Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan a vorbit în cadrul unei emisiuni la Propolitica și Info Bistrița despre cum a fost sezonul estival la Băile Figa, ce urmează acolo dar și despre șansa uriașă pe care o are Becleanul ca aceste ”băi” să devină stațiune de interes național.
Într-o scurtă analiză făcută asupra a ceea ce a fost sezonul estival, Nicolae Moldovan a punctat faptul că, 2021 a fost unul din cei mai buni ani pentru turismul balnear din zonă: ” Băile Figa au adus în bugetul orașului nostru peste 3,2 milioane de lei, ceea ce este foarte, foarte bine. Sunt foarte mulți bani și care ne dau un mare grad de autonomie financiară”, spune Moldovan.
Cu toate acestea, vestea mare nu face referire la acest profit ci la altceva, mult mai important, așa cum spune interlocutorul nostru: ” Începând cu 2022, la Băile Figa vom avea sezon turistic complet- din iunie până în iunie. Odată cu finalizarea Centrului Recreativ LEGACY și a drumului care face legătura cu Rusu de Sus, toată zona e schimbată fundamental. Vă mai spun doar că după ce vom da în folosință Centrului Recreativ LEGACY, încasările se vor dubla, cel puțin se vor dubla, putând estima sume incredibile de bani ce vor intra direct în bugetul orașului Beclean”, a mai precizat Nicolae Moldovan.

Reamintim că : Centrul Recreativ Legacy este un proiect de 4,9 milioane de euro
Acest centru multifuncțional va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din Beclean și împrejurimi prin dezvoltarea unor activități de petrecere a timpului liber, în special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților.
Centrul Recreativ “Legacy” va fi cu acces gratuit pentru anumite categorii țintă și aici vor fi amenajate următoarele dotări:
Bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare;
Bazin de înot cu jocuri în apă;
Bazin de relaxare
Bazin de recuperare;
Bazin cu apă sărată;
Zonă de relaxare și recreere;
Punct de prim ajutor;
Sală de bowling și fitness;
Bibliotecă pentru copii și adulți;
Sală de gimnastică
Ateliere creative
Spațiu expozițional
Spații verzi (6.800 mp)
Locuri de joacă pentru copii
Mobilier urban în limita terenului
Sisteme de supraveghere video și wi-fi
Centrul social de zi este un proiect de 4,2 milioane de euro, aflat în execuție
Centrul va oferi în mod gratuit pentru toți beneficiarii servicii și diverse activități de recuperare medico-socială, ajutând la îmbunătățirea vieții pentru grupurile vulnerabile:
persoane de vârsta a treia, persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico-dependente;
persoane vârstnice/adulte inclusiv pentru persoane cu dizabilități (terapii de recreere și consiliere, activități recreative și de petrecere a timpului liber, socializare, terapie de recuperare, existența unei linii telefonice de urgență);
copii aflați în dificultate (consiliere psihosocială pentru familie și copii – educație, acordare de suport, evaluare monitorizare, îngrijiri igienico-sanitare de bază).
Centrul Social de Zi va avea principalele dotări:
pistă de biciclete pentru legătura cu pista de biciclete construită în cadrul proiectului PMUD 1;
iluminat public al pistei de biciclete cu tehnologie LED;
mobilier urban;
loc de joacă pentru copii pe amplasamentul aferent investiției, pe suprafața de 1 ha;
amfiteatru în aer liber;
sistem smart Wi-Fi pentru întreaga zonă.
Centru social de zi prin „GAL” Ținutul Haiducilor (recuperare balneo) este tot un proiect implementat la Beclean cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 430.000 de euro.
Noul Centru de zi „GAL” va îmbunatăți serviciile sociale integrate din zona noastră prin construirea, înființarea și dotarea centrului cu echipamente specifice serviciilor medicale de recuperare, proiectul fiind menit să readucă în atenţia comunităţii grupurile vulnerabile.
Centrul “GAL” va fi cu acces gratuit pentru categoriile vulnerabile și are următoarele caracteristici:
terapii de recuperare prin hidroterapie (ce valorifica potențialul balnear al zonei);
foaier și terasa pentru terapii de relaxare prin muzică și terapie de grup;
un cabinet medical;
două săli de terapii de recuperare;
sală de kinetoterapie, cu vestiar și grup sanitar și spații pentru circulații;
clădirea va fi accesibilă pentru persoanele cu dizabilități;
activități recreative și de petrecere a timpului liber și socializare (șah, rummy, și alte jocuri de societate, vizionare TV, sărbătorirea zilelor onomastice, etc.);
kinetoterapie, fizioterapie, hidroterapie, masaj, tratamente de relaxare, tratamente de recuperare, pentru afecțiuni specifice vârstei a treia (accident vascular cerebral, stare post fracturi, pareze, semipareze, bronșite, alergii, reumatism, etc.) sau condițiilor generate de dizabilități;
terapie de recuperare/reabilitare funcţională și reducerea dependențelor produse de bolile bătrâneții;
linie telefonică de urgență;
educație și prevenție sanitară – măsurarea parametrilor fiziologici (tensiune arterială, puls), consiliere medicală.
Grupul țintă este alcătuit din 66.798 de persoane care reprezintă populația Becleanului și persoane din G.A.L. Ținutul Haiducilor.