A fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea de către autoritățile austro-ungare cu destinația-cazarmă de honvezi.
Reprezentanții imperiului dualist au investit în această construcție nu mai puțin de 90 de mii de florini. O construcție cu un plan în formă de U ce poartă, în mod clar, amprenta spiritului militar austriac. Are o curte interioară, iar pereții sunt din piatră și cărămidă. Coridoarele de la etaj și parter sunt susținute de arcade cu deschidere spre curte. Din acest loc, cunoscut și sub numele de Honved Kaserne, au plecat în septembrie 1914 primele unități cu români care au luptat pe fronturile Primului Război Mondial din Galiția și Bucovina în Armata Austro-Ungară.
În 1918, la 31 de ani de la darea ei în folosință, clădirea a servit drept sediu al Gărzii Naționale Române. După Marea Unire cazarma a fost preluată de către statul român, aici fiind dislocat Batalionul 8 Vânători de Munte, corp de elită înființat de prințul Carol, viitorul rege Carol al II-lea al României. După anii grei ai celui de Al Doilea Război Mondial, în spațiile de la parter a funcționat, pentru o scurtă perioadă, o școală de fete.
Au urmat apoi deceniile comunismului în timpul cărora, în anii 60`-70`, spațiul actualului muzeu a găzduit cazarma batalionului disciplinar din localitate. După părăsirea locației de către armată, clădirea a devenit un adevărat reper cultural al orașului, adăpostind secțiile muzeului bistrițean.