Primarul Bistriței Ioan Turc s-a întâlnit astăzi cu ministrul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, fiind discutate o serie de probleme de actualitate pentru municipalitatea bistrițeană. În cazul ursului de pe strada Ghinzii, situația va fi rezolvată așa cum cere viitoarea OUG care va permite intervenția rapidă în situațiile de pericol pentru comunități.
Ioan Turc: ” În primul rând, am vorbit despre necesitatea unor soluții rapide pentru prezența ursului în zone urbane, ultima semnalare a unui exemplar fiind pe strada Ghinzii. Dincolo de intențiile serioase de conservare a habitatului unor specii protejate, viața omului este mai importantă. Ministrul a precizat că se lucrează deja la o ordonanță de urgență care să permită intervenția rapidă în situațiile de pericol pentru comunități, iar autoritatea publică locală să poată acționa imediat, totul cu respectarea legislației europene privind protecția populației de urs. Decizia luată în fiecare caz va fi de tip ISU sau Pompieri, pentru ca riscul să fie înlăturat cu promptitudine”.
Edilul Bistriței a mai precizat că discuțiile au vizat și simplificarea procedurilor greoaie de acces la investiții prin ministerul de resort, aspect de care primarii se plâng în primul rând. În ideea flexibilizării, este necesară revizuirea procedurilor, pentru a fi eliminate anumite etape și unele suprapuneri formale care aduc întârzieri de luni de zile în demararea unor investiții.
Ioan Turc: ” Am solicitat sprijin pentru transferul din administrarea Sistemului de Gospodărie a Apelor, a unui șant de gardă dn zona industrială a municipiului Bistrița, necesar lărgirii Drumului Cetății, vechiul tronson de centură care actualmente este un drum interior cu trafic greu. Împreună cu directorul SGA Bistrița-Năsăud, Teodor Hășmășan, am cerut și o intervenție de urgență pentru obiectivul Valea Ghinzii din Bistrița, cu un curs de apă care se întinde pe 11 kilometri, unde se înregistrează inundații frecvente și ar fi nevoie de o decolmatare rapidă până la demararea unor ample lucrări de regularizare”.
Mai mult, primarul Ioan Turc confirm și discuția despre identificarea unei soluții pentru a putea fi derulate proiecte cu fonduri europene în Pădurea Codrișor, cu transformarea ei într-o pădure-parc, având în vedere că, în prezent, aceasta se află în extravilanul municipiului. Cereri similare există și din partea altor orașe din țară, pentru că legislația nu permite deocamdată implementarea unor proiecte de amenajare a pădurilor perirurbane fără ca acestea să fie trecute în intravilan.
”Ministrul Tanczos Barna ne-a asigurat de susținerea sa în rezolvarea problemelor stringente pe care i le-am prezentat, iar administrația bistrițeană va avea în Ministerul Mediului un partener serios pentru obiective sustenabile de mobilitate și regenerare urbană”, a concluzionat primarul Bistriței.