Ansamblul Profesionist ” Dor Românesc” a sărbătorit 25 de existență alături de sute de bistrițeni în curtea Complexului Muzeal Județean printr-un spectacol de înaltă ținută și cu mulți invitați. Evenimentul a avut și o parte mai științifică prin organizarea unui simpozion despre soarta folclorului din România. Organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor de la TVR.
Prezent la eveniment, președintele CJ BN, Radu Moldovan a spus următoarele: ”Sunteți un simbol al județului nostru, care se remarcă prin voci extraordinare, o orchestră de renume, dansuri pline de ritm, costume pline de culoare, dar și prin munca în slujba promovării datinilor noastre. Vă asigur de întreaga mea prețuire, iar la ceas aniversar, vă doresc să țineți ritmul, să continuați să creați muzică și poveste, astfel încât să dăinuiți mereu în inimile noastre. Vă mulțumim pentru acest eveniment extraordinar. Ne era dor de Dor Românesc pe scenă!”
La spectacolul aniversar susținut de ansamblul „Dor Românesc” au participat soliștii ansamblului mai vechi și mai tineri. Au evoluat pe scenă Matilda Pascal Cojocărița – care l-a convins pe soțul ei, maestrul dirijor Ștefan Cigu – să și cânte alături de ea. Din spectacol nu a lipsit nici actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură – interpretul Alexandru Pugna. De asemenea, au mai cântat și încântat bistrițenii Domnica Dologa, Mirela Petruș sau Anuța Motofelia, dar și Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Ioachim Spân, Veronica Bălan, Anamaria Marti. Nu au lipsit cunoscute voci cum ar fi Florentina și Petre Giurgi, Ioan Dordoi, Felix Gălan și Cornelia Ardelean Archiudean. Alături de interpreții consacrați ai muzicii populare, au evoluat și tinerii Vlăduț Sărmaș, Cristina Bugnar, Larisa Bozbici, Bogdan Berbecar și Dorin Rus. Conducerea muzicală i-a aparținut maestrului Ștefan Cigu.O evoluție foarte bună au avut și dansatorii ansamblului coordonați de coregraful Adrian Pașcu. Spectacolul s-a încheiat cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.