Fostul secretar general al PDL și deputat timp de șase mandate, Ioan Oltean a vorbit astăzi și despre dosarele instrumentate de DNA, 4 la număr și două care au fost extreme de mediatizate: cel care viza luarea sacului de bani din curtea bisericii din Chitila – 600.000 de euro într-un sac negru cu șnur galben – care i-a creat foarte multe probleme la vremea respectivă, și dosarul care se referă la complicitatea sa la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
”Am spus acum 5 ani și jumătate că nu sunt vinovat, că nu am săvârșit faptele pentru care mi s-au deschis dosare penale și că voi încerca să dovedesc acest lucru. Cinci ani au trebuit să treacă până când instanțele s-au convins că faptele nu există și au închis toate cele 4 dosare. Despre umilința suferită în această perioadă, despre distrugerea carierei mele, despre multe alte lucruri e tardiv să mai discut. Ele au lăsat urme adânci în viața mea”.
Ioan Oltean: În perioada 2013-2015 mi-au fost deschise patru dosare penale cu infracțiunile de trafic de influență, complicitate la abuz în serviciu, folosirea autorității și influenței în vederea obținerii unor foloase pentru mine sau pentru alții și favorizarea infractorului. Două au fost de răsunet, cea care viza luarea sacului de bani din curtea bisericii din Chitila – 600.000 de euro într-un sac negru cu șnur galben – care mi-a creat foarte multe probleme la vremea respectivă, și dosarul care se referă la complicitatea mea la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Din cele patru infracțiuni, una a ajuns în instanță după ce DNA a întocmit rechizitoriu și l-a trimis la ICCJ, cea referitoare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Sunt 13 de volume, 3.367 de pagini, 5 ani, iar rezultatul – ordonanță de clasare dată de DNA după ce dosarul a fost retrimis de două ori de către camera preliminară de la ICCJ la DNA. În final, l-au clasat cu motivația că fapta nu este prevăzută în Codul Penal. E vorba de articolul 16, alineatul 1, litera b din Codul de Procedură Penală. Nu am fost de acord cu această soluție. Am făcut plângere la Tribunalul București care a admis plângerea făcută de mine, iar miercuri a schimbat motivul clasării în acela că fapta nu există. Am mai făcut plângere și împotriva ordonanței prin care a fost clasat dosarul cu sacul de bani, unde DNA a clasat dosarul fără să mă cheme măcar o singură dată cu precizarea că nu sunt suficiente probe pentru a trimite în judecată cauza. Nu am fost de acord cu această soluție, am făcut plângere la Tribunalul București, instanța a admis și această plângere și a clasat dosarul în aceeași modalitate, arătând că fapta nu există”.
Oltean știe dar nu vrea să spună cine a vrut să-l scoată din viața politică
El a apreciat însă că a fost scos din politică cu aceste dosare și cu ajutorul procurorului Munteanu de la DNA Oradea. Cine a vrut să îl scoată? Oltean nu dă nume dar spune următoarele: ”Cei care credeau că probabil spun prea multe sau am o personalitate prea puternică sau cei care au vrut ca noua clasă politică să fie de genul celei care este astăzi. Nu aș putea nominaliza cine anume a vrut, dar în mod cert asta s-a vrut și s-a putut. Din păcate, nu sunt singurul exemplu. În ultimii 5-6 ani, mulți oameni politici au suferit același tratament, unii au fost mai grav afectați decât mine, au făcut chiar și închisoare luni de zile ca după 5-7 ani instanțele să constate la ei, în baza unei judecăți la instanțele abilitate, că faptele lor nu au existat. Eu am trăit clipa fericită și am avut noroc pentru că instanța supremă nu a dat curs cererii DNA să fiu arestat. A respins pentru că nu erau probe. Alții nu au avut acest noroc și au făcut luni grele și ani grei de detenție. Dacă ne uităm la cele 13 dosare, a fost o cheltuială inutilă din partea statului, distrugerea mea și a familiei. Nu doresc nimănui să treacă prin asemenea momente”.