Lucrările la Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Orășenesc Beclean care este reabilitat, modernizat și dotat cu aparatură de ultimă generație printr-un proiect finanțat din Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale” și are Obiectivul specific 8.1 ”Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate”, sunt la final.
Bogdan Tușa, manager SOB, este de jurist la bază și face parte din categoria conducătorilor de unități spitalicești ce nu au studii medicale, dar care rezonează cu domeniul, dar și cu personalul medical: ”Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea îngrijirii medicale primare continue și scăderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite în special a celor provenind din zone rurale/marginalizate, pentru populaţia arondată ambulatoriului integrat al Spitalului Orășenesc Beclean formată din 13 comune (Braniştea, Nuşeni, Chiochiş, Șintereag, Șieu-Odorhei, Uriu, Petru Rareş, Spermezeu, Negrileşti, Căianu Mic, Târlişua, Ciceu Giurgeşti şi Ciceu Mihăieşti) şi oraşul Beclean, circa 56.000 de locuitori. Prin acest proiect ne propunem modenizarea și dotarea a 12 servicii de asistenţa medicală ambulatorie în vederea ameliorării sănătății populației prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient şi tratarea cu succes a unor afecţiuni mai uşoare, prevenind agravarea lor şi ducând la scăderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite”, explică Tușa.
vezi aici interviul cu Bogdan Tușa: https://fb.watch/v/ax65DLcyt/
Începând cu luna iulie, în cadrul Spitalului Orășenesc din Beclean ființează și o linie ATI, lucru extrem de important. Astfel, chiar zilele acestea a fost angajat la Spitalul Orășenesc Beclean un bun medic specialist de Anestezie și Terapie Intensivă.
Ce spune primarul Nicolae Moldovan?
Lucrările de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Orășenesc Beclean sunt aproape de finalizare. O bună parte din dotările ultramoderne care completează actul medical au ajuns deja și vor fi puse în funcțiune.
Nicolae Moldovan: ” Chiar azi, 13 Iulie, au fost livrate echipamente moderne pentru terapia specifică de recuperare – Balneofizioterapie. Totodată, Ambulatoriul se bucură de un Computer Tomograf de ultimă generație pentru care urmează să fie făcute toate demersurile necesare autorizării și punerii în funcțiune, iar toate cabinetele medicale sunt dotate cu ecografe performante. Toate aceste dotări aduc după sine o creștere a calității actului medical, drept dovadă faptul că medicii devin interesați de Spitalul din Beclean. Chiar zilele acestea a fost angajat la Spitalul Orășenesc Beclean un bun medic specialist de Anestezie și Terapie Intensivă. Apreciem totodată buna activitate a managerului Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, precum și a tuturor cadrelor medicale care au gestionat cu bine această perioadă dificilă. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere. Continuăm munca în toate sectoarele!”
La ora actuală, structura ambulatoriului integrat a ajuns la 12 cabinete şi o bază de tratament dupa cum urmeaza: – Cabinet medicină internă; – Cabinet psihiatrie; – Cabinet ORL; – Cabinet oftalmologie; – Cabinet chirurgie generală; – Cabinet obstetrică-ginecologie; – Cabinet neurologie; – Cabinet pediatrie; – Cabinet dermatovenerologie; – Cabinet B.F.T.; – Cabinet gastroenterologie; – Cabinet de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; – Bază de tratament. Ambulatoriul integrat al spitalului face parte din structura spitalului, activitatea medicilor se desfăşoară în sistem integrat şi utilizează în comun platoul tehnic, cu respectarea legislaţiei în vigoare de prevenire a infecţiilor nosocomiale, în vederea creşterii accesibilităţii pacienţilor la servicii medicale diverse şi complete.
Creșterea calității investigației medicale prin dotarea ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului a fost realizată pe o arie construită desfăşurată: 2282 mp (corpul A integral – 1730mp, corpul B partial parter – 222mp si etaj 2 partial -90 mp, corpul C – casa scării parter, etaj 1 si etaj 2 -240mp ).
Echiparea ambulatoriului din Beclean se referă la achizitia dotarilor pentru ambulatoriul integrat in vederea asigurarii calitatii investigatiei medicale.
Alte obiective specifice din proiect, sunt: – Reabilitarea și modernizarea spațiilor (cabinetelor) deținute de către Ambulatoriu: Montarea unui lift de persoane în exterior, panoramic, realizarea unor recompartimentări și a lucrărilor de finisaje interioare, montarea unor panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, montarea unor panouri foto-voltaice pentru producerea energiei electrice, mobilier medical în toate cabinetele, otarea cu aparatură medicală în toate cabinetele și laboratoarele deținute, dotarea cu echipamente IT, amenajarea de spații verzi în curtea spitalului, amenajare de alei pavate carosabile și pietonale dar și instalații electrice de iluminat exterior
Bogdan Tușa: ”Modernizarea ambulatoriului din Beclean, prin arondarea a 13 comune care se afla situate în aproprierea oraşului Beclean, va duce la accesibilizarea asistenţei medicale primare, mai ales pentru acele categorii de persoane sarace din mediul rural, persoane cu acces deficitar la servicii de sanatate.Prin plusul de calitate a infrastructurii modernizate, Ambulatoriul Integrat Beclean va fi capabil sa furnizeze îngrijire primara continua, mai ales în mediul rural. Aceasta va conduce atât la eficientizarea sistemului de sanatate din zona Orasului Beclean, prin reducerea internarilor evitabile, cât şi la accesibilizarea ofertei de servicii de asistenţa în cadrul ambulatoriului.Astfel prin interventia integrata oras-rual, se vor reduce inegalitaţile în ceea ce priveşte starea de sanatate a populaţiei din mediul rural, din zonele marginalizate (comunele: Târlișua, Zagra, Caianu Mic, Ciceu Mihaesti, Reteag sau Spermezeu) prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient şi tratarea cu succes a unor afecţiuni mai uşoare, prevenind agravarea lor şi ducând la scaderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite”
Proiectul are o valoare totală de 10.060.314 lei (2,2 milioane euro)