sâmbătă, iulie 11, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  115 producători de roșii din Bistrița-Năsăud vor beneficia de ajutorul de minimis pentru creșterea tomatelor în spații protejate

  Must Read

  Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a organizat astăzi o conferință de presă, una tradițională și care are loc întodeauna la început de toamnă. În absentia directorului executive, Ioan Nuțu Tabără, aflat în concediu, la întâlnirea cu presa au participat: directorul executive adjunct Florin Daniel Frăsincari, Vasile Moga și Florin Pușcaș.

  Discuțiile au vizat, în parte, programele pe care le derulează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și impactul acestora în județul Bistrița-Năsăud. De asemenea, epidemia de pestă porcină africană sau Legea Muntelui, au fost alte două subiecte atinse de oficialii DAJ Bistrița-Năsăud.

  ” La nivelul județului Bistrița-Năsăud, avem 128 de producători agricoli care au cultivat roșii, din care, 115  şi-au depus la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud actele necesare în vederea acordării ajutorului de minimis în cadrul schemei  „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, a explicat Florin Pușcaș.

  Pentru anul 2018, resursele financiare la nivel naţional necesare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, echivalentul  sumei de 40 de milioane euro.

  Anul trecut, în programul de Tomate au fost înscrişi 67 de producători din judeţul nostru, dintre care 57 au primit sumele necesare, fiind declaraţi eligibili. Aceştia şi-au valorificat producţia în etapa a doua, din octombrie-decembrie, şi aşa se va întâmpla şi în acest an.

  Potențialii beneficiari ai ajutorului sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice.

  Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an ce se plătește într-o singură tranşă, iar pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, producătorii au obligația, la finalul recoltării, să comunice Direcției Agricole Județene (DAJ) cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 mp.

  Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții. Aceştia trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2018“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. Ei trebuie să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere şi să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau octombrie-20 decembrie, inclusiv.

   

  Conform unui raport  întocmit de Direcția Județeană pentru Agricultură, la nivelul Bistriței-Năsăud există peste peste 300 de mii de hectare de tren agricol, din care 92 de mii de hectare reprezintă suprafața arabilă, iar livezile se întind la peste opt mii trei sute de hectare.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Sorin Roșu Mareș: Partidul Puterii Umaniste merge pe forţe proprii în alegerile locale. Ușa umaniștilor rămâne deschisă pentru primarii ALDE

  Liderul interimar al PPU Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a confirmat astăzi faptul că umaniștii au decis să meargă pe liste proprii la...

  „Alianța pentru Bistrița-Năsăud” va merge pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie. Doar în 5 comune aceste liste vor fi separate dar...

  Liderii celor trei partide din cadrul ”Alianței pentru Bistrița-Năsăud”, Radu Modovan, Ioan Monița și Grigore Timoce, au decis...

  VIDEO- Deputatul IONUȚ SIMIONCA: Bistrița are nevoie de schimbare!

  M-am hotărât să candidez la Primăria Municipiului Bistrița pentru că știu că voi fi un bun gospodar. Principala...

  Silviu Rus este noul președinte PER Bistrița-Năsăud. Marius Conon , candidatul ecologist la primăria Bistrița

  Venit la Bistrița pentru a ”reîmprospăta” apele verzi ale Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud, experimentatul Dănuț Pop, politician abil...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -