Propolitica continuă seria de analize dedicate crizei politice, o criză despre care spunem din capul locului că nu rezolvă nici creșterile aberante de prețuri și nici valul 4. Potrivit mutărilor politice din Parlament de luni, tabăra lui Cîțu a ales scenariul colaborării cu PSD pentru a obține validarea lui Florin Cîțu în fruntea PNL și guvernarea minoritară.
În acest context al colaborării PNL-PSD din Parlament se conturează noi situații politice. În cazul în care Ludovic Orban și Anca Dragu reușesc să pună în dezbaterea plenului moțiunea de cenzură, social democrații vor fi nevoiți să o voteze. Liderii PSD nu mai pot da înapoi după ce Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au declarat public că “votează orice moțiune ajunge în plen”.

USR-PLUS are 80 de parlamentari si AUR, 43. Împreună cele două partide au 123 de voturi și mai au nevoie de 110 pentru a-l demite pe Florin Cîțu. PSD are 157 de parlamentari. Cu voturile pesediștilor, moțiunea ar trece.
Un al doilea scenariu care se conturează este legat strict de demisia miniștriilor USR-PLUS. Mai exact, retragerea miniștrilor USR-PLUS din Guvern va duce la schimbarea configurației politice dar nu și la căderea imediată a premierului Florin Cîțu.
Procedural și constituțional se schimbă configurația politică a Guvernului ceea ce presupune că premierul poate să numească miniștrii interimari și are la dispoziție 45 de zile de a veni în Parlament să ceară un vot de încredere pentru întreg Guvernul.
Practic, Florin Cîțu rămâne în funcția de premier până după congresul PNL din 25 septembrie și poate astfel câștiga lejer și șefia partidului.
Mai departe, după expirarea celor 45 de zile de interimat, Florin Cîțu vine în Parlament să ceară votul cu noua echipă de miniștrii. Potrivit înțelegerilor subterane cu PSD, Parlamentul ar putea valida cu voturile PSD un Guvern minoritar format din PNL-UDMR.