”Pregătim toate documentațiile necesare pentru Programul Național Anghel Saligny. Sunt încă câteva capete de drumuri care trebuie rezolvate și noi pregătim documentațiile necesare pentru a putea depune proiecte la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Compania Națională de Investiții. Așteptăm cu mare interes normele de aplicare a ordonanței”– Radu Moldovan
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a punctat astăzi faptul că, decizia Guvernului de a continua proiectele de investiții pentru comunitățile locale este una foarte bună. El a făcut în acest context și o referință politică punctând faptul că, ”dacă motivația ruperii Coaliției este programul ANGHEL SALIGNY, atunci sunt de partea PNL pentru că administrațiile locale au nevoie de fonduri pentru a continua dezvoltarea localităților”.
Radu Moldovan a apreciat faptul că, chiar dacă el reprezintă un partid de opoziție, susține cu toată tăria că proiectele de finanțare cu fonduri guvernamentale, care să vină complementar pentru a dezvolta comunitățile acolo unde nu sunt fonduri europene îndestulătoare pentru infrastructură de apă, canal, rețea de gaz, infrastructură școlară, dispensar, infrastructură culturală, sunt foarte bine venite ” și crede că decizia Guvernului este una foarte bună.
Radu Moldovan: ”Așteptăm cu mare interes normele de aplicare și finanțarea. Sperăm să nu rămână doar o poveste de campanie electorală politică. Sperăm că nu e doar o gogoașă și că va fi un program serios pentru că toate comunitățile locale din România au foarte mare nevoie de un asemenea program”.
Ce trebuie știut?
Pe 3 septembrie, Guvernul României a adoptat propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. La data de 6 septembrie, ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea acestui program a fost publicată în Monitorul Oficial.
Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” conţine credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei.
Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat.
„În cadrul Programului se pot realiza obiective de investiţii necesare pentru echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, aprobat prin Legea nr. 351/2001, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în document.
De asemenea, în forma ordonanţei publicate pe site-ul guvernului la 12 august se menţionează şi următoarele:
Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.
Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii noi precum şi intervenţii la construcţiile existente care se referă la lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, pentru următoarele categorii de investiţii: a) alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; b) sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; c) drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor; d) poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale; e) sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizaţie de construire valabilă.