Acasă Politica Politica Locala O balastieră deschisă pe râul Şieu încalcă normele de mediu acţionând într-o...

O balastieră deschisă pe râul Şieu încalcă normele de mediu acţionând într-o arie naturălă protejată SIT NATURA 2000 Budac-Șieu

0

Mai multe organizaţii nonguvernamentale ce activează în zona de protecţie a mediului dar şi Partidul Verde au trimis astăzi o petiţie în spaţiul public pentru a informa cetăţenii din judeţul Bistriţa-Năsăud  un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu, la intrare în satul Șirioara dinspre localitatea Chiraleș.

„ Mai exact este vorba de cea mai nouă balastieră în funcțiune, din imediata apropiere a râului Șieu, care conform documentelor are dreptul de excavare în perimetrul proprietatea companiei de 1,2 ha, după cum reiese din documentația depusă la compartimentul minerale din cadrul Consiliului Județean. Proprietarul s-a grăbit, începând lucrările prin decopertarea a mii de metri cubi de pământ fertil împins și depozitat ilegal pe malul râului Șieu, conform imaginilor foto prezentate în anexă”, se scrie în această petiţie.

Conform legislației în vigoare această operațiune încalcă flagrant dreptul cetățenilor, plătitori de taxe, de a avea acces la apele publice.

Acelaşi document  mai susţine următoarele: „ De asemenea, semnalăm depozitarea acestor cantități uriașe de materiale decopertate pe zona de intervenție și protecție, de aproximativ 20 m de la luciul apei, care se află în gestionarea SGA Bistrița-Năsăud. Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică și ilegalitatea cu cât această activitate se desfășoară în arie naturală protejată, SIT NATURA 2000 Budac-Șieu.

Cine şi ce se solicită?

Semnatarii petiţiei sunt următorii: AJVPS Bistrița-Năsăud, Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, Asociația Pescar Sportiv, filiala Bistrișa-Năsud, Asociația EsoxSpinning Club Bistrița, Asociația G.A.L. RURALIS, Asociația Bistrița Civică, Asociația Chinologică, Filiala Bistrița-Năsăud şi Partidul Verde, filiala Bistrița-Năsăud. Aceştia solicită dispunerea de măsuri legale și urgente prin care  compania să fie obligată  la refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială. Din informaţiile care le avem ar fi vorba de o balastieră administrată de M.I.S Grup.

Petiţia a fost trimisă şi pe adresa următoarelor instituţii:

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, în atenția prefectului Ovidiu FRENȚ

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în atenția vicepreședinte Ioan ȚINTEAN

Primăria comunei Șieu-Odorhei, în atenția primar Ioan SFINTEAN și Consiliul Local

 Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, în atenția director Ioan RUSU

Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, în atenția comisar șef Gabriel PETRAȘ

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, în atenția director Sever ROMAN

 

Exit mobile version