Acasă ANALIZE-COMENTARII 100 de mii de lei… Sunteți un om minunat, să vă dea...

100 de mii de lei… Sunteți un om minunat, să vă dea Dumnezeu sănătate, Baroane

0

Se sancționează cu amendă de la 1.000 la 30.000 de lei dacă defăimarea vizează o persoană fizică și cu amendă între 2.000 și 100.000 de lei dacă vizează un grup de persoane sau o comunitate, două comunităţi, care din ele. Alea gay, alea de lesbiene, alea de violatori, de pedofili, care? TRANSFORMERS… Pe urmă, cică, ele se vor aplica oricărei defăimări făcute în spațiul public, inclusiv în presă și pe rețelele de socializare.

Aşadar: Noua lege, viitoarea lege ne va arăta Adevărul, Calea şi Viaţa.

Legea ne întoarce în 1984, la cenzura aia serioasă, la Toma Caragiu, la şopârliţa. Nu vom putea folosi expresii precum AFACERIŞTI VEROŞI, NESIMŢITULE, TICĂLOSULE, MINCINOSULE, ÎMBUIBATULE. Nimic, nimic din toate astea.

Astfel, “sînteți un om minunat, să vă dea Dumnezeu sănătate” se va traduce prin “morții și răniții mă-tii de bandit ordinar”, “vă iubesc și pe dumneavoastră și pe soția dumneavoastră” va însemna “să vă ia dracu și pe tine și pe panarama botoxată de nevastă-ta”.

Dincolo de glumele astea sadice, sper că realizaţi că intrăm pe o pantă extrem de periculoasă. Am trăit şi am scris pe vremurile când ultrajul şi calomnia erau incriminate pe 205 şi 206 Cod Penal, am fost târît prin procese de afacerişti veroşi, acum arestaţi, de oameni politici, de tot felul de nebuni, unul mai securist decât celălalt. După multele procese am dezvoltat o adevărată fobie faţă de sistemul judiciar, de judecători sau de procurori. 100 de mii de lei este enorm pentru anomia care stăpâneşte presa. Cine are aceşti bani? Nimeni, nimeni dintr-o presă şi aşa în moarte clinică…
Dacă Tudor Arghezi ar trăi acum şi ar publica, după intrarea în vigoare a acestei legi, celebrul pamflet „Baroane”, ar ajunge la puşcărie, aşa cum a ajuns şi în timpul Dictaturii Carliste, când l-a făcut praf pe şeful Legaţiei Germane la Bucureşti, von Killinger:

Reproducem aici întregul text, prea savuros pentru a fi tăiat:

„Ce semeţ erai odinioară, dragul meu, de n-ai mai fi fost. Şi ce mojic! ce mitocan! Ce bădăran! Nu te mai recunosc. Parcă în hainele tale a intrat alt om şi parcă celălalt a plecat în pielea goală, pe undeva, prin ceruri ori iad.
Botul nu-ţi mai e aşa gros, fălcile ţi-s mai puţin dolofane şi ai început, Doamne!, să şi surâzi cu buzele alea groase, şterse de unsoare. Ceafa ţi s-a mai tras, guşa s-a mai moderat, burta caută un relief mai aproape de spinare. Nici părţile de dindărăt nu mai sunt atât de expresiv dominante, dedesuptul croielii scurte.
Cred că nu mai iei dimineaţa patru cafele cu lapte, o halcă de şuncă şi opt prăjituri, cu care ţi-ai pus din nou în funcţiune intestinul gros, anemiat de răbdări prăjite. Te umpluseşi bine, până la râgâială. Ţi-aduci aminte ce sfrijit erai pe când erai sărac şi cum ne pălmuia căutătura ta aţâţată după ce te-ai procopsit. Îndopat cu bunurile mele, nu-ţi mai dam de nas şi ţi s-a părut că eram pus pe lume ca să slujesc mădularele tale, burţii, guşii, sacului şi dăsagilor tăi: ăsta era rostul meu, a trebuit să-l aflu de la tine, flămândule, roşcovanule, boboşatule, umflatule.
Mi-ai împuţit salteaua pe care te-am culcat, mi-ai murdărit apa din care ai băut şi cu care te-ai spălat. Picioarele tale se scăldau în Olt, şi mirosea pănă la Calafat, nobilă spurcăciune!
I-auzi! Vrea să-mi fie stăpân şi să slugăresc la maţele lui, eu care nu m-am băgat rândaş nici la boierul meu. Vrea trei părţi şi din văzduhul meu, ca să răsufle în răcoarea mea numai el. Lasă-mă să-mi aleg stăpânul care-l vreau eu, dacă trebuie să mă robesc, nu să mă ia la jug şi bici, înfăşcat de ceafă, cine pofteşte.
Uită-te, mă, la mine! Baroane! Să ne desfacem hârtiile amândoi, eu zapisul şi hrisoavele mele, scrise pe cojoc, şi tu zdrenţele tale. Scrie pe ale tale Radu? Nu scrie!… Scrie Ştefan? ? Nu scrie!… Scrie Mihai, scrie Vlad, scrie Matei? Nu! Păi ce scrie pe cârpele tale? Degete şterse de sânge?
Mi-a ieşit o floare-n grădină, ca o pasăre roşie rotată, cu miezul de aur. Ai prihănit-o. Ţi-ai pus labele pe ea şi s-a uscat. Mi-a dat spicul în ţarină cât hulubul şi mi l-ai rupt. Mi-ai luat poamele din livadă cu carul şi te-ai dus cu el. Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori.
Începi să tremuri acum, căzătură. Aşa s-a întâmplat cu toţi câţi au umblat să-mi fure binele ce mi l-a dat Dumnezeu. Te-ai cam subţiat şi învineţit. Obrazul ţi-a intrat în gură, gulerul ţi-a căzut pe gât ca un cerc de putină uscată. Dacă te mai usuci niţel, o să-ţi adune doagele de pe jos. Ce floacă plouată-n capul tău! Ce mustaţă pleoştită! Ce ochi fleşcăiţi! Parcă eşti un şoarece, scos din apă, fiartă, de coadă, Baroane…”

Exit mobile version