilor, în timp ce România a preferat să intervină cu legea consumatorului vulnerabil.
Italia
Italia este statul european cel mai lovit de creșterile prețurilor la energie în timpul pandemiei. Dacă în 2020 Italia s-a protejat de aceste creșteri prin plafonarea prețurilor, în 2021 se confruntă cu o creștere de 43% pentru energia electrică și 32% pentru gaz, comparativ cu prețurile din urmă cu șase luni, după cum reiese din simularea de mai jos.
Sursa: tg24.sky.it *Tabelul de mai sus reprezintă o estimare a prețurilor comparativ cu 6 luni în urmă și estimează facturile plătite de o familie cu un consum tip descris în foto
Italia a luat măsura de a reduce taxele din sistemul energetic, iar impactul total este de circa 3 miliarde de Euro, informează corriere.it. TVA-ul pentru energie a fost redus la 5%, unul dintre cele mai mici din UE, ceea ce înseamnă un impact bugetar de circa 480 de milioane de Euro. Alte 700 de milioane de Euro vor fi alocate pentru licitațiile de CO2. Italia va oferi inclusiv un bonus social (un buget total de 450 de milioane de Euro) familiilor cu venituri mici, fiind aici încadrate persoanele cu un venit anual sub 8.265 Euro; familiile cu cel puțin 4 copii și un venit anual sub 20.000 Euro; persoanele cu venitul de cetățenilor sau pensie socială.
Mario Draghi, premierul Italiei, a cerut Comisiei Europene să vină cu măsuri pentru a stopa aceste creșteri de pe piața energetică: „E nevoie de o acțiune structurală la nivel european, pentru a diversifica sursele de energie și a consolida puterea de negociere a statelor a țărilor cumpărătoare”, ar fi spus premierul italian către Ursula Von der Leyen. Până acum, Comisia nu a răspuns solicitării Italiei.
Spania
O simulare a creșterilor de prețuri din Spania arată că spaniolii vor avea facturi la energie mai mari cu 55% și la gaze cu doar 4%, comparativ cu șase luni în urmă.
Spania a introdus și ea mai multe măsuri pentru a stopa creșterea de prețuri, doar că guvernul de la Madrid a mai făcut acest lucru și în urmă cu câteva luni, însă fără un mare succes. Spania a venit, la mijlocul lunii septembrie, cu un pachet de măsuri mult mai puternice. TVA-ul pentru consumatorii cu putere contractuală de până la 10kw va fi redus de la 21% la 10%. A fost eliminat impozitul de 7% plătit de companiile de producție. A fost redus impozitul special pe electricitate de la 5,1% la 0,5%, minimul permis în Uniunea Europeană, arată ansa.it.
Apoi Guvernul de la Madrid a redus inclusiv taxa pe „profit excesiv”, care era aplicată centralele ce nu emit CO2 (nucleare, hidroelectrice și parcuri eoliene). În acest caz, prețul energiei nucleare – care a devenit cea mai scumpă pe bursă, după cum avertiza chiar Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene – ar trebui să scadă în Spania.
Franța
Și Franța se confruntă cu creșteri de prețuri, însă mult mai mici decât Italia sau Spania. Francezii vor plăti cu 4% mai mult la energia electrică, iar la gaze cu 25%. Franța va plăti cel mai scump gaz din Europa, în timp ce Spania are factura pentru gaz la aproape jumătate. Guvernul de la Paris se gândește să vină cu mai multe măsuri pentru a reduce facturile la gaze, care vor crește de la 1 octombrie 2021, informează reuters.com.
Totuși, Franța oferă ajutoare financiare familiilor sărace care nu pot plăti facturile, având pregătite 580 de milioane de Euro, potrivit bloomberg.com. Francezii vor oferi vouchere familiilor vulnerabile care nu reușesc să plătească facturile. Circa 5,8 milioane de gospodării primesc acest ajutor financiar în Franța.
România
Guvernul României a evitat să intervină în sistemul fiscal din energie și nu a pregătit nicio măsură pentru reducerea facturilor. În schimb, guvernul vrea să plătească o parte din facturile cetățenilor cu venituri foarte mici.
Florin Cîțu s-a declarat împotriva reducerii TVA-ului la energie: „Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revenim asupra lui (…) Reducerea TVA la energie ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară. Nu sunt de acord”.
România nu a crescut nici taxele pentru companiile care acum fac profit în urma acestor creșteri exagerate de prețuri. Chiar dacă Florin Cîțu consideră că e o problemă „temporară”, este greu de crezut că prețurile vor scădea în viitor. Spre exemplu, guvernul de la Madrid se așteaptă ca în martie 2022 prețul să se stabilizeze, adică să nu mai înregistreze creșteri. Inclusiv Autoritatea pentru Energie din Italia se așteaptă ca aceste creșteri să continue până în martie 2022, iar atunci să existe o scădere. Totuși, nimeni nu arată că prețurile vor reveni la nivelul de dinaintea pandemiei. Nord Stream 2 ar putea ajuta piața europeană să-și regleze prețurile la energie, chiar dacă a fost criticat de mai multe state membre UE.
Facturile la energie electrică și gaze au crescut în România cu 25%, respectiv 20%, comparativ cu iulie 2020. Creșterile din România sunt mai mici decât cele din Italia, însă se simt mult mai puternic în piața românească datorită veniturilor foarte mici.
Guvernul român a venit cu legea consumatorului vulnerabil, care va deconta o parte din factura la energie, în funcție de venitul familiei. De această măsură vor beneficia toate persoanele care au venituri sub 2.053 lei. Spre exemplu, o persoană cu un venit mai mic de 200 lei va avea o factură compensată cu 100%, în timp ce una cu 2.053 lei va primi doar 10% compensație. Subvențiile se pot aplica direct în factură, dar vor fi dezavantajați cei care stau în chirie, mai ales fără un contract de închiriere. De asemenea, Parlamentul a decis să majoreze și ajutorul pentru încălzirea cu lemne, de la 160 de lei pe lună la 320 lei pe lună.
Legea consumatorului vulnerabil nu are rolul de a reduce facturile la energie, însă va acoperi o mică parte din sumă. Între timp, familiile cu venituri medii vor pierde bani, fiind nevoite să achite facturile tot mai mari. Spre exemplu, o persoană cu un venit de 4.000 de lei, care nu e oricum un venit mare în București, va trebui să plătească facturile tot mai mari la energie.
Nu s-a stabilit impactul bugetar pentru legea consumatorului vulnerabil și nu știm câți bani alocă Guvernul. Raluca Turcan, ministrul muncii, spunea în urmă cu o lună că o astfel de lege ar ajuta peste 427.000 de gospodării și impactul bugetar era estimat la 172 de milioane de lei, adică circa 34 de milioane de Euro. O sumă foarte mică dacă o comparăm cu Italia, care va oferi ajutoare financiare în valoare de 450 de milioane de Euro, la o populație de 60 de milioane. România oferă de 15 ori mai puțin decât Italia, deși are o populație de 18 milioane de locuitori.