După victoria ”a la Pirus” a lui Florin Cîțu, acum și premier și președinte de partid, sigur asta după ce noul CEO și-a asigurat sprijinul marilor lideri ai PNL: Boc, Falcă, Bolojan, dar mai ales a președintelui Klaus Iohannis, cel care știa când a fost huiduit de grupările pro-Orban că acesta este deja istorie. Cert, huiduielile nu i-ajutat lui Orban, așa cum nici aroganțele noii conduceri nu ajută deloc Partidul Național Liberal. În acest context, Klaus Iohannis este deja o altă poveste, una a coborârii marelului zeu de pe soclu și despre care vom scrie la timpul cuvenit.
Sunt multe observații de făcut legate de congres, legate de, în general de cine a învins pe cine, doar că aici avem un prim corolar: Nu există învingători în sensul real al cuvântului, există doar niște politicieni care se schimbă cu alți politicieni, marele învins fiind poporul român cel care a stat în tot felul de poziții încercând să înțeleagă de ce PNL a avut nevoie de cinci luni de circ politic pentru a schimba o garnitură de șefi cu alta. Și, practic, nu e chiar alta, ci una puțin mai fadosită, mai machiată, ceva pe acolo.
Niște huiduieli care nu au rezolvat nimic!
Mai spunem ceva în această frază: Ce au căutat niște doamne în rândurile talibanilor care l-au huiduit pe Iohannis? Ce căuta acolo un inspector școlar sau alți liberali bistrițeni extrem de vizibili și cunoscuți? Huiduielile nu au rezolvat nimic: Baronii PNL care deja controlau votul nu au fost deloc impresionați și singurii care au înghițit pe sec gălușca au fost Iohannis și Cîțu, nici unul, nici celălalt, nefiind deloc înclinați să ierte o asemenea ofensă, una folositoare ,de altfel, pentru epurările ce urmează.
Cine a pierdut, cine a câștigat?
Câștigătorul ia totul: Și tortul, și fata și băutura, așa e la chefuri! Nici în politică nu e o mare diferență, doar că aici se spune , oficial, că vrem unitate, neoficial, radem tot.
PNL BN nu este în cea mai bună situație, nici ca filială, nici ca lideri, doar că aici trebuie să vedem și să înțelegem mecanismele puterii, accesul la finanțări, proiecte, guvern , premier etc.
Ioan Turc: ca lider politic asumat pe lângă Ludovic Orban, Turc a mers la Congres cu multe voturi pentru ex-președintele partidului, iar o parte din delegație , ”ultrașii” l-au huiduit pe Idol. Nicio pagubă-n ciuperci? Ba da, o pagubă tot este, mai ales că imaginile cu ultrașii rămân. Chiar dacă nu vor fi reproșuri directe, ele se vor simți la aprobarea unor finanțări, la deschiderea ușilor pe la ministere, aranjarea dosarelor, de genul, unul la semnat, Bistrița… mai așteaptă. Sigur, Ioan Turc, știe foarte bine cât de volatile sunt relațiile în politică, așa că nu îi rămâne decât să caute alte LINKURI spre Palatul Victoria, iar în calitatea de primar al Bistriței ar putea să le găsească.
Diana Morar: E parlamentarul care a pierdut destul de multe în acest joc din jurul puterii. Cu Ludovic Orban președinte și premier, orizonturile erau altele, mult mai acceptabile, dar așa, e mult mai greu, asta și pentru că, ambițioasa Diana Morar a jucat totul pe o singură carte: Și a pierdut! A pierdut influență dar și șanse să acceadă la masa puterii din partid. Ca președinte al Comisiei de Arbitraj, dar mai ales cu sprijinul lui Orban, calea spre șefia Organizației de Femei era deschisă, acum însă e nevoie de ”răbdare și tutun” , adică o așteptare a unor vremuri mai bune din punct de vedere politic, că, Doamne, volatile sunt toate la acest nivel al Puterii.
Ovidiu Florean: Este senatorul care pare să nu fi pierdut nimic. Așa pare însă toate acestea le vom vedea în lunile care urmează. Știm că Florean va rămâne alături de Turc și Orban, asta pentru că, fostul lider liberal nu și-a încheiat cariera politică.
Stelian Dolha: Faptul că nu a intervenit ”pe față” în lupta din interiorul PNL, că nu s-a poziționat, tot oficial, de-o parte sau de alta, este un pumnal cu două tăișuri: te poți tăia, îți poți face harakiri dar și poți înjunghia la fel de bine. Dolha nu este într-o poziție simplă și viața lui politică nu e deloc ușoară în partid. Sigur, există și varianta unor negocieri cu oamenii lui Cîțu, așa cum există și varianta ca ele să nu existe. Eu merg pe prima variantă. Cu postul de prefect dorit de alți ”colegi” , Stelian Dolha nu are puterea voturilor existente în spatele lui Turc, el fiind la discreția lui Robert Sighiartău, cel care e unul din inițiatorii răzmeriței declanșate la finele lui 2020 contra lui Orban și susținător al noului președinte. În calitate de prefect numit, Dolha știe că schimbarea sa din funcție nu e doar o simplă teoremă, doar că, aici, totul depinde de cât de puternice vor fi reglajele pe care le va face noua echipă de conducere a PNL.
The winners take it all?
Se poate întreba și în felul următor: Ce capătă virtualii învingători și cine sunt ei?
Unul este Robert Sighiartău, deputat de BN impus pe listă de Ludovic Orban în dauna altor ”colegi”. A schimbat tabăra la timpul potrivit! Poate părea un câștig pentru județ, însă eu am îndoieli din mai multe puncte de vedere , mai ales că deputatul ales pe lista PNL BN și-a schimbat domiciliul în București. Evident, Sighiartău e marele câștigător, material și moral, asta pentru că a reintrat în circuitul puterii de la marea masă. E din nou în fața ”cozonacului” și are șanse uriașe să mai prindă un loc bun pe viitoarea listă parlamentară, fie la București, fie la BN, fie în altă parte. Despre relația sa cu PNL BN vom face o altă analiză, că și în acest caz lucrurile sunt extrem de nunanțate, asta și pentru că oamenii sunt oportuniști.
Dorin Vlașin, primar Năsăud
A mers de la începuturile luptei pentru putere în PNL alături de Sighiartău și Florin Câțu, așa că, cu siguranță va avea acces la proiecte de dezvoltare și la dosare de finanțare a investițiile semnate ceva mai repede decât altele. A pariat pe cartea câștigătoare și a … cîștigat. Din punct de vedere politic, Vlașin devine un personaj politic vizibil, și care începe să aibă influență în partid. Considerat unul din primarii-surpriză ai PNL, putem spune că, Vlașin începe ascensiunea politică în acest PNL, mult modificat ca structură, vectori de imagine și doctrină politică și economică.
Dorin Dobra, vicepreședinte PNL
Revine pe turnantă în PNL pe post de vicepreședinte , acum și de ”apropiat” al lui Sighiartău și susținător al președintelui Cîțu, Dorin Dobra, ieșit de ceva vreme din jocul politic intern. Autodeclarat adversar al lui Ioan Turc, Dobra poate spera că în cadrul noilor ecuații de la vîrfurile PNL, va primi și el un rol la nivelul filialei județene, aici unde, nu trebuie să fin naivi, noii șefi ai PNL vor încerca să o controleze, dacă nu la nivel de președinte, aici e mult mai greu, atunci la nivel de Birou Politic Județean, unde este posibil acest lucru, aici existând lideri nu foarte apropiați de Ioan Turc.
Evident, în grupul ”învingătorilor” îl mai putem trece pe primarul Sorin Mititean, dar și pe alți edili care nu au o legătură directă cu Ioan Turc, aici trebuind să consemnăm și grupul primarilor care a avut deja discuții cu premierul Câțu acum și președinte al PNL.
Corolar 1: PNL BN stă, cumva, pe niște mișcătoare nisipuri, și, repet, doar naivi nu pot fi liderii bistrițeni să creadă că Florin Cîțu și Robert Sighiartău nu vor încerca să controleze filiala. Deocamdată, încă reglajele de la nivel național nu au fost ”acordate” pe nivelul organizațiilor județene, dar este clar că, premierul își dorește să controleze partidul, asta și pe fondul instabilității politice din România și a multor probleme legate de guvernare și de relaționarea cu celalalte partide politice.
Corolar 2: Toate cele scrise aici sunt valabile cu o singură condiție: PNL să rămână un singur partid, adică să nu se rupă, noi, neavând voie să excludem și această variantă, date fiind ”antecedentele” partidului. Nu știu dacă Orban mai este dispus să rupă PNL și să îl refacă după chipul și asemănarea sa? Neavând toate informațiile, nu știm ce ar vrea Orban, dar sigur nu va lua o decizie la cald.
Corolar 3 : Primele două concluzii pot fi aruncate în aer de moțiunile de cenzură, asta pentru că, fotografia momentului ne spune că există două moțiuni de cenzură depuse contra Guvernului minoritar PNL-UDMR : prima, cea a USR-AUR a primit acceptul CCR pentru a fi dezbătută, a doua, a PSD, care a fost depusă chiar astăzi, marți, 28 septembrie.
PS: Când te gândești că toate aceste INUTILE zbateri politice sunt consecința dorinței unui singur om, deocamdată, președinte al României: KWI, cel care aflat pe ultimele 300 de metri la Cotroceni încearcă să controleze PNL în speranța asigurării unui viitor politic. Practic, KWI este marele învingător dar și marele învins al Congresului: nicăieri în cele 5 luni de lupte politice nu a fost vorba de poporul român și de membrul simplu al PNL.