Evoluția partidelor politice în sondajele de opinie pe parcursul acestui an a fost una oscilantă, însă câteva lucruri trebuie notate. Partidele aflate la guvernare au suferit o erodare foarte vizibilă, în timp ce partidele aflate în opoziție au capitalizat de pe urma erodării celor de la guvernare. Jocul a fost practic unul de sumă nulă, în care pierderea partidelor de la guvernare s-a tradus printr-un câștig pentru cele din opoziție.
Un sondaj CURS efectuat în luna februarie a acestui an arăta că partidele de își conservau procentele obţinute la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Totuși, se putea observa încă din februarie că PSD începe să crească ușor în raport cu restul forțelor politice. Sondajul dădea astfel un elan celor de la PSD de 9 procente (34%) în fața celor de la PNL (25%). USR-PLUS era clasat la 16% în intenția de vot, iar AUR rămânea la 9%, scorul obținut în alegerile legislative. UDMR, aflat în coaliția de guvernare era clasat la 4%, în timp ce alte partide care au rămas în afara parlamentului avea scoruri tot sub pragul de 5%, PMP – 3%, Pro România – 2%.
Câteva luni mai târziu aveam să asistăm la o răsturnare de situație. Un sondaj INSCOP, realizat în luna martie arăta că AUR a trecut în fața celor de la USR-PLUS, devenind al treilea partid din țară în intenția de vot. Clasamentul arăta de data aceasta o distanță mult mai mică între PNL și PSD, față de sondajul CURS din februarie. Astfel, PSD rămânea pe prima poziție în intenția de vot a românilor cu 30,6%, fiind urmat de PNL cu 26,3%. În schimb, pe locul 3 venea AUR cu 15,3%, adică peste 6 procente față de alegerile din decembrie 2020. USR-PLUS era clasat în spatele celor de la AUR cu 14,2%, o scădere de aproape 2 procente.
Un sondaj INSCOP de câteva luni mai târziu, în iulie, tot INSCOP publica un alt sondaj de opinie. Sondajul nu aducea modificări substanțiale față de cel anterior. PSD ocupa în continuare prima poziție în clasamentul partidelor, cu 30,2%, urmat de PNL 26,6%. Pe locul trei venea AUR 14,2%, o scădere de aproximativ un procent, iar USR-PLUS se clasa pe locul 4 cu 13,2%, tot în scădere. Totodată, PRO România era creditat cu 4,3% și PMP cu 2,8%.
În luna august, un sondaj a creat panică în rândul liberalilor. Publicat de Politico.eu, sondajul arăta o scădere dramatică a celor de la PNL. PSD rămânea lider detașat 34%. Însă pe poziția a doua venea PNL cu doar 18%, o diferență de peste 8 procente față de ceea ce afișau sondajele autohtone. AUR se clasa pe a treia poziție la 4 puncte procentuale în spatele PNL, cu 14%, urmat de USR-PLUS, cu 12% și UDMR, cu 5%. Sub pragul electoral se află PMP, cu 4%, în timp ce Pro România și PPUSL înregistrau 3%. Tot în luna august, Avangarde a publicat la rândul său un sondaj. Potrivit sondajului, PSD era cotat la 35%, în timp ce PNL, principalul partid de guvernare, obținea 21%. Pe a treia poziție se clasa AUR, ajuns la 15%, devansând cu un procent USR-PLUS. Totodată, UDMR era cotat la 5%.
Ultimul sondaj dat publicității a fost publicat de CURS la 20 septembrie, fiind comandat de PSD. Sondajul arăta că dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%. Din nou observăm o fluctuație majoră în scorul pe care l-ar obține PNL. În ultimul sondaj CURS, UDMR ar obține 5%, iar PMP ar prinde și el pragul de intrare în parlament de 5%.
În concluzie principalele modificări din sondajele de opinie țin de PSD, PNL, AUR și USR-PLUS. PSD s-a distanțat în toate sondajele de opinie față de scorul obținut la alegerile parlamentare din 2020. Principalul partid de guvernare, PNL, a pierdut procente, în unele sondaje scăderea liberalilor fiind de-a dreptul dramatică. AUR a câștigat procente față de alegerile din 2020, fiind considerat în toate sondajele a treia forță politică din țară în acest moment. Totodată, USR-PLUS a pierdut procente, devenind a 4-a forță politică din țară.