Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud alături de câțiva voluntari Celtic Transilvania au efectuat la începutul lunii iulie un diagnostic arheologic în localitatea Fântânele, comuna Matei, jud. Bistrița-Năsăud. Acesta a fost efectuat în punctul în care arheologul Tatár Árpád a identificat la începutul anului 2021, întâmplător (fără detector de metale) 7 monede de argint, de epocă medievală, ce au fost expertizate și care sunt monede poloneze bătute în vremea regelui Ioan Cazimir (1649-1668).
Cercetarea efectuată la locația respectivă a dus la identificarea întregului presupus tezaur, câteva monede fiind identificate răsfirate în zonă, iar partea cea mai consistentă a acestuia a fost recuperată în una din secțiunile arheologice efectuate. Astfel au fost recuperate încă în jur de 100 de monede, o parte din ele găsite în interiorul unui vas de lut alături de o serie de bijuterii. Întregul tezaur se află în curs de curățare și restaurare urmând ca acesta să fie expus publicului larg în cadrul manifestările legate de Noaptea Muzeelor pentru anul 2022. “Mulțumim voluntarilor (Cipri Pop, Alexandra Pop) și lui Tatár Árpád pentru onestitatea și acuratețea informațiilor oferite”, a transmis Muzeul Județean.
Cine a fost Ioan Cazimir al II-lea?
(22 martie1609 – 16 decembrie1672) A fost rege al Poloniei, Mare Duce de Lituania și rege al Suediei 1648–1660. În Polonia el este de obicei cunoscut și menționat ca Jan Kazimierz. Părinții lui au fost Sigismund al III-lea Vasa (1566-1632) și Constance de Austria (1588-1631). Fratele său mai mare și moștenitorul tronului a fost Władysław IV Vasa. A fost al treilea și ultimul monarh pe tronul polonez din Casa de Vasa. A fost ultimul conducător al uniunii polono-lituaniene care a avut o legătură de sânge cu dinastia Jagiellon, prin linia feminină