11 ani de la Marele Foc: Bistrițenii sunt așteptați marți seara la o rugăciune ecumenică în fața Bisericii Evanghelice

Must Read

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...


În urmă 11  ani, exact la ora 18 și 5 minute un incendiu de proporții transforma în scrum și ruine fumegânde Biserica Evanghelică din Bistrița. La 11 ani distanță, marți seara, începând cu ora 19.30, bistrițenii sunt invitași de municipalitate să ia parte la o slujbă ecumenică care vine să comemoreze acest nefericit eveniment.

Pro memoria

Pe data de 11 iunie 2008, orele 18.00 ora locală, a izbucnit un incendiu la baza turnului bisericii. Ceasul din turn era oprit la ora 18:05, dar mecanismul ceasului fusese scos datorită renovării turnului. Din cauza schelelor din lemn de brad în care era îmbrăcat turnul, focul s-a extins rapid până sus. Schelele din lemn de brad au fost proiectate de prof.dr.ing. Szabo Balint de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism. (Proiectul includea lemn ignifugat, însă la licitație primăria a renunțat la această soluție din cauza costurilor „prea mari” și relativei inutilități. Lemnul ignifugat ar fi putut rezista la incendiu 15, maxim 20 minute.) În mai puțin de o jumătate de oră acoperișul turnului, precum și acoperișurile a trei dintre turnurile mici care reprezentau dreptul de judecată al orașului medieval (cunoscut în limba latină drept ius gladii) s-au prabușit. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro.

Conform declarațiilor comisarului șef Sidor Bodescu, șeful din acel moment al  Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, vinovați de producerea incendiului sunt trei copii, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă. Deoarece sunt minori, răspunderea a revenit părinților.

Așa cum se știe, primarul Creţu şi toţi cei implicaţi în refacerea acestui simbol, au reconstruit turlele, acoperişul turnului, cel al navei. De asemenea, au fost turnate clopote noi şi achiziţionat un ceas nou, identic cu cel distrus de incendiu, întreaga biserică îmbrăcându-se în haine noi şi pe care le vedem în fiecare zi. Mai mult, aşa cum a promis Creţu, vizitatorii pot vedea Bistriţa de la înălţime datorită liftului, fiind, refăcute şarpantele dar şi efectuate lucrări la structura de rezistenţă. În anul 2012, întregul monument istoric a trecut din proprietatea Parohiei Evanghelice în cea a municipalităţii. Este vorba de o perioadă de 15 ani.

Tot atunci,  primarul Ovidiu Teodor Creţu, spunea că,  pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a acestui simbol, municipalitatea va apela la surse de finanţare europene: ”Municipalitatea mai are nevoie de 2 milioane de euro pentru restaurarea pereţilor laterali, mobilier dar şi altele”, dar, aşa cum spunea primarul Creţu, acestea vor putea fi „rezolvate” într-un orizont de timp cuprins între cinci şi nouă ani: „ Vom accesa un proiect european pentru ceea ce mai este de făcut”, a mai precizat edilul Bistriţei. Precizăm faptul că refacerea completă de după incendiul devastator din 2008 a Bisericii Evanghelice a costat în final 3,4 milioane de euro. Cea mai mare parte dintre bani, aproape 2,4 milioane de euro a provenit de la bugetul local al Primăriei Bistrița, iar restul de bani au fost adunați de către Asociația Sașilor din Bistrița.

 

Reamintim că :

 

Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV – lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00. Flăcările au cuprins turnul bisericii înalt de aproximativ 75 de metri şi care era înconjurat de schele. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV – lea, cuprins de flăcări, miercuri seară, s-a prăbuşit în jurul orei 20.30.

Biserica se afla în reabilitare, incendiul declanşându-se la schelele care înconjurau turnul bisericii,  flăcările fiind  văzute de la intrarea în oraş.

Biserica Evanghelică a fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior, a fost modificată în stilul Renaşterii. O inscripţie atesta faptul că în martie 1560, sub conducerea arhitectului italian Petrus Italus, au început ample lucrări de consolidare şi completare care s-au încheiat în 1563. Ele au dat, de fapt, forma actuală a edificiului. Bisericii-hală, cu tribune peste navele laterale, i-au fost adăugate elemente noi: portalul principal şi alte două laterale şi frontonul de vest (influenţe ale Renaşterii).

Turnul bisericii domina oraşul prin înălţimea sa de 75 de metri, iar în interiorul bisericii se păstrau strane sculptate în 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler.

Biserica Evanghelică este o clădire monumentală situată în mijlocul Pieţei Centrale a oraşului Bistriţa, datează din epoca Renaşterii şi a fost construită pe un edificiu mai vechi. Pe latura de sud se află încastrată în perete cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, reprezentând un cavaler, ce datează din 1320.

Discuţiile privind fondurile necesare refacerii Bisericii Evanghelice din Bistriţa au început în  anul 2002.

Încă de atunci , Biserica Evanghelică din Bistriţa figura pe lista celor 28 de monumente pentru a căror restaurare Ministerul Culturii anunţa alocarea a peste un miliard de lei.

La începutul lui 2005, suma necesară resaturării clădirii era estimată la trei miliarde de lei.

În martie 2005, fostul senator PNL Mircea Mereuţă anunţa că Ministerul Culturii şi Cultelor va aloca 230 de milioane de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea restaurării turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa, înalt de 75 de metri.

La sfârşitul lui 2005, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a aprobat alocarea, din bugetul anului 2006, a 850.000 de lei (8,5 miliarde de lei vechi) pentru execuţia unor lucrări de consolidare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument datând din secolul XIV-lea. În baza unei documentaţii întocmite de Primăria Bistriţa, conducerea ministerului a fost de acord să se implice în lucrări de consolidare a bisericii, care urmau să constea în refacerea în totalitate a acoperişului, intervenţia în structura de rezistenţă a clădirii, dar şi înlocuirea învelitorii.

În prezent

La ora actuală, primăria Bistriţa a obţinut o finanţare de 2,8 milioane de euro pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice, care este vizitată anual de peste 15.000 de turişti.

„Este vorba de un proiect de introducere în circuitul turistic a acestui obiectiv – simbol pentru Bistriţa – Biserica Evanghelică. A fost predat amplasamentul către constructor care urmează zilele aceastea să înceapă amenajarea de şantier şi derularea lucrărilor. Lucrările presupun ca accesul turiştilor să fie restricţionat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Bistriţa, Mihai Ruşti.

Cu banii europeni, vor fi realizate lucrări de consolidare, lucrări de restaurare a componentelor artistice, picturi, vitralii, mobilierul bisericesc şi lucrări de restaurare a orgii.

Licitaţia pentru proiectul „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic international” a fost adjudecată de un consorţiu din Iaşi, specializat în restaurarea unor monumente medievale.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei de arhitectură de la Liceul...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -