Au trecut deja 173 de ani de la momentul când actualul Imn Național ” Deșteaptă-te române” a fost intonat în vechiul Regat, mai precis la Râmnicu Vâlcea. Așa cum era de așteptat, Bistrița, orașul natal al autorului versurilor imnului, poetul Andrei Mureșanu, a onorat poetul dar și imnul printr-un ceremonial militar și religios.
În 2021, imnul national ”Deșteaptă-te române” a fost cântat de Bogdan Berbecaru, un tânăr interpret de muzică popular. Cu ceremonialul știut și discursurile de rigoare ținute de prefectul Stelian Dolha, primarul Ioan Turc, deputatul Diana Morar sau vicepreședintele CJ BN, Camelia Tabără, ziua imnului national a fost și prilejul de mesaje și în spațiul virtual.
Prefectul Stelian Dolha: ”Azi am intonat „Deșteaptă-te române” în orașul Imnului Național. În fiecare an, la 29 iulie, marcăm unul dintre simbolurile cele mai importante ale României, Imnul Național, prilej cu care instituția pe care o reprezint, împreună cu Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” și cu sprijinul celorlalte autorități a organizat o ceremonie militară și religioasă în fața statuii poetului Andrei Mureșanu din orașul nostru”
Primarul Ioan Turc a vorbit despre patriotism care nu trebuie să devină subiect tabu: ” Imnul ”Deşteaptă-te române!” e considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu sau o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate. După atâtea opreliști și dificultăți, în ceasul acesta ne regăsim mai deșteptați, mai uniți sub tricolor și cu imnul în suflete, ca un răsunet. La mulți ani, români!”
Deputatul Diana Morar: Imnul ”Deșteaptă-te române” (”Marseilleza românilor”, așa cum l-a numit Nicolae Bălcescu)
”Simbol național alături de drapelul tricolor, stemă și sigiliu, imnul ”Deșteaptă-te române” (”Marseilleza românilor”, așa cum l-a numit Nicolae Bălcescu), a însuflețit națiunea în momentele cruciale ale istoriei, de la 1848 și până în prezent. La originea Imnului Naţional al României se află poemul ”Un răsunet”, scris de bistrițeanul Andrei Mureşanu, un motiv în plus să ducem cu emoție mâna la piept și, ”uniți în cuget și-n simțiri”, să intonăm împreună acest înălțător mesaj – o pecete a trecutului, un jurământ al prezentului și o garanție a viitorului:
Vicepresedintele Consiliului Județean, Camelia Tabara: ”La noi, la Bistriţa, lângă statuia lui Andrei Mureşanu, vibraţia imnului capătă o semnificaţie aparte. Trăim cu o anume moştenire a istoriei, aşa cum a fost de-a lungul vremurilor şi. prin fiecare gest pe care îl facem, istoria va depinde şi ea de noi. Determinăm istoria nu numai pe câmpul de luptă, nu numai prin gesturi eroice. Facem istorie prin indiferenţă sau pasiune, împotrivindu-ne sau fiind supuşi, facem istorie prin trăiri sau cinstiri ale unor simboluri ce ne definesc ca ţară şi neam. Trăim vremuri în care sentimentul patriotic pare demodat, poate probabil pentru că suntem contemporani ai unei lumi aflate în proces de globalizare, evident ireversibil. Să-şi cinsteşti ţara şi simbolurile ei nu înseamnă o etalare ostentativă a sentimentului patriotic” .
Mesaje:
Radu Moldovan, președinte al Consiliului Județean BN: ”Simbolul unității noastre naționale, Imnul “Deșteaptă-te române”, sub semnul căruia poporul nostru a trăit bucurii, victorii, dar și cele mai grele momente din istorie, este sărbătorit astăzi. Din orașul poetului Andrei Mureșanu, cel care a reușit să pună pe hârtie esența poporului nostru în 11 strofe, cu o emoție ce a străbătut timpul, vă doresc “La mulți ani, în unitate!” După 173 de ani, versurile sale continuă să fie un manifest, o obligație istorică la unitate, la armonie, dar și la lupta pentru a face bine, pentru a crește România. Cinste Imnului Național, României și tuturor românilor!
Deputatul Bogdan Ivan: ”Deșteaptă-te, române! 🇹🇩 Acum 173 de ani, un bistrițean dăruia țării cel mai frumos cadou care dăinuie și va dăinui veșnic: Imnul Național al României! Versurile “Deșteaptă-te române” mă fac să sper și să cred într-un viitor în care viitorul însemnă evoluție, progres, toleranță dar înainte de toate iubire de țară și oameni! Andrei Mureșanu, autorul Imnului Național, a oferit Bistriței numele de “Oraș al Imnului Național”, lucru care ne face pe toți foarte mândri. Deșteaptă-te, Române!