Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, a povestit aseară pe ProPolitica.ro și Info Bistrița care au fost ”ingredientele” din jurul centurii ocolitoare a orașului de pe malurile Someșului Mare și cât de importantă a fost asocierea dintre administrațiile publice locale și Compania Națională de Drumuri.
” În 2020 s-a inventat, dacă pot spune așa, un parteneriat CNAIR cu comunitatile locale, de fapt o procedură nouă prin care s-a permis administrațiilor să se asocieze cu CNAIR, să poată să fie actori principali în construcția șoselelor de centură. Acest parteneriat era imposibil de făcut până acum. Orban, care în calitatea sa de fost ministru stia ca Ministerul Transporturilor se confrunta cu aceasta situatie, că toate orașele din Romania nu erau actori principali. De anul trecut s-a hotarat sa fie altfel. Pe scurt, noi am fost primii care am folosit aceasta oportunitate a asocierii dată de ordonanță de anul trecut a Guvernului Orban”, a povestit Moldovan.
Edilul din Beclean a mai punctat următoarele: ” Fiind primii care inițiem acest demers, facem primul proiect pe POIM, va fi mult mai ușor pentru cei care vin după noi să facă asemenea proiecte. Noi suntem primul parteneriat intre CNAIR si o primărie, pe ordonanța 101”.
Ordinul de începerea lucrărilor se va da după apariția a două hotărâri de Guvern: una pentru rambursarea cheltuielilor cu exproprierile pentru traseul ocolitoarei, fonduri alocate de Primăria orașului, cam 200 de milioane cu totul și o altă HG cu contributia Guvernului de 15 % la proiect, restul de 85 % urmând să fie finanțarea europeană prin POIM .
Co-finanțarea Guvernului ar urma să fie de 2,3 milioane de euro: ”Acesti 15 % primaria din Beclean nu si-ar permite-o. Din 15 milioane , 2,3 milioane de euro înseamnă contributia Guvernului. Primaria si-a asumat cheltuielile cu studiul de fezabilitate, cu un studiu nou de trafic, a arătat Nicolae Moldovan.
Expropierile sunt rezolvate, spune Nicolae Moldovan
Despre exproprierile de utilitate publică pentru traseu centurii ocolitoare, Nicolae Moldovan a explicat că acestea nu afectează semnificativ proprietățile private, că e vorba de terenuri pe care e cultivat porumb si pentru care lucrurile sunt deja tranșate, administrația angajând o casa de avocatura specializată din Bucuresti pe exproprieri. El a mai spus și că terenul e deja proprietatea primăriei, dar că oamenilor li s-a mai permis sa cultive terenul pe varianta ocolitoare: ”Dintr-o proprietate s-a împărțit în trei în 3 : le-am facut culoar, intabulat. Oamenii încă nu cred că se întâmplă Au porumb, dar pe terenul nostru l-au pus anul acesta Primaria Beclean e proprietarul terenului pe care trebuie soseaua de centura. Poate îi asteptam sa culeaga porumbul și vom lucra inițial la balastiera…
”Oamenii trebuie să vina să semneze și să încaseze banii (de despăgubire,nn). Nu iau foarte mult, în jur de 500 de euro un proprietar, depinde câte loturi au, . Noi pastram în banca in cont special ”.
Primarul a mai spus și că ordinul de începere a șantierului va fi dat foarte curând, pentru că timpul optim de lucru presează, iar lucrarea ar trebui terminată până la 31 decembrie 2023: ”Foarte repede vom da ordinul de începere. Exista anumite luni in care poti lucra in albia Somesului. Poti doar până in octombrie sa lucrezi” a explicat primarul care a recunoscut și cea mai dificilă porțiune a lucrării e aceasta: ”cea mai dificila portiune este forajul de 30 de metri in pamant în râul Someș, acolo unde e un depozit de sare”.