Prezent la Bistrița, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a punctat faptul că județul Bistrița-Năsăud are un sistem functional de gestionare a situației deșeurilor: ”Nici nu vă daţi seama cât de norocoşi sunteţi, pentru că există sectoare din Bucureşti sau judeţe care practic nu au soluţii şi găsesc cu greu soluţii pentru depozitarea deşeurilor”
Tanczos Barna: ”Este funcţional, în comparaţie cu alte judeţe, municipii, sectoare, cum e sectorul 1. Judeţul Bistriţa-Năsăud are un sistem funcţional, chiar dacă nu este perfect, există preluarea deşeurilor de la cetăţeni, există depozitare, există acest depozit care săptămâna viitoare va avea o nouă celulă şi se va preda pe 9 iulie celula care va asigura capacitatea de preluare în continuare. Nici vă daţi seama cât de norocoşi sunteţi, pentru că există sectoare din Bucureşti sau judeţe care practic nu au soluţii şi găsesc cu greu soluţii pentru depozitarea deşeurilor. Pentru acest lucru felicit judeţul Bistriţa-Năsăud. Vă recomand să eficientizaţi acest sistem”.
Totuși, Ministrul Mediului a mai spus că tariful unic la nivel judeţean trebuie regândit.
„Dacă există un sistem care a funcţionat şi care a mers împreună, trecând peste toate barierele politice, administrative, trebuie să găsim soluţii ca aceste sisteme să funcţioneze ca un tot întreg, pentru că sunt cele mai eficiente. În situaţia în care lucrurile sunt sparte, ajungem în situaţia Bucureştiului, unde fiecare sector a încercat să găsească soluţii şi per ansamblu nu avem eficienţă”
Tanczos Barna a promis că autorităţile judeţene vor fi sprijinite pentru capacităţi de tratare mecano-biologice a deşeurilor – TMB şi platformă de compost – astfel încât deşeurile care pot fi procesate şi deviate de la groapă să poată fi procesate.
„Va trebui să regândim în aceste judeţe colectarea selectivă. Nu este bună soluţia aleasă acum câţiva ani în zonele rurale, nu este eficientă. Trebuie mers din poartă-n poartă şi ridicate deşeurile colectate selectiv. Trebuie să venim cu sprijin financiar şi legislativ, să putem schimba aceste sisteme, să le facem mai eficiente”, a conchis Barna.
REAMINTIM CĂ: Celula 2 este un obiectiv de investiții cu o valoare totală de 6.475.210 lei (exclusiv TVA), din care Construcţii plus Montaj reprezintă 5.283.962 lei (exclusiv TVA):
Sursele de finanțare ale obiectivului de investiții sunt fondurile proprii ale Operatorului SC VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEȘEURILOR SRL Boldești Scăeni, în baza Contractului de concesiune nr.34/2013 privind Delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, județul Bistrița-Năsăud, cu modificările și completările și completările ulterioare. La acestea se adaugă alocări de sume din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare, constituit pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud, în cuantum maxim de 2.514.246 lei (inclusiv TVA), conform Planului de investiții aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.149/2019.
Capacitatea de depozitare este de 270.914 mc, suprafața totală a depozitului este de 23.439 mp, iar suprafața interioară a depozitului – 18.404 mp.
Terenul pe care urmează sa fie realizată investiția este amplasat în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu, la Vest de Celula nr.1., în intravilanul localității Tărpiu.