Doctorul Gavrilaș Mureșan a prezentat presei noul Spital de Recuperare, Oncologie si Ingrijiri Paliative al Sanovil, construit în imediata apropierea a primei clinici, cea ridicată în 2007 pe str. Tudor Jarda nr. 2. A costat 3 milioane de euro, este construit exclusiv din fonduri private, fără aportul unor finanțări europene sau publice și a fost nevoie de 2 ani și jumătate pentru a puea fi dat în folosință.
După un tur organizat pentru presă prin noul spital privat dedicat îngrijirilor paleative și oncologice, unitate care urmează să fie funcțională din 1 august, managerul Spitalelor Sanovil a susținut o conferință de presă. Gavrilaș Mureșan a explicat că a avut nevoie de doi și jumătate pentru a ridica de la zero clădirea finanțată exclusiv din fonduri private și care a costat, cu tot cu dotări, cam 3 milioane de euro: ”Spitalul are o bază de recuperare foarte modernă la parter și etajul întâi care poate concura cu orice spital din țară și din Europa. Etajele II, III și IV au 50 paturi sunt pentru spitalizare continuă în care pacientul ar trebui să vină să se interneze și să stea 10-12 zile pentru o cură. Este recuperare medicală care e în toate domeniile, printre care și recuperarea pentru Covid. În această idee, ne-am pregătit și suntem în curs de instalare a unei camere de hiperbare de cea mai înaltă clasă, o cameră individuală în care face tratamente de mare calitate în ce privește acest tip de tratament. Tot în fază avansată de lucru în sensul că sunt făcute contractările și plătite avansurile pentru o sursă de oxigen pentru că pentru această cameră de hiperbare e nevoie de o cantitate foarte mare de oxigen. Pentru recuperarea post Covid și pentru alte tratamente pe care le face camera hiperbară avem o sursă de oxigen foarte mare care va fi capabilă să facă acest lucru. Toate acestea le-am gândit pentru pacientul din zona noastră și din județele limitrofe, în condițiile în care 30% dintre pacienții care se adresează Clinicii Sanovil sunt din Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj ,a spus dr. Mureșan.
CJAS nu contractează deocamdată serviciile noului Spital și invocă o ordonanță din iunie
Directorul Gavrilaș Mureșan, care revenise de la o discuție cu conducerea CJAS pentru contractarea locurilor din spital cu finanțatorii sistemului public nu și-a ascuns dezamăgirea după ce a aflat că pentru noul spital nu exista incă soluții de suportare a costurilor pentru pacienți din bugetul asigurărilor de sănătate iar Sanovilul va rămâne în contract cu CJAS tot cu cele 62 de paturi de spital cât a avut și până acum: ”Din păcate sistemul nostru public nu pune în centrul său pacientul, așa cum ar trebui să se întâmple.. Acum vin de la o discuție despre contractări și mi s-a spus că niciun pat din spitalul acesta nu poate fi contractat cu CNAS. Mie mi s-a pus în față un document recent în care se spune că spitalele private vor rămâne cu același număr de paturi pe care le-au avut la 31 decembrie 2020. Noi suntem acum în contract cu CJAS cu 62 de paturi, deși avem 82, dar e acceptabil să fim cu 75% din paturile disponibile. Nu înțeleg de ce discutăm despre paturi și nu despre pacienți care trebuie să beneficieze de asigurarea lor și ei ar trebui să o poată folosi oriunde li se oferă posibilitatea să fie tratați. Toți pacienții care vin la noi nu își vor putea folosi cardul de sănătate, banii pe care ei i-au investit și pe care i-au plătit în fiecare lună. La noi, vor trebui să plătească din buzunarele lor”, a spus dr. Mureșan.
mai multe citește pe: http://www.bistritaexpress.ro/