În Partidul Național Liberal, oameni cu state vechi și liberali ”de la începuturi” cu sau fără carnet, sunt puși la zid de o așa zisă ”nouă gardă” de începe să miroasă a revoluție culturală a la Mao Zedong în ditamai Partidul Liberal, sigur, Național că așa l-au dus Brătienii și doar ei. Dar nu despre Întemeietori este vorba, ci despre o situație mai mult decât ciudată: un fost pesedist cu acte în regulă, acum trecut la PNL, sigur nu e primul și nici ultimul, sare la beregata unui liberal cu acte în regulă, carnet vechi și sânge liberal, aici fiind vorba de notarul Gabriel Groza.
Nu comentez faptul că, un pesedist, fost pesedist, mă rog, deși cred că e vorba de merceneriat în acest caz, trimite la plimbare un vechi liberal, așa par să stea lucrurile în partide, ”lupii tineri” încep să scoată colții. Bun, dar, dacă tot scoți colții, fă-o elegant când ești în văzul lumii. Nu dau sfaturi politice, dar fac o remarcă: nu în acest fel subminezi poziția unei personalități liberale bistrițene, deși, venit din PSD, unde nu prea mai erau locuri, cumva, cumva, trebuia să ieși la suprafață. Dar nu așa se face!
Gabriel Groza nu are nevoie de mine sau de textul ăsta pentru a rămâne Gabriel Groza , adică liberalul Gabriel Groza, iar pentru a întări aceasta, citez din răspunsul său pentru mai tânărul său coleg de partid: “În politică şi-aiurea, cocoţaţi pe vârful crăcii, folosind nesăbuința, au uitat de de dosul mătcii”, așa suna o epigramă. Care este matca politică a lui Raul Neamți?
GABRIEL GROZA: Aceste cuvinte mi-au fost adresate de Raul Neamți, consilier personal al primarului Bistriței, Ioan Turc. Ca notar public mi-e foarte greu să analizez o inepție, nu am studiat patologia juvenilă, însă din postura de liberal pot aduce câteva argumente care să arate clar că unii au ca doctrină banul public.
Gestul lui Raul Neamți se înscrie pe linia difuză dintre neobrăzare și proastă creștere. Dacă atunci când evolua la PSD i s-a permis, odată transferat în intimitatea PNL, în fieful președintelui Ioan Turc, aceste obiceiuri bulevardiere ar fi trebuit înfrânte.
Diferența dintre PNL și PSD se estompează atunci când metehnele se proliferează chiar sub patronajul șefului.
Nu mă cobor la nivelul educațional al acestui tânăr imberb plătit cu peste 7700 lei din bani publici, plus alte sporuri. În ochii societății, notarul Gabriel Groza are o profesie liberală, în timp ce respectivul este plătit și din sutele de mii de lei vărsate de subsemnatul, ca taxe și impozite, în vistieria statului.
Notorietatea nu mi-am câștigat-o odată cu intrarea în Partidul Național Liberal, iar contextul afilierii oficiale la doctrina liberală a fost făcut demult. Gabriel Groza nu și-a schimbat vreodată opțiunile politice precum orice traseist care adoptă principii în funcție de ce a mâncat la cină.
Sunt liberal și așa voi fi toată viața.
Consilierul personal al primarului Ioan Turc denotă faptul că a fi liberal este o altă slujbă. Apartenența sa la valorile liberale se manifestă ipocrit prin prisma experienței sale social-democrate.
Dacă viziunea lui Liviu Dragnea i s-a potrivit, iată că i se potrivește și viziunea lui Ioan Turc, nu? De fapt, i se potrivesc banii publici în buzunare. Acesta este doctrina sa și a multora care consideră PNL o rampă de lansare.
Un film celebru din anii 50, “Drumul către înalta societate”, după romanul omonim al lui John Braine, reliefează faptul că dragostea și principiile trec prin stomac. “Ion” de Liviu Rebreanu sau “Ciocoii vechi și noi” sunt similare. Relevanța acestor opere ar trebui să facă parte din procesul educațional liberal. Sau dacă vreți, să punem la gazeta de perete a primăriei exemplele cu “Așa nu”.
Acum, ce facem? Scriem un roman și despre falșii liberali cărora le-a crescut nasul proporțional cu salariul de la stat?
Raul Neamți ar fi trebuit să fie consilier al primarului liberal Ioan Turc. Parte din imaginea sa. Odată asumat, Raul Neamți sau Raul Ciprian, cum se recomandă pe facebook, primarul are o problemă de a se privi în oglindă când consilierul se afiliază unor comportamente de fante spilcuit la școala PSD.
Poate unora nu le pasă, dar mie ca notar, liberal și simplu cetățean îmi pasă. Vreau să știu dacă liberalismul mai este un curent politic istoric așa cum a fost odată. Dacă principiile înaintașilor mai contează.
Am avut dubii dealtfel, la desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare unde nu mi s-a dat ocazia să-mi susțin candidatura. Eu nu mi-am dorit nici banii statului și nici funcția de parlamentar în sine, doar să fac ceva pentru oameni. Oamenii aceia mulți care îmi calcă pragul, oamenii aceia care au și acum așteptări de mai bine, oamenii aceia care au votat cu liberalii crezând că sunt altfel. Acum primesc sugestii de la bugetari, veniți prin transfer bancar de la PSD, să îmi schimb partidul că poate am o șansă.
“În politică şi-aiurea, cocoţaţi pe vârful crăcii, folosind nesăbuința, au uitat de de dosul mătcii”, așa suna o epigramă. Care este matca politică a lui Raul Neamți?
S-a despărțit un alt Raul de Mirabela Dauer deși cântau împreună. În politică este mai ușor să cânți “vântul bate, apa trece, pietrele rămân…”, nu?
Eu am fost și voi rămâne liberal. Cu sau fără carnet de partid.”