Alianța pentru Patrimoniul Transilvan Bistrița a trimis autorităților o scrisoare-protest față de modificările care sunt propuse prin Ordonanță de urgență la Legea nr.422/2001 privind protecția monumentelor istorice și solicită retragerea acestui proiect.
Motivele sunt mai multe, iar ele sunt enumerate în documentul mai sus amintit:
- În primul rând este vorba despre politizarea deciziei privind intervenția asupra unor monumente istorice sau în zonele de protecție a acestora. Așa cum se știe directorii Direcțiilor județene de cultură sunt numiți pe linie politică, de asemenea administrația locală este una în general din același partid sau alianță politică, așadar bruma de obiectivitate și transparență în adoptarea deciziilor dispare. Oricum interesele imobiliare au afectat multe zone istorice chiar și în acest sistem în care comisiile zonale funcționează ca un filtru superior administrației locale (care dă autorizațiile de construcție/certificatele de urbanism), dacă și acest filtru dispare există riscul demolării fără discernământ a unor imobile valoroase. Am văzut și la Bistrița cum este privită demolarea unor clădiri istorice de către administrația locală, cazul Cinematografului Omnia/23 August fiind un exemplu în acest sens.
- În al doilea rând se introduce în legislație o sintagmă care permite constructorilor să intervină asupra monumentelor istorice pe o procedură simplificată, respectiv desființarea parțială, un concept nedefinit în legislație care va face ineficientă sancțiunea penală pentru demolarea de monumente. Practic nu se explicitează ce înseamnă această desființare parțială astfel că riscăm să rămânem cu doi bolovani dintr-un monument și totul să fie legal. În plus se legiferează practici condamnabile în prezent de demolare parțială a monumentelor istorice cu păstrarea a doi sau trei pereți și construirea de imobile care nu se încadrează zonei istorice în spatele acestor pereți. O soluția similară a fost propusă și la Cinematograful Omnia/23 August din Bistrița.
- În al treilea rând, faptul că se elimină incompatibilitățile din actuala lege nu este chiar așa, dimpotrivă prin avizarea proiectelor de către experți atestați, în baza unor studii științifice realizate de alți experți atestați dar plătite de dezvoltatorii imobiliari, vom avea o mafie a avizelor în toată regula și una a studiilor istorico-științifice care să argumenteze o decizie favorabilă celor interesați. Chiar dacă astfel de interese există și astăzi și se manifestă inclusiv la nivelul Comisiilor zonale sau la Comisia Națională, prin reglementarea acestei situații se legiferează o situație ilegală. Practic cel interesat de demolarea unui monument plătește un studiu și face puțin lobby (trafic de influență) la primar sau șeful direcției județene de cultură și obține avizul pentru demolare.
- În al patrulea rând nu este justificată urgența conform normelor de elaborare a Ordonanțelor de urgență. Modificările propuse nu au nici un caracter urgent și nici un aduc o îmbunătățire reală protecției patrimoniului, dimpotrivă, slăbesc și mai mult sistemul și încurajează deprofesionalizarea.
Proiectul de Ordonanță se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, până la data de 30 august. Astfel, toate persoanele care doresc să aducă propuneri și observații referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, le pot transmite în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 30.08.2021.

Ion Lucian Petraș, Alianța pentru Patrimoniul Transilvan Bistrița