Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha a vorbit aseară pentru Pro Politica și Info Bistrița (vezi emisiunea aici: https://www.facebook.com/propolitica.ro/videos/862432271052743
despre situația conflictuală din comuna Telciu, consecință a aplicării de tarife mai mari pentru apă și canal, situație ce a degenerat în aceste zile, fiind necesară declararea acestei comune drept zonă specială de siguranță publică pentru o perioadă de 7 zile.
Stelian Dolha: ” Eu am fost acolo de mai multe ori și m-am implicat în medierea acestui conflict latent aș zice. Problema nu e de azi, de ieri, problema are câteva luni bune, dacă nu ani, dar asta e o altă poveste. Ziceam că am fost acolo de mai multe ori, dar nu am văzut pe nimeni de la Aquabis, excepția fiind Ion Șandru. În rest, dacă mă uit pe documentul cu cei care fac parte din CA (n.red.- Consiliul de Administrație) văd că sunt șapte, dar în afara domnului Șandru, liniște și pace. Dincolo de toate, oamenii aceia cereau pe un oficial de la Aquabis, de la ADI Apă-Canal să vină și să stea de vorbă cu eu. Păi, nu a mers nimeni, în afara prefectului și a lui Ion Șandru, eu nu am văzut pe nimeni. E inadmisibil”.
De asemenea, prefectul Stelian Dolha a reproșat Executivului Consiliului Județean că nu face nimic pentru lămurirea unei situații extrem de complicate.
Întrebarea lui Stelian Dolha pentru Aquabis: Cum au fost montate aceste contoare în lipsa unui contract?
Mai mult, prefectul Stelian Dolha a pus o întrebare publică celor de la Aquabis, consiliului de administrație, structură de conducere ce ar trebui să știe foarte bine situația de acolo: ” Măi oameni buni: La Telciu au fost montate contoare. Bun!!! Că sunt ele în afara căminelor și că iarna ele nu îngheață, așa mi s-a spus, e o mâncare de pește, dar cum au fost montate aceste contoare în lipsa unui contract. Cum și în bază la ce document oficial s-a montat respectivele contoare? Am înțeles că în baza unui gentleman agreement, cumva că oamenii din Telciu își vor face după finalizarea întregului proiect acel contract în baza căruia Aquabis poate monta contoarele. Toate acestea nu s-au mai întâmplat, iar acum avem o situația explozivă la Telciu și care, văd și eu, cumva e exploatată și politic. Deocamdată, știm că sunt 800 de oameni care nu mai vor contracte, nu mai vor contoare și vor ieșirea din acest proiect, fapt ce va avea consecințe neplăcute nu doar pentru Telciu ci și pentru întreg județul Bistrița-Năsăud. Practic, “Ieşirea din ADI Apă-Canal ar însemna un faliment al comunei pe o perioadă de 10-20 de ani. Ei fac parte din masterplanul apă-canal. Ca Telciu să iasă din masterplanul respectiv, înseamnă costuri mari pentru ei, în primul rând, pentru noi, ca judeţ, şi eu ştiu ce sancţiuni europene am mai putea primi. Deci consecinţele sunt prea mari
Ce mai trebuie știut?
Că SC Aquabis SA este o societate condusă de un Consiliu de administrație format din 7 administratori, temporari și revocabili, aleși de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor. Ei sunt:
Timoce Grigore-Vasile – Președinte
Cîmpan Dragomir – Sabin – Membru
Kozuk Andrei-Ioan – Membru
Nemeș Crina Grațiela – Membru
Parasca Constantin-Cristian – Membru
Șandru Ion – Membru
Țintean Ioan – Membru
Stelian Dolha a mai apreciat că o variantă de soluționare a crizei ar fi ca primăria Telciu să subvenţioneze de la bugetul local o parte din valoarea facturii la apă. Prefectul i-a solicitat public primarului comunei Sever Mureșan să îşi întrerupă concediul de odihnă şi să revină la muncă, pentru a găsi soluţiile optime.
Ce se poate întâmpla? Ne spune Ion Șandru, directorul general al Aquabis: În cazul în montarea contoarelor nu va putea avea loc din cauza cetăţenilor care se opun, ” singura soluţie este să notific Ministerul Fondurilor Europene cu privire la imposibilitatea încheierii proiectului prin care a fost extins şi reabilitat sistemul de alimentare cu apă în Telciu, în valoare de peste 4 milioane lei, iar comuna va trebui să suporte consecinţele financiare”.
El a mai punctat următoarele: ”În cazul în care comuna Telciu va ieşi inclusiv din Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, punerea în aplicare a master planului de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare la nivel judeţean va fi mult întârziată”.
Situaţia de la Telciu este una în afara legii, având în vedere că aproximativ 850 de familii s-au legat ilegal la reţeaua de apă, explică tot Ion Șandru: “Au fost branşaţi de către constructorul cu care am avut contract, aşa se procedează pe fiecare contract de lucrări. Contoarele se montează ultimele, după ce s-au executat branşamentele. Când au montat căminele şi contorul, nu a comentat nimeni nimic. După ce s-a făcut recepţia, au început discuţiile: domnule, nu ne trebuie apă contorizată, nu ne trebuie investiţiile. (…) Şi-au făcut ei reţelele pe exterior când au văzut că se lucrează în stradă. Ei s-au legat singuri, nu au mai întrebat pe nimeni mai departe. Noi am pus căminul pe domeniul public, am pus ceasul şi robinetul, că era prins în contract. Sunt legaţi ilegal la reţeaua de apă. Ceea ce fac ei este furt de apă. (…) În localitatea Telciu, la ora asta, se consumă apă cât în Năsăud şi Rodna la un loc, deci 270 de litri de om pe zi. Maximul consumului la care se proiectează o reţea este de 120 de litri de om pe zi”.