15 şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud nu au primit nici măcar un singur aviz de funcţionare. 48 de unităţi şcolare au toaleta în curte iar 116 nu au avize sanitare

Must Read

Accident rutier terifiant în Pasul Tihuța. Trei oameni decedați. La fața locului au intevenit și salvatorii bistrițeni

Nenorocirea s-a produs în această noapte în Pasul Tihuța, dar în zona de intervenție a ISU Suceava, echipajul  SMURD...

Primăria Bistrița a început demersurile pentru clasificarea fostului spital de pe Independenței ca monument istoric. Din acest moment, clădirea nu mai poate fi dărâmată....

Primăria municipiului Bistrița a anunțat că intenționează să achiziționeze clădirile de pe strada Independenței, care au găzduit câteva secții...

Cine sunt tinerii care au murit în accidentul din Pasul Tihuța? Unul este bistrițean…

Un teribil accident de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Poiana Stampei. Un autoturism Maserati...

Mii de elevi au început noul an şcolar fără condiţii minime de igienă, în şcoli neautorizate, fără apă potabilă şi cu toalete în curte. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, actualul ministru Liviu Pop dar şi şefii de la inspectorat sunt preocupaţi de o nouă remodelare a sistemului pe vectori cât se poate de centralizaţi, cu comenzi unice.

Într-o declaraţie politică, deputatul USR Cristina Iurisniţi, vorbeşte de scandalul continuu din învăţământul românesc în condiţiile în care mii de elevi au început noul an şcolar fără condiţii minime de igienă, în şcoli neautorizate, fără apă potabilă şi cu toalete în curte. Aşa cum era de aşteptat nici în judeţul BN situaţia nu este mai bună.

CRISTINA IURISNIŢI: “ De la infrastructura în educaţie porneşte totul! Dorim pentru copiii nostri ( al treilea ” i ” este din punct de vedere gramatical articol hotărât domnule ministru) şcoli sigure şi primitoare! Copiii, tot cu 3 de” i” trebuie să vină cu drag la şcoală! Prin urmare, pe lângă scandalul manualelor, a auxiliarelor interzise, a examenelor de bacalaureat la probele orale plasate în februarie, minciunile în privinţa creşterilor salariale în învăţământ este de datoria mea în calitate de deputat şi membru în Comisia de învăţământ să trag cu fermitate un semnal de alarmă adresat din nou primăriilor!”, spune Cristina Iurisniţi.

 

Ce spune DSP BN?

Conform sesizărilor emise către Direcţia Sanitară Publică a BN și ISU BN, în judeţul Bistriţa-Năsăud există încă, din păcate, în anul 2017 multe scoli care nu asigură securitatea copiiilor noştri în timpul activităţilor instructiv- educative!

 

Aşadar în judeţul Bistriţa-Năsăud există la această oră 116 unități de învățământ care nu au avizul de funcționare Sanitar-Veterinar 86 unități de învățământ care nu au avizul de funcționare pentru situații de urgență . Dintre aceste unități de învățământ am identificat 15 unități care se află într-o situație deosebită pe motiv că nu au nici un aviz emis:

GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL RODNA GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR.2 ȘANT ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ENEA GRAPINI” ȘANȚ ȘCOALA GIMNAZIALĂ „FLORIAN PORCIUS” RODNA ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SEVER POP” POIANA ILVEI ȘCOALA GIMNAZIALĂ PINTIC ȘCOALA GIMNAZIALĂ ROMULI ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘIEU ȘCOALA GIMNAZIALĂ SÎNMIHAIU DE CÎMPIE Școala Gimnaziala Tiha Bargaului ȘCOALA GIMNAZIALĂ TUREAC ȘCOALA PRIMARĂ ARCHIUD ȘCOALA PRIMARĂ NR.2 REBRIȘOARA ŞCOALA PRIMARĂ NR.2 TUREAC ȘCOALA PRIMARĂ Poderei, Bistrița-Năsăud. În judet, mai exista inca 48 de scoli cu toaleta in curte

SLĂTINIŢA ŞI FIGA, SITUAŢII SPECIALE

Elevii care locuiesc în cartierele din cele patru oraşe din Bistriţa-Năsăud au condiţii mai proaste la şcoală decât miile de elevi care învaţă la sat, iar autorităţile locale nu intenţionează să schimbe situaţia, preferând să închidă unităţile de învăţământ decât să le reabiliteze.

Anul şcolar începe fără ca elevii să aibă minime condiţii de igienă: în clădiri neautorizate, fără apă potabilă şi cu toalete de lemn, în curte, folosite atât de copii, cât şi de profesori.

Şcoala Generală din cartierul Slătiniţa, situată la 5 kilometri de centrul Bistriţei nu a obţinut nici în acest an şcolar autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, iar elevii care învaţă aici nu au cele mai elementare condiţiile cerute de lege. Şcoala nouă din localitate a fost închisă în urmă cu şapte ani, după ce autorităţile au stabilit ca elevii de gimnaziu să fie aduşi la Bistriţa pentru a-şi continua studiile, aşa că preşcolarii şi elevii din ciclul primar au fost mutaţi într-o clădire veche a şcolii, care nu are geamuri termopan, este insuficient luminată şi nu are încălzire centralizată.

Şcoala are o toaletă de lemn, în fundul curţii, iar muncitorii o vopsesc înainte de începerea fiecărui an şcolar, însă alte investiţii nu se fac.

Pentru o altă şcoală din Bistriţa-Năsăud, cea din Slătiniţa, autorităţile locale nu au în plan să facă investiţii majore în următorii ani din cauza numărului tot mai mic de elevi.

„Primăria Bistriţa alocă bani doar pentru lucrările de reparaţii curente, nu pentru investiţii la şcoala din Slătiniţa, neexistând în plan să se facă alte lucrări în afară de igienizările şi reparaţiile curtente. Elevii din Slătiniţa, începând cu clasa a V-a sunt aduşi la şcoală la Bistriţa, cu microbuze, aici rămânând numai preşcolarii şi elevii claselor I – IV şi aceştia din ce în ce mai puţini. Problemele existente la nivelul şcolii sunt de fapt problemele întregii comunităţ: lipsa accesului la apă curentă şi la canalizare, din acest motiv instituţia de învăţământ are toalete de lemn în curtea şcolii şi nu poate fi autorizată”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiul Bistriţa, Mihai Ruşti.

Potrivit acestuia, la Şcoala din Slătiniţa este adusă apă în recipiente, după începerea şcolii, astfel încât elevii şi profesorii să se poată spăla pe mâni după ce au fost la toaletă. De asemenea, există şi rezervoare de apă potabilă pentru consum.

Şcoală Slătiniţa

O situaţie similară exista şi la Figa, un cartier al oraşului Beclean, unde elevii şi profesorii încep şcoala în aceleaşi condiţii cu cele din anii trecuţi: într-o clădire veche, fără apă şi cu toaleta în fundul curţii.

Autorităţile locale au igienizat cele trei toalete existente, una pentru profesori şi două pentru elevi, însă alte investiţii nu au fost făcute.

Deşi sunt destul de mulţi copii în Figa, majoritatea părinţilor preferă să-i trimită la şcoală la Beclean pentru că sunt alte condiţii.

„Ne-am obişnuit deja cu toaletele de lemn, care sunt rămase de pe vremea când eram noi copii şi nu mai vrem ca şi micuţii noştri să aibă aceleaşi condiţii. Suntem totuşi în 2017 şi cred că accesul la toaletă nu ar trebui să fie un lux. Nimeni nu zice nimic despre modernizarea acestora şi nici nu cred că se vor situaţia se va schimba prea curând, copiii care au rămas la şcoală în sat sunt din ce în ce mai puţini, iar cei care au rămas în sat se descurcă în timpul orelor cum pot”, spune Mia Rus, o localnică din Figa.

Elevii de la şcoala din Figa spun că cel mai greu este să meargă la toaletă în timpul iernii, atunci când e foarte frig. Pentru a nu folosi latrinele, aceştia îi roagă de vecini să îi primească sau merg la magazinul din apropiere, unde cer să fie lăsaţi să meargă la toaletă.

„Încercăm să folosim mai puţin toaletele de la şcoală, numai chiar în cazuri de maximă urgenţă mergem aici. Cel mai greu este iarna, când îngheţi de frig dacă mergi la baie. Avem noroc cu vecinii de lângă şcoală şi cu doamna de la magazin care ne mai lasă să mergem la toaletă dacă chiar avem nevoie, altfel aşteptăm până ajungem acasă”, a povestit Mihai, un băieţel din localitate.

Şcoală Figa

Nici autorităţile din oraşele Năsăud şi Sîngeorz-Băi nu se pot lăuda că le oferă condiţii mai bune elevilor din carierele Luşa şi Cormaia şi cele două şcoli îşi aşteaptă elevii în aceleaşi condiţii ca şi anii trecuţi – fără apă, fără toalete şi fără autorizaţii sanitare de funcţionare.

În Bistriţa-Năsăud, 48 de instituţii de învăţământ nu au toalete corespunzătoare şi peste 100 nu sunt racordate la reţeaua de apă potabilă.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Accident rutier terifiant în Pasul Tihuța. Trei oameni decedați. La fața locului au intevenit și salvatorii bistrițeni

Nenorocirea s-a produs în această noapte în Pasul Tihuța, dar în zona de intervenție a ISU Suceava, echipajul  SMURD...

Primăria Bistrița a început demersurile pentru clasificarea fostului spital de pe Independenței ca monument istoric. Din acest moment, clădirea nu mai poate fi dărâmată....

Primăria municipiului Bistrița a anunțat că intenționează să achiziționeze clădirile de pe strada Independenței, care au găzduit câteva secții ale Spitalului Județean de Urgență...

Cine sunt tinerii care au murit în accidentul din Pasul Tihuța? Unul este bistrițean…

Un teribil accident de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Poiana Stampei. Un autoturism Maserati a ieșit de pe carosabil,...

Încă două accidente în această dimineață: La Năsăud, o mașină a intrat într-un stâlp, iar la Joseni un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului

Terifiantul accident din Pasul Tihuța a fost urmat în această dimineață de alte două evenimente rutiere. Primul a avut loc la Năsăud, în jurul...

CRONICA SPORTIVĂ: CFR Cluj învinge Craiova și se poate pregăti de câștigarea campionatului

Aseară, în cel de-al doilea meci din etapa a opta din play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, CFR Cluj a învins-o pe Univ. Craiova, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -