Secretarul de stat în Ministerul de Interne, ”inventatorul” sistemului SMURD, Raed Arafat, a fost prezent în această seară la recepția oficială a Heliportului de pe SJU Bistrița. La eveniment a fost multă lume și bună, la Bistrița mai fiind prezenți oficiali din Ministerul Sănătății și de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș.
Nu au lipsit președintele Radu Moldovan și Gabriel Lazany, în calitate de gazde, prefectul Stelian Dolha, primarul Ioan Turc, șefi de servicii deconcentrate și instituții militarizate, eleganta șefă a Arhivelor Naționale, Cornelia Vlașin, cei doi subprefecți Decsei Attila și Lorant Toth, deputații Daniel Suciu, Bogdan Ivan și discretul Lorant Sas, dar și senatorul Ioan Deneș.

RAED ARAFAT: ”Asistăm la o intrare în normalitate a unui spital județean. Un spital județeană de urgență fără heliport astăzi înseamnă o șansă mai mică pentru pacienți, fie că îi ducem fie că îi aducem aici. Acum se aterizează aici, pacientul este dus imediat în UPU, noua UPU urmează să fie finalizată și vorbim de o UPU modernă care va fi într-un spital normal de urgență. E al treilea heliport pe spital, Mureșul se bucură de mult de un helipunct lângă spital, terenul a permis acest lucru, dar nu e suficient. Fiecare spital județean de urgență trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului. În secunda în care ai așa ceva înseamnă că ai dat o șansă în plus pacientului. Spitalul dvs. va fi la 20-25 de minute de trei elicoptere: cele de la Mureș, Câmpulung Moldovenesc și Jibou, dacă un elicopter e ocupat poate să vină celălalt. Pe zborurile de noapte, spitalul este dependent de elicopterul de la Mureș, autorizat să zboare permanent. Felicitări și sper să devină un model pentru absolut toate spitalele județene de urgență. Aștept să revin pentru noua UPU, un alt pas important
RADU MOLDOVAN: Le mulțumesc tuturor celor implicați, îmi doresc ca acest heliport să-și aducă aportul la salvarea cât mai multor vieți. Chiar dacă la început nu îmi venea să cred, heliportul nu este folosit doar pentru a duce pacienți spre alte spitale, va fi folosit și pentru aducerea unor pacienți la specialiștii din SJU Bistrița. Mult succes tuturor celor care lucrează aici. Domnul Raed Arafat ne-a fost alături în toată această procedură, inclusiv în încrengăturile birocratice ale României, pentru că am întâlnit și un paradox: acest heliport s-a făcut în aproximativ șapte luni și s-a autorizat în vreo nouă. Viitoarea UPU va fi gata într-o lună, o lună și jumătate și va fi una dintre cele mai moderne din țară.
STELIAN DOLHA: “Reducerea timpilor de intervenție cu zeci de minute și chiar ore pentru bolnavii aflați în stare critică, dar și un circuit medical care să poată transfera pacienții cu suferințe minime cauzate de transport, poate însemna diferența dintre viață și moarte.
Zi și noapte acest heliport va asigura un circuit al speranței, al vieții care triumfă, pentru bolnavi, pentru familiile lor dar și pentru halatele albe care duc o luptă asiduă pentru fiecare pacient.
Așa că, fiecare ban public alocat în această luptă pentru viață este o investiție care rodește, o investiție neprețuită. Îi felicit pe cei care au făcut acest lucru și urez mult succes personalului în activitățile de salvare a vieților omenești.”
Heliportul de la Spitalul Județean a fost construit de două firme: Grup Construcții Est SA din Iași și ABC Development Aviation SRL din București. Pentru această lucrare cele două firme vor încasa 5,96 mil.lei (aprox. 1,26 mil.euro). Heliportul este amenajat pe teresa superioară a Spitalului Județean de Urgență Bistrița și va avea peste 1.000 mp. Construirea heliportului face parte dintr-o investiție amplă în modernizarea Unității de Primiri Urgențe pentru care Consiliul Județean Bistrița a suplimentat fondurile europene deja existente cu 1,5 milioane de euro.