Comuna Lechința este prima Unitate Teritorial Administrativă din județul Bistrița-Năsăud care este cadastrată 100%. În acest context, primarul comunei Lechința, Romeo Florian dar și directorul OCPI Bistrița-Năsăud, Emil Mănășturean au vorbit despre această reușită comună a celor de la OCPI și a funcționarilor din primăria Lechința.

Potrivit celor spuse de Emil Mănășturean, Lechința este prima localitate care încheie și lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor, urmând să fie înmânate locuitorilor extrasele de Carte Funciară.. Este o lucrare care a fost finanţată din fonduri europene. De altfel, prin Programul Operaţional Regional, gestionat de ANCPI, sunt finanţate lucrări de cadastrare în 21 de localităţi, însă doar pentru Lechinţa s-a reuşit semnarea unui contract de execuţie a lucrărilor: ” Greutatea acestor lucrări nu mai este măsurătoarea, în prezent existând aparatură de ultimă generaţie, ci aspectele care ţin de partea juridică”, a explicat Mănășturean.
În ceea ce îl privește pe edilul Lechinței, acesta a punctat faptul că proiectul cadastrării reprezintă cea mai mare realizare din timpul mandatelor sale de primar: ” Am scris multe proiecte, am multe realizări vizibile, dar cadastrarea cred că e un fel de bomboană special pe tortul mandatelor mele. Va fi un ajutor uriaș pentru toți cetățenii, pentru toți fermierii care vor să își valorifice proprietățiile sau care vor să își finanțeze afacerile cu fonduri europene, intabularea fiind o chestiune esențială. A fost o muncă titanică dar am reușit. Vă mai spun și că din cele 60 de zile cerute de lege pentru perioada contestațiilor, 54 de zile am fost și eu prezent aici, asta pentru a finaliza această lucrare. Practic s-a intabulat tot ceea ce ține de UAT-ul Lechința
Ce înseamnă această cadastrare? Explică Emil Mănășturean:
- Programul este un ajutor atât pentru fermieri, cât și pentru cetățenii care au venituri mici și care nu pot suporta costurile cadastrului și a întocmirii cărților funciare. Se va stabili corect baza de impozitare pentru impozitul pe construcții și impozitul pe teren la nivelul fiecărei localități.
- Se vor debloca tranzacțiile cu terenurile și imobilele existente în extravilan pentru că, dacă terenurile nu sunt intabulate și parcelate, este imposibilă întocmirea contactelor de vanzare- cumpărare.
- Se vor finaliza Legile Proprietății și se vor degreva instanțele de judecată de procesele aflate pe rol, având ca obiect constatarea vânzării- cumpărării terenurilor aflate în extrravilan.
- Se va accelera comasarea exploatațiilor agricole.
- Se va facilita accesul fermierilor mici la subvenții prin evitarea supradeclarărilor la APIA.
- Având o evidență clară a terenurilor, investitorilor le va fi mult mai ușor să înceapă și să dezvolte afaceri în zonele rurale.
Veniturile ANCPI și, implicit, veniturile bugetului de stat vor crește și se va putea crea o bază de date a tuturor proprietăților din România.
La ora actuală, lucrări de cadastrare se mai desfășoară în alte 10 UAT-uri, contractele semnate depășind suma de 32 de milioane de lei. E vorba de Telciu, Lunca Ilvei, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Ilva Mică, Romuli, într-o mare parte dintre acestea, cadastrarea fiind aproape de final.
Bistriţa-Năsăud este singurul judeţ din România unde primăriile au alocat bani de la bugetul local pentru lucrări de cadastru, nu mai puţin de 10 unităţi administrativ-teritoriale având în derulare astfel de lucrări contractate. Scriptic, în judeţul nostru sunt finalizate lucrări pe 39.219 hectare din totalul de aproximativ 535.500 hectare, ceea ce reprezintă 7,32 %. Sunt 41.534 imobile finalizate cu CF-uri emise pe cadastru general în judeţul nostru. Sunt aproape de finalizare lucrări pe o suprafaţă de aproximativ 90.000 hectare, astfel că se va ajunge, în această vară, ca un sfert din suprafaţa judeţului să fi intabulată.