Baza de data a PNL a ajuns obiect de dispute între Robert Sighiartău și Ludovic Orban. Primele probleme au apărut la alegerile municipal PNL Bistrița, mai mulți membri nu au putut vota, nefiind găsiți în registrul national. Ce explicații a avut Robert Sighiartău : Secretarii generali din teritoriu nu au actualizat baza de date!!! În acest context, deputatul Diana Morar, vicepreședinte al Departamentului de Arbitraj și Regulamente, avocat de profesie, a vorbit despre faptul că, dreptul la vot este un drept al fiecărui membru al Partidului Național Liberal. Ea a făcut o adevărată pledoarie pentru dreptul la vot al acelor membrii ai PNL Bistrița care nu s-au regăsit în baza de date, aceasta nefiind actualizată.
” Avem două condiții care acordă dreptul de vot: să fie membru al PNL înscris în partid până la data de 31.12.2020 și să aibă achitate toate tipurile de cotizații. Înțeleg că avem mai mulți colegi care nu se regăsesc în baza de date, deși ei îndeplinesc toate aceste condiții. Vă reamintesc că, faptul că nu sunt în baza de date nu este vina acestor colegi. Așadar, există o obligație statutară care specifică următoarele: după validarea adeziunilor de către Biroul Politic Municipal, acestea merg către Biroul Politic Județean unde, adeziunile trebuiesc validate și de acest for de conducere. Concret, Biroul Politic Județean emite decizii de aprobare a respectivelor cereri, astfel că, de la data aprobării, candidații devin membrii ai partidului cu drepturi depline. Așadar: toți acei colegi care au adeziunile aprobate înainte de 31.12.2020, au dreptul de vot. De ce spun aceasta? E simplu: Regulamentul de aplicare al statutului punctează faptul că, persoana care are dreptul să intervină în baza de date, poate să o facă în termen de 5 zile de la data deciziei BPJ. Faptul că, acești colegi și-au îndeplinit obligațiile statutare, le conferă dreptul la vot”, a explicat Morar.
Reamintim că: La conferința municipală de alegeri a PNL Bistrița, în momentul votului, au existat o parte din membrii care nu și-au putut exercita acest drept oferit de Statut și regulamentul de funcționare. În această situție s-a găsit prefectul Stelian Dolha, doar simplu membru reînscris în partid abia după aplicarea noului cod administrativ, dar și alți liberali cu state vechi dar care, practice, nu existau în baza de date a partidului.
CE EXPLICAȚII A DAT ROBERT SIGHIARTĂU?
În calitatea sa de secretar general, Robert Sighiartău a explicat că decizia de-a ”îngheța” Registrul Membrilor aparține Comisiei de Organizare a Congresului PNL , comisie al cărei membru este, aceasta fiind formată din 6 persoane, trei din gruparea Orban, trei din gruparea Câțu la care se adaugă și fostul președinte al PDL, Teodor Stolojan.
Robert Sighiartău: ” Deși, secretarii generali au avut acces la baza de date a PNL și puteau să o actualizeze, aceasta nu s-a întâmplat în mai multe organizații județene, comisia de organizare a alegerilor a decis că la alegerile interne pot vota doar doar membrii care figurau în registru la data de 31 decembrie 2020 şi care au cotizaţia plătită la zi. Decizia a fost luată pentru că s-au încercat tot felul de abuzuri în unele filiale, nu e cazul celor din Ardeal. Sper că după alegeri, secretarii generali își vor face mai conștiincios treaba, urmând ca registrul de evidență al membrilor să fie actualizat la zi”.
CONTEXTUL NAȚIONAL
Potrivit unor surse din PNL, Ludovic Orban l-a acuzat pe secretarul general Robert Sighiartău că nu permite accesul la baza de date a partidului și modificarea acesteia și astfel poate controla și manipula votul delegaților la congresul partidului din 25 septembrie. La rândul său, Sighiartău l-a acuzat pe Orban că face ameninţări cu plângeri penale şi se comportă ca Dragnea sau Ceauşescu. Așa cum se știe, problemele ar fi început din unele filiale în care s-au adus sute de membri în câteva zile sau în care s-au exclus numeroşi membri pe motiv că nu şi-au plătit cotizaţia. Totul pentru a influenţa alegerile interne. Asemenea manevre ar fi fost făcute de ambele tabere (Orban şi Cîţu) în unele filialele fără cu “mână de fier”, unde se poate înclina balanţa în acest fel, surse din partid vorbind despre Hunedoara, Argeş, Giurgiu, Sectorul 4.
Congresul PNL ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, fiind precedat de alegeri interne la nivel local şi judeţean. Miza manevrelor cu registrul membrilor ar fi alegerea delegaţilor pentru Congres, cei care vor vota direct preşedintele PNL.
Recent Comments