Imobilele în care au funcționat mai multe secții externe ale SJU ”Bistrița” au fost, recent, vândute de proprietarul lor, Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene, către o firmă particulară, un nume în afacerile cu lemn și în domeniul construcțiilor: MIS Grup. Vânzarea pare cel puțin ciudată, asta dacă ne luăm atât după faptul că achiziția s-ar fi făcut sub prețul pieței dar și a recției pe care a avut-o primarul Bistriței, Ioan Turc, cel care a spus într-o conferință de presă că e păcat ” că proiecte cu caracter public, comunitar, sunt zădărnicite prin genul acesta de atitudini”. Turc a mai punctat faptul că a discutat și cu președintele UCGN, primarul comunei Salva, Gheorghe Onul. Edilul Bistriței atrage atenția noilor proprietari că respectivele immobile nu pot fi dărâmate pentru un posibil proiect imobiliar.
Ce a vrut să spună Ioan Turc?
CONTEXT: Primăria municipiului Bistrița a anunțat în urmă cu 3 luni că intenționează să achiziționeze clădirile de pe strada Independenței, care au găzduit câteva secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița, clădiri care au fost cunoscute de majoritatea bistrițenilor sub denumirea de Spitalul de pe Independenței. Respectivele imobile au fost câștigate în instanță de Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene, după ani de judecată. În toată această poveste există însă un impediment: averea grănicerilor NU POATE fi înstrăinată, conform statutului original Asociației.
În acest context, primarul Bistriței, Ioan Turc, a făcut o serie de clarificări despre situații clădirii fostului spital de pe Bulevardul Independenței. Edilul spunea că Primăria intenționează să cumpere clădirea, pentru a amenaja un campus universitar. Turc a avut o întâlnire cu reprezentanții Uniunii Comunelor Grănicerești și speră ca imobilul să ajungă la Primărie.
IOAN TURC: „Noi am transmis intenţia de a intra în competiţia pentru adjudecarea clădirii şi a terenului
Mai mult, Ioan Turc a precizat că municipalitatea şi-a arătat intenţia de a achiziţiona acest imobil şi a prevăzut bani în buget pentru o primă tranşă.
„Noi am transmis intenţia de a intra în competiţia pentru adjudecarea clădirii şi a terenului. Îmi pare rău că reprezentanţii Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene, cunoscută fiind această uniune ca perseverentă în proiectele pro-şcoală, au preferat să o vândă unei societăţi comerciale. Am fost vizitat de reprezentanţii acestei societăţi care mi-au spus că nu au ştiut că Primăria doreşte să achiziţioneze clădirea şi terenul, în condiţiile în care eu am făcut mai multe declaraţii pe această temă, în condiţiile în care pe buget am prins o sumă ca primă tranşă. E limpede că nu au spus adevărul, dar în context le-am spus că acea clădire va rămâne exact acolo unde este, că vom merge mai departe cu proiectul de înscriere în lista clădirilor monument şi că vor trebui s-o restaureze. Păcat că proiecte cu caracter public, comunitar, sunt zădărnicite prin genul acesta de atitudini”, a precizat Ioan Turc.
Edilul Bistriței a mai subliniat faptul că a fost transmisă o adresă prin care a fost menţionată intenţia de cumpărare a clădirii şi a terenului şi a existat şi o discuţie cu primarul Gheorghe Onul, preşedintele UCGN, căruia i-a fost transmisă şi dorinţa de a amenaja acolo un campus universitar.
„După ce au trecut instituţiile pe la Primărie, poate îşi dau seama că nu poate fi dărâmată clădirea şi nu pot fi făcute blocuri. Exclus!”, a concluzionat Ioan Turc.