Consiliul Județean, instituția care a delegat Aquabisul să se ocupe de serviciul de alimentare cu apă și de canalizare în județul Bistrița-Năsăud , a ieșit public pentru a aduce lămuri cu privire la situația extrem de tensionată de la Telciu. Comunicatul de presă este semnat de Mihaela Ivan, purtătorul de cuvânt al acestei instituții și a venit după ce, unii dintre protestatari, i-au cerut președintelui Radu Moldovan să meargă în zonă. Administrația județeană atrage atenția că o retragere a comunei Telciu din Masterplanul de Apă-Canal II va avea repercusiuni grave asupra investiției.
Ce spune comunicatul CJ BN?
Făcând o sinteză a comunicatului, trebuie știtute următoarele:
- În tot județul Bistrița-Năsăud, conform legii, relația contractuală se realizează între compania de furnizare de apă şi servicii de canalizare și beneficiari, fiecare serviciu având un cost.
- Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu este în măsură să ia decizii asupra acestei situații, însă, ca în toate comunele din Bistrița-Năsăud, ne dorim ca aceasta să fie gestionată respectând legea și să se țină cont de derularea în acest moment a celui mai mare contract din istoria județului, Masterplanul de Apă-Canal II, prin care majoritatea cetățenilor din Bistrița-Năsăud să beneficieze de servicii de apă și canalizare.
- Orice retragere a unei autorități locale din proiectul Master Plan de Apă-Canal 2 , respectiv nerespectarea acestei condiționalități, poate să pună în pericol implementarea investiției.
COMUNICAT: În urma evenimentelor care au loc în comuna Telciu, din dorința de a respecta principiul transparenței și pentru asigurarea bunei comunicări către cetățeni și instituțiile de presă, vă informăm că, în baza legii, serviciul de apă și canalizare este delegat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud, către AQUABIS S.A., conform legii 51/2006, privind serviciile comunitare de utilități publice și 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare.
Comuna Telciu, prin Consiliul local, este acționar al AQUABIS S.A, și devine membru al ADI Apă-Canal în 10.12.2007, aprobând prin vot, în anul 2008 Contractul de Delegare nr. 3/17.09.2008 precum și delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare al Comunei Telciu către Societatea AQUABIS S.A.
Astfel, și în această situație, ca în tot județul Bistrița-Năsăud, conform legii, relația contractuală se realizează între compania de furnizare de apă şi servicii de canalizare și beneficiari, fiecare serviciu având un cost.
Conform legii societăților, numărul 31/1990 (republicată) cu modificările și completările ulterioare, cei 14 acționari ai Societății AQUABIS S.A. sunt: Județul Bistrița-Năsăud, Municipiul Bistrița, Orașul Năsăud, Orașul Sângeorz Băi, Orașul Beclean, Comuna Budacu De Jos, Comuna Milaș, Comuna Telciu, Comuna Maieru, Comuna Rebra, Comuna Rebrișoara, Comuna Rodna, Comuna Salva, Comuna Șieuț.
Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice numărul 51/ 2006, cu modificările și completările ulterioare și a Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, numărul 241/2006 cu modificările și completările ulterioare, cele 59 de UAT-uri membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud sunt: Județul Bistrița-Năsăud, Municipiul Bistrița , Orașul Beclean, Orașul Năsăud , Orașul Sîngeorz-Băi, Comuna Bistrița-Bârgăului, Comuna Braniștea, Comuna Budacu de Jos, Comuna Budești, Comuna Căianu Mic, Comuna Cetate, Comuna Chiochiș, Comuna Chiuza, Comuna Ciceu Giurgești, Comuna Ciceu Mihăiești, Comuna Coșbuc, Comuna Dumitra, Comuna Dumitrița, Comuna Feldru, Comuna Galații Bistriței, Comuna Ilva Mică, Comuna Ilva Mare, Comuna Josenii Bârgăului, Comuna Lechința, Comuna Leșu, Comuna Livezile, Comuna Lunca Ilvei, Comuna Maieru, Comuna Matei, Comuna Măgura Ilvei, Comuna Mărișelu, Comuna Miceștii de Câmpie, Comuna Milaș, Comuna Negrilești, Comuna Nimigea, Comuna Nușeni, Comuna Parva, Comuna Petru Rareș, Comuna Poiana Ilvei, Comuna Prundu Bârgăului, Comuna Rebra, Comuna Rebrișoara, Comuna Rodna, Comuna Runcu Salvei, Comuna Salva, Comuna Spermezeu, Comuna Șanț, Comuna Sânmihaiu de Câmpie, Comuna Șieu, Comuna Șieu Măgheruș, Comuna Șieu Odorhei, Comuna Șieuț, Comuna Șintereag, Comuna Teaca, Comuna Telciu, Comuna Tiha Bârgăului, Comuna Târlișua, Comuna Uriu, Comuna Zagra.
Conducerea „AQUABIS” S.A. ne-a asigurat de gestionarea situației și respectarea legii, împreună cu autoritățile locale din comuna Telciu și serviciile de ordine publică.
Așadar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu este în măsură să ia decizii asupra acestei situații, însă, ca în toate comunele din Bistrița-Năsăud, ne dorim ca aceasta să fie gestionată respectând legea și să se țină cont de derularea în acest moment a celui mai mare contract din istoria județului, Masterplanul de Apă-Canal II, prin care majoritatea cetățenilor din Bistrița-Năsăud să beneficieze de servicii de apă și canalizare.
Orice retragere a unei autorități locale din proiect, respectiv nerespectarea acestei condiționalități, poate să pună în pericol implementarea investiției.
În concluzie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu are competență în a gestiona această situație, însă dorește respectarea legii, pentru a putea continua investițiile majore în serviciile de apă și canalizare.
Pentru orice alte informații privind această situație, având în vedere cadrul legal, vă rugăm să vă adresați Societății AQUABIS S.A., prin Directorul General Ioan Șandru.