2016- PRINCIPALELE EVENIMENTE BN: Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu a câștigat maratonul 6633 Ultra Arctic

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...

Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu a câștigat, în luna martie, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs 566 de kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi extreme, performanța sa, o premieră pentru România, putând fi considerată evenimentul anului 2016 în județul Bistrița-Năsăud.

Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu a câștigat, în 19 martie, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi extreme. Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, printre cei 12 concurenți numărându-se trei români: Tibi Ușeriu, Vlad Tănase și Andrei Roșu.

Printre cei care l-au felicitat pe bistrițean pentru performanță s-a numărat președintele Klaus Iohannis. „Îl felicit pe Tiberiu Ușeriu pentru reușita deosebită obținută în cadrul Maratonului Arctic. El a dus steagul și numele României pe primul loc în această competiție. Un astfel de rezultat, obținut în condiții extreme datorită perseverenței și ambiției cu care s-a pregătit, este demn de aprecierea și respectul nostru. Felicitări campionului nostru!”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

În data de 21 martie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost convocat într-o ședință extraordinară de către președintele Radu Moldovan, care a propus acordarea Premiului de Excelență al județului lui Tiberiu Ușeriu, premiu în valoare de 25.000 lei. În 24 martie, peste o sută de persoane l-au așteptat pe Tibi la întoarcerea acasă, la Aeroportul Internațional ‘Avram Iancu’ din Cluj, pentru a-l felicita, de o primire similară având parte și la Bistrița, în centrul istoric.

***

La începutul lunii februarie, Consiliul Local Bistrița a aprobat în buget alocarea a 21.000 lei pentru cumpărarea unei căsuțe pentru veverițe, care avea să fie amplasată în Parcul municipal. Suma a atras atenția publicului, și astfel s-a aflat că proiectul prevedea, de fapt, construirea unei voliere de mai mari dimensiuni și achiziționarea a șase veverițe, din bani publici. Primarul municipiului, Ovidiu Crețu, și-a susținut inițiativa și pe Facebook, spunând că astfel va popula din nou parcul cu veverițe și că acestea îi vor bucura pe locuitorii orașului.

Imediat după Paști, voliera și cele șase veverițe — doi adulți și patru pui — au ajuns în Parcul municipal. La scurt timp după, primarul se vedea nevoit să monteze un gard în jurul volierei, pentru că unii bistrițeni agresaseră animalele, iar veverițele preferau să stea ascunse pe timpul zilei. În luna iulie, un biolog din Bistrița depunea o plângere la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, sesizând faptul că voliera este prea mică și nu corespunde dimensiunilor impuse de lege. Garda de Mediu avertiza primăria că, dacă nu va mări voliera până la sfârșitul lunii septembrie, va fi amendată cu 50.000 lei. În același timp, verificându-se modul de achiziționare a veverițelor, s-a descoperit că acestea fuseseră cumpărate de pe internet și că nu existau acte care să dovedească proveniența lor. Pet shop-ul de la care primăria cumpărase veverițele a fost amendat cu 5.000 lei. Tot atunci s-a aflat că cei patru pui de veveriță nu se mai aflau în volieră, pentru că reușiseră să scape prin acoperișul acesteia.

La sfârșitul lunii septembrie, Primăria Bistrița a mărit voliera la dimensiunile cerute de lege, scăpând de sancțiune. Două luni mai târziu, una dintre cele două veverițe rămase a fost găsită moartă, autopsia făcută ulterior arătând că aceasta suferea de mai multe afecțiuni. La sfârșit de an, în voliera din parc, care acum măsoară circa 60 metri pătrați, se mai află o singură veveriță și nu se știe nimic despre soarta celor patru pui evadați, cel mai probabil aceștia găsindu-și adăpost în parc, însă în libertate.

***

Tot în luna martie a acestui an, rochia purtată de câștigătoarea concursului Miss World, în finala competiției care a avut loc în decembrie 2015 în China, ajungea la Bistrița, fiind adusă chiar de către creatoarei ei, bistrițeanca Tina Olari, stabilită de mai mulți ani în Barcelona. Tina Olari este cea care a creat toate rochiile cu care câștigătoarea Miss World, Mireia Lalaguna din Spania, s-a prezentat la concursurile care au precedat această competiție, dar și în finală.

 

Rochia tip sirenă care a făcut-o celebră pe creatoarea din Bistrița este realizată din broderie cu fir argintiu, bogată în paiete și cristale, iar mânecile sunt create dintr-un tul de mătase „invizibil”, peste care s-a aplicat broderie cu mărgele și cristale. La sfârșitul acestui an, creația va fi donată unui muzeu din Barcelona.

Tina Olari a venit în luna martie la Bistrița pentru o defilare de modă la care au participat 12 femei cu dizabilități din întreaga țară, în cadrul celei de-a opta ediții a evenimentului Atipic Beauty, organizat de Asociația „Open your heart”.

***

În luna mai, Ziua Costumului Popular a fost sărbătorită în județul Bistrița-Năsăud printr-o paradă a portului strămoșesc organizată în orașul Năsăud — cea mai mare de acest fel din țară, după cum au susținut organizatorii. Mii de oameni din întreg județul Bistrița-Năsăud, dar și din alte zone ale țării s-au adunat duminică, 15 mai, la Năsăud, pentru a participa la eveniment. Printre cei care s-au alăturat inițiativei și au venit îmbrăcați în costume tradiționale s-a numărat vicepremierul Vasile Dîncu, originar din Bistrița-Năsăud, care a purtat un costum specific Văii Someșului și un clop cu șapte rânduri de pene de păun.

Nu mai puțin de 26 primării din județ s-au implicat în organizarea celei mai mari parade dedicate costumului popular românesc, alături de Consiliul Județean, Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și școlile din zonă. Pe gazonul stadionului din Năsăud, participanții au format cercuri concentrice și au învățat să danseze Roata de la Runc de la maestrul coregraf Marin Barbu (Nea Mărin) și creatoarea de costume populare din comuna bistrițeană Salva, Virginia Linul. Roata de la Runc este un joc popular vechi de sute de ani, originar din comuna bistrițeană Runcu Salvei, care este și comuna natală a vicepremierului Dîncu.

***

În data de 5 iulie, un tânăr de 35 ani din Bistrița, cunoscut cu antecedente penale atât în țară, cât și în străinătate, și care fusese recent eliberat dintr-un penitenciar din Italia, a comis un jaf armat la o unitate bancară din municipiu, la puțin timp după deschiderea acesteia. Potrivit raportului procurorilor, Dorin Sima a pătruns în sediul agenției bancare și, sub amenințarea unui pistol cu glonț de calibrul 11,43, le-a determinat pe funcționarele băncii să îi dea toți banii pe care îi aveau în caseta de valori, respectiv 9.282 lei și 2.225 euro.

La o săptămână distanță, autorul jafului a fost depistat într-o casă din cartierul bistrițean Subcetate, unde locuia cu chirie. Fiind urmărit de către organele de poliție și dispozitivele constituite pentru prinderea acestuia, Sima a tras cu pistolul spre șeful Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Paul Andreica, pe care l-a rănit la brațul stâng, iar agresorul a fost împușcat la rândul său în picior. Polițistul rănit a fost ulterior operat la o clinică din Târgu Mureș, leziunile cauzate având nevoie de 64-65 zile de îngrijiri medicale.

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au reușit să recupereze o parte din banii furați. Astfel, de la proprietarul casei în care Sima închiriase un apartament, unde a fost depistat de către polițiști în data de 12 iulie, a fost recuperată suma de 2.000 de lei, iar de la fratele inculpatului au fost recuperați 2.235 de euro, bani pe care acesta îi primise printr-o altă persoană. Autorul jafului armat a fost arestat preventiv și în prezent este încarcerat în Penitenciarul Gherla. Dosarul său a ajuns în instanță în luna septembrie, acuzațiile fiind de tentativă de omor calificat, tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.

***

Nouă persoane au fost rănite în urma unei deflagrații produse în miez de noapte într-un apartament din municipiul Bistrița, în data de 19 octombrie, cel mai afectat fiind un tânăr de 24 ani din locuința de la care a pornit totul. Cauza deflagrației a fost o acumulare de gaze. Printre victime s-a numărat un bebeluș de nouă luni, care a fost transportat la spital cu contuzii și escoriații la nivelul capului. În urma investigațiilor medicale, în spitalul din Bistrița au rămas internați o tânără de 18 ani, policontuzionată și cu arsuri de gradul II pe mâini, și un bărbat de 48 ani, policontuzionat și intoxicat cu monoxid de carbon. Tânărul de 24 ani, care era bănuit de vecini că ar fi provocat intenționat explozia și despre care s-a spus că obșinuia să se drogheze, a ajuns la un spital din București cu arsuri pe o suprafață de 70% din corp, și a decedat în data de 24 octombrie.

Deflagrația a afectat 65 de apartamente, nu numai din blocul în care s-a produs explozia, ci și din cele alăturate, resturile fiind proiectate pe spațiile verzi din jurul clădirilor, inclusiv peste un loc de joacă. Expertiza tehnică a arătat că cele 20 de apartamente de pe scara în care s-a produs explozia, la care se adaugă apartamentul din scara vecină care era perete în perete cu cel locuit de tânărul de 24 ani, nu pot fi locuite o perioadă. Din acest motiv, familiile afectate au fost nevoite să găsească soluții, 11 dintre ele alegând să stea la rude sau prieteni, în timp ce alte 10 au acceptat oferta primăriei de a locui cu chirie în apartamente ANL libere. Puține bunuri au fost recuperate întregi, iar lucrările de reparații la bloc nu pot fi demarate mai devreme de primăvara anului viitor. Primăria Bistrița a alocat 700.000 lei, sub formă de ajutoare de urgență, celor 21 familii rămase fără casă, bani care ar urma să acopere și costurile reparațiilor.

***

Anul 2016 a avut și o însemnătate culturală specială pentru județul Bistrița-Năsăud, care în luna septembrie marca împlinirea a 150 ani de la nașterea poetului George Coșbuc, originar din fostul sat bistrițean Hordou, iar în noiembrie sărbătorea împlinirea a 200 de ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu, autorul versurilor Imnului Național, care s-a născut la Bistrița.

Împlinirea a 150 de ani de la nașterea „poetului țărănimii”, George Coșbuc, a însemnat șase zile de manifestări culturale, organizate de Biblioteca Județeană, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal. Acestea au debutat în 15 septembrie, la Bistrița, printr-un colocviu organizat în colaborare cu revista „România literară”, cu participarea criticului și istoricului literar Nicolae Manolescu. În 16 septembrie a avut loc, tot la Bistrița, simpozionul „Coșbuc 150”, la care a participat Mitropolitul Clujului, Andrei. În 18 septembrie, fostul sat Hordou, actualmente Coșbuc, a găzduit un spectacol folcloric inspirat din poezia lui George Coșbuc, în cadrul căruia au fost valorificate obiceiurile de nuntă din zona Năsăudului, așa cum sunt ele amintite în poezia „Nunta Zamfirei”, ocazie cu care a fost prezent și vicepremierul Vasile Dîncu. În data de 20 septembrie, când s-au împlinit efectiv 20 ani de la nașterea poetului, mitropolitul Clujului a resfințit biserica din comuna Coșbuc și a inaugurat biblioteca comunală ce poartă numele.

În noiembrie, când s-au celebrat 200 ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu, cel care a scris poemul „Un răsunet”, manifestările s-au restrâns la ziua de 16 noiembrie și la nivelul municipiului Bistrița. Primii care i-au adus un omagiu lui Andrei Mureșanu au fost elevii colegiului național ce îi poartă numele, care au depus o coroană de flori la statuia poetului, situată în Piața Centrală a municipiului, în imediata apropiere a Bisericii Evanghelice. Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud a organizat la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” o conferință literară, iar apoi a deschis publicului casa memorială în care a copilărit poetul, care se află în administrarea instituției deoarece aici funcționează, începând cu anul 1994, o secție pentru copii și tineret a bibliotecii. De la ora 17,00, Primăria Bistrița i-a invitat pe locuitorii „orașului Imnului Național” la un spectacol omagial dedicat lui Andrei Mureșanu, în fața statuii poetului, publicul fiind însă unul restrâns având în vedere frigul de afară.

AGERPRES / (AS — autor: Tina Țucui, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -