Direcția de Cultură și Patrimoniu a județului Bistrița-Năsăud are la această oră un director interimar, asta, după ce, pe data de 1 iulie, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu semna demiterea scriitorului Alexandru Uiuiu de la șefia acestei instituții, locul lui Uiuiu fiind luat de Camelia Târnovan, consilier superior, ea mai avînd un interimat pe această funcție în 2010, după ce fostul director Florin Vasile Somlea a fost revocat din functie, iar cel care ar fi trebuit sa ii ocupe locul, Ioan Burcusel, s-a pensionat, ultimul, Burcușel fiind decedat la această dată.
CONTEXT
În 2018, Alexandru Uiuiu, unul din prozatorii importanți ai României Literare, a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea în timpul studenției de la Cluj-Napoca. Din acel moment, lucrurile nu s-au derulat favorabil pentru Uiuiu.
AȘADAR: Totul a început în luna ianuarie, atunci când, Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins recursul înaintat de Alexandru Uiuiu, actual director al Direcției de Cultură BN, la sentința din luna octombrie a anului 2018 care decidea că scriitorul bistrițean ar fi colaborat cu Securitatea.
“Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Uiuiu Ionel Alexandru împotriva sentinţei nr. 4234 din 22 octombrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 ianuarie 2020”, se menţionează pe site-ul ÎCCJ.
În acest context, Alexandru Uiuiu a declarat următoarele pentru Agerpres: “Eu aştept motivarea. care nu vine, pentru că am pregătit tot să înaintez la CEDO. Ştiţi ce s-a întâmplat? În 1984, am dat foc portretului lui Ceauşescu şi am pus cenuşa într-un borcan acolo, într-o cameră de opt studenţi. A doua zi, au venit doi cu mantale de piele şi ne-au dus la Securitate. Am dat acolo nişte declaraţii, după care ne-au mai chemat încă de patru ori, pe rând, cu citaţii scrise. CNSAS, din dosarul acela de anchetă, a scos, sub presiunea statului paralel – că e începută toată povestea în vremea lui Dragnea – au scos nişte note de-astea, în care eu am spus, de pildă, că un coleg din echipa de handbal are rezultate proaste la învăţătură (…) Sunt patru note olografe, scrise de mâna mea, cu descrierea colegilor de echipă şi a colegilor de cameră, care nu conţin absolut nicio…. deci astea au fost obligaţiile ca să nu ne dea afară, ca să nu ne ducă la canal pentru că am dat foc portretului conducătorului”. .
Reamintim că: Scriitorul Alexandru Uiuiu, 58 de ani, a fost unul din principalii lideri ai dreptei bistrițene în anii 1992-2000, el fiind, pe rând, președinte al PAC BN (n.red.- Partidul Alianței Civice condus în deceniul 9 al secolului trecut de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu) dar și vicepreședinte al PNL BN după fuziunea dintre PNL și PAC de la finele anului 1996, an în care CDR, adică Convenția Democratică din România a câștigat alegerile locale și parlamentare în România. Uiuiu a ocupat între 1992-1996 funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean din partea PAC-CDR. Alexandru Uiuiu este o voce sonoră în proza românească, membru al USR, autor a mai multor volume de proză și romane printre care și ”Țara Ascunsă”. De asemenea, Uiuiu a activat și în mass-media locale, fiind redactor-șef al al ziarului ”Actualitatea BN”, ziar apărut în perioada 1996-1997, dar și autor de emisiuni culturale la radiouri și televiziuni locale.
Alexandru Uiuiu a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură din anul 2010.