Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a informat autoritățile locale, printr-o scrisoare, că fondurile PNDL pentru anul 2021 au fost deja epuizate. Recomandarea ministrului: finanțarea proiectelor din surse proprii sau sistarea lucrărilor.
Anticipând acest moment, președintele PNL Ludovic Orban și, ulterior, premierul Florin Cîțu, au vorbit săptămâna trecută despre posibila relansare a PNDL, cu un program PNDL 3 care ar urma să fie lansat în toamna acestui an.
Cei doi lideri PNL sunt în competiție directă pentru alegerea ca președinte PNL la Congresul din 25 septembrie, iar fondurile repartizate prin PNDL – program inventat de Liviu Dragnea, rafinat de Elena Udrea și abuzat de Sevil Shhaideh – atârnă greu în fidelizarea organizațiilor locale.
În fiecare an, rapoartele instituțiilor de control au arătat că există probleme serioase legate de implementarea PNDL, pornind de la lipsa unei baze de date coerente, până la alocări politice, achiziții aranjate sau decontarea de lucrări neefectuate.
PNDL, aflat acum la finalul celui de-al doilea ciclu de viață, este un program de finanțare multianual, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Obiectivul oficial al programului: sprijinirea unităților administrativ-teritoriale pentru echiparea teritoriului administrativ ale acestora cu diverse dotări ”în vederea asigurării unui climat investițional atractiv pentru localitățile României”.
Anuț șoc pentru administrațiile locale
”Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (…) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”, citează Digi24 din scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor.
Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut, dintr-un buget total de aproximativ 4 miliarde de lei.
Ulterior, premierul Florin Cîțu a precizat, pe Facebook: ”Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”.
Cifre care demonstrează capacitate slabă a administrațiilor locale de a gestiona investiții
Situația la zi a obiectivelor de investiții finanțate prin PNDL se găsește pe site-ul Ministerului Dezvoltării:
PNDL 2017-2020- Etapa II, Alocări şi număr de obiective pe domenii:
Din tabelele de mai sus se remarcă slaba capacitate a administrațiilor locale de a gestiona proiecte. Datele oficiale arată că au fost recepționate doar 928 de investiții dintre cele 7.269 obiective aprobate.
(Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului fiscal, exprima opinia că PNDL, în forma în care el a existat până acum, trebuie închis. ”Investițiile locale trebuie făcute prin fonduri europene, nu prin acest program puternic politizat”, declara Ionuț Dumitru în decembrie 2019.
Niciun guvern nu a luat măsuri pentru a transforma PNDL într-un instrument real de dezvoltare. Mai mult, în 2020, Ludovic Orban anunța:
” În materie de PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, și azi există 1.000 de proiecte nefinalizate. Va trebui să intervenim cu un act normativ, pentru că altfel autoritățile locale care au beneficiat de finanțare pe PNDL I, dar nu au procesele verbale de recepție la terminarea lucrării gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburzese toți banii pe care i-au primit către Guvern. Vom veni cu un act normativ astfel încât să prelungim cu un an de zile termenul de finalizare al lucrărilor din PNDL 1”.
Într-o analiză a programelor PNDL 1 și PNDL 2, Expert Forum solicita, în urmă cu o săptămână, ca elaborarea unei etape viitoare a PNDL să fie făcută în mod transparent, prin consultări publice, și numai după ce guvernul își va asuma o evaluare a eficienței etapelor anterioare.
sursa: https://cursdeguvernare.ro/