Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc a anunțat Planul Urbanistic General pe care se lucrează până când un nou PUG va putea deveni operabil. E vorba de PUG-ul din 2013, expirat în 2018 dar prelungit până în 2023. Mai spunem că licitația pentru realizarea PUG-ului din 2013 a fost câștigată de BLOM ROMANIA SRL din Târgoviște după doi ani de tergiversări, doar că firma cu pricina nu a respectat termenii contractului prin care PUG-ul trebuia predat după 12 luni de la semnarea contractului ce a avut loc în 2010- Contractul nr. 9/L/12.03.2010- proiectul fiind depus și supus aprobării consiliului local după aproape 4 ani.

August 2021– Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc a anunțat Plan Urbanistic General pe care se lucrează până când un nou PUG va putea deveni operabil. Edilul orașului a confirmat faptul că au fost deja făcute solicitări la Instituția Prefectului, OCPI (n.red.- Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară) dar și la Ministerul de Interne în vederea trimiterii acelor documente pe care primăria Bistrița le-a transmis în 2013, atunci când s-a făcut PUG-ul actual al orașului: ” Avem deja aceste documente, ele au fost analizate de Serviciul de Audit, așa că, în aceste momente știm de avem de făcut”, spune Turc.
În acest context, primarul Bistriței a precizat că, deocamdată, se va lucra pe PUG-ul din 2013: ” Mergem pe varianta avizată de comisia tehnică din Ministerul Dezvoltării, de arhitecții ce fac parte din această comisie. Va trebui să lucrăm pe această variant din 2013 în pofida viciilor și a incongruențelor existente în document, asta pentru că, Bistrița, nu poate fi lipsită de un PUG. Ar însemna să blocăm orașul și asta nu doar din punct de vedere urbanistic”, a explicat Turc.
În privința noului PUG, edilul Bistriței a punctat că: ” În același timp dăm drumul la un nou PUG, tema de proiectare pentru consultanță în vederea realizării acestuia fiind gata. Vom avea un nou PUG, dar asta nu se face cât ai bate din palme, fiind vorba de o perioadă puțin mai îndelungată și care necesită lucrări mai ample, consistente”.
Trebuie știut faptul că: PUG-ul stabilește ordinea și legea în ceea ce privește urbanismul unei localități. În cazul municipiului Bistrița, perioada de valabilitate a documentației de urbanism „Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrița și Regulament local de urbanism” este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă maxim 5 ani, conform HCL nr.136 din 14 noiembrie 2013. Deci, actualul PUG al Bistriței ar fi putut expira în 2018 dar a fost prelungit . Este un PUG care a creat nenumărate controverse legate în special de constituirea unor PUZ-uri preferențiale, majoritatea legate de regimul de înălțime al noilor construcții pentru care s-a întocmit astfel de PUZ-uri, dar și legate de locurile de parcare.
Un PUG, două PUG-uri?
E o întrebare deloc hamletiană și care își așteaptă răspunsul după ce, în spațiul public, au început să circule informații care vorbesc de existența a două PUG-uri, adică a două Planuri Urbanistice Generale. De altfel, povestea nu este deloc surprinzătoare, așa că nu are cum să șocheze pe nimeni. Concret, în 2018, atunci când vechiul PUG expira, consilierii locali au votat pentru prelungirea lui cu toate acele PUZ (plan urbanistic zonal) depășite din toate punctele de vedere. Deja în anul 2013, atunci când firma BLOM din Târgoviște genera actualul PUG, nu fără scandaluri și controverse, situația din Bistrița la nivelul urbanismului era deja una încurcată, anul 2023, an până la care a fost prelungit acest PUG problematic, va prinde un municipiu dezolant din punct de vedere urbanistic, fără nici măcar o regulă clară în materie de construcții (regim de înălțime, colorit, peisagistică, locuri de parcare – vezi blocurile construite de Negrea.
Gaftone, mai pe urmă Peteleu
Prima care a vorbit despre două PUG-uri a fost secretarul general al Bistriței, Floare Gaftone. Data declarației e 16 septembrie 2018: „Ce vreau să vă informez este că în cadrul Primăriei există mai multe variante de PUG și chiar în spațiul public sunt instituții care dețin mai multe variante de PUG” – a declarat Gaftone în cadrul unei ședințe de Consiliu Local. Atunci, declarația secretarului general , conform timponline.ro, a venit pe fondul unor probleme urbanistice ridicate de consilierii liberali care sesizau primarului faptul că în Bistrița se construiește haotic și se „mutileaza” fața orașului. Răspunsul edilului a fost unul sec și s-a canalizat pe respectarea legii și a regulilor în domeniu.
Tot atunci, Floare Gaftone a precizat faptul că se acordă autorizații de construcție „în trei semnături”, fără avizul de legalitate al dânsei, spunând că primarul, șeful serviciului urbanism și arhitectu-șef semnează și își asumă respectivele documente.
Nici Ioan Peteleu, acum city mamager, dar cu multă experiență administrative, nu pare că nu știe nimic despre cele două PUG-uri. Cert, în cadrul unei emisiuni găzduită de către Bistrițeanul.ro. Peteleu afirma cu subiect și predicat, că sunt diferențe între PUG din arhivă (la care unii funcționari s-au raportat de- a lungul timpului) și PUG afișat pe site-ul primăriei (la care ceilalți funcționari s-au raportat).
Cum a câștigat firma BLOM ROMANIA SRL din Târgoviște licitația pentru actualul PUG?
Totul a început în 2007, atunci când, la propunerea secretarului general actualmente suspendat Floare Gaftone, au fost cuprinse în buget sumele necesare actualizării PUG în bugetul aferent anului 2007, însă procedura de licitație nu s-a organizat, sumele rămânând necheltuite.
A urmat și anul 2008, an electoral, iar licitația s-a organizat în ultima săptămână din luna decembrie, când nu s-a înregistrat nici o ofertă.
Abia în 2009 , după doi ani de tergiversări, este organizată licitație. Prin Caietul de sarcini s-a solicitat ca ofertanții să împartă municipiul în mai multe UTR-uri (față de PUG-ul din 2004) cu reglementările specifice acestora. Pentru o mai mare rigoare, tot prin Caietul de sarcini s-a impus ca ofertanții să facă dovada că dețin experiența necesară elaborării PUG, respectiv să facă dovada că au realizat cel puțin un PUG pentru un municipiu (pentru mai multă precizie în aplicare PUG – RLU). Explicația a fost data atunci de Floare Gaftone.
Interesant este faptul că: licitatia a fost câștigata de Societatea BLOM ROMANIA SRL din Târgoviște, primarul Crețu susținând atunci faptul că firma respectivă a realizat PUG pentru municipiul Târgoviște.
IMPORTANT: Municipiul Târgoviște nu deține nici astăzi un PUG finalizat de Societatea BLOM ROMANIA SRL Târgoviște și aprobat de către Consiliul local (acesta fiind în prezent în lucru, realizat de o altă firmă).
S-a cerut în repetate rânduri rezilierea contractului
În anul 2010 s-a încheiat Contractul nr. 9/L/12.03.2010 cu Societatea BLOM Romania SRL Târgoviște pentru întocmire PUG și RLU municipiu Bistrița, având ca obiect principal «să elaboreze documentația de urbanism pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița și Regulamentul aferent» în VII (șapte) etape, cu termen de realizare 12 luni. Termenul nu a fost respectat, proiectul fiind depus și supus aprobării consiliului local după aproape 4 ani.
”Menționez că în această perioada am solicitat, de câteva ori, declanșarea procedurilor legale de reziliere a contractului cu Societatea BLOM ROMANIA SRL Târgoviște, aspect neagreat”, spunea Gaftone.
2013, Sorin Hangan, pe atunci consilier municipal PNL: ”M-a dezamăgit prestaţia celor care au întocmit documentaţia PUG-ului. Este cel mai important proiect pe care trebuie să îmi dau votul. (n.r- consilierul liberal le-a reproşat celor de la firma SC Blom Târgovişte superficialitatea cu care au întocmit noul PUG, reclamând şi date copiate de la INS Bihor în documentaţia PUG Bistriţa). Mai bine îl lăsau pe domnul primar să prezinte, că se descurca mult mai ok. Este cel mai important proiect pe care trebuie să îmi dau votul. Am o propunere: modificarea articolului 2 din proiectul de hotărâre care să sune astfel: perioada de valabilitate şi regulamentul local de urbanism sunt de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu încă maximum 5 ani.
PUG-ul Bistriței a fost realizat în anul 2013 cu o valabilitate de 5 (cinci) ani. Pe parcursul celor cinci ani de PUG s-a ajuns la concluzia că acestă variantă, respectiv variante, două se pare că, ar încurca mai mult decât ar ajuta, însă Consiliul Local a hotărât în 2018 prelungirea acestuia pentru încă cinci ani.
Ultima oră: Floare Gaftone și Monica Pop s-au întors în activitate pe aceleași posturi. Vom reveni.