VICTOR ȘTIR: Cercetarea la Colectiv, ca la ceape?

VICTOR ȘTIR: Cercetarea la Colectiv, ca la ceape?

Se împlinesc în aceste zile trei ani de la nenorocirea petrecută în clubul ,,Colectiv”, la 30 octombrie, 2015, în urma căreia au pierit instant 26 de oameni pentru ca, după aceea, cifra să se rotunjească la 60 de suflete. Cei care au urmărit de aproape întâmplarea spun că în 150 de secunde s-a petrecut incendiul cu dezvoltarea unei temperaturi mari și cu viteza de deplasare a frontului compatibilă cu o explozie.

Cercetările de până acum nu au limpezit lucrurile de maniera de a se fi tras niște concluzii clarificatoare asupra evenimentului. Fiind un fenomen fizic, lucrurile sunt mai simple decât la stabilirea influențelor dintr-o operă literară, în care autorul putea fi influențat de filosofia indiană sau de poveștile din copilărie, spuse de tâna. Adicătălea: se cunosc substanțele care au rezultat din explozii și le-au mâncat oamenilor plămânii pe dinăuntru, le-a ars incredibil corpurile cum se spune că au mai pățit-o vietnamezii când americanii au început să arunce peste ei bombe cu napalm, așa că, specialistul care se ocupă cu substanțe și reacții poate să dea variantele din care rezultă probele, iar profesionistul pune exact degetul pe cauză. Să nu se spună că nu avem ,,specialiști” pentru că sună, a incredibilă prostire, aserțiunea. Este ,,credibilă” doar teoria lui Vlad Voiculescu, economistul așezat pe fotoliu de ministru al sănătății, care, genial cum este considerat de familia sa, găsește vinovați de moartea acelor oameni infecțiile din spitale, nu operațiunea din clubul Colectiv. Deci vina majoră o poartă medicii și nu mai au rost prea mare investigațiile. Dacă ar fi vorbit despre conturile contabile sau de balanță, zău că l-am fi crezut, dar este prea vizibilă încercarea de manipulare, de abatere a atenției de la fenomen, spre o zonă secundară. Și apoi, ingenuitatea cu care o spune, îl califică pentru un rol important într-un rol pentru copii!…

După cum s-a spus, medicii s-au dovedit neputincioși pentru că nu au mai întâlnit astfel de cazuri, și atunci, este foarte clar că fenomenul a fost unul nou, cu care nu au lucrat în mod curent. Fiecare a tratat arsură de foc de lemn, de gaz, de curent electric, dar dacă vine un os descărnat ca la Hanoi, de unde să ia medicul reactivi pentru așa ceva? Sau poate o fi fost altceva, la fel de rar. Dacă un economist rezolvă delicate probleme medicale, nu mai este de mirare ideea unui poet, care dorea să crească productivitatea muncii împărțind dimineața garoafe muncitoarelor în drum spre fabrică.

De unde s-a tras de ,,hățuri” pentru ca atelajul să o ia în direcția atinsă? Ușor! Trebuie întrebat cel care le ținea în mână, era pe capră și le știe pe toate, oricine ar fi el. În aceeași măsură, poate fi observat: cine era interesat de căderea lui Ponta, acoperit, descoperit, cum va fi fost, și de cine este pilotat cel care i-a luat locul și a prestat atât de ,,performant” în favoarea țării noastre.

Poporul nu trebuie tratat ca o turmă pe seama unor rațiuni superioare, ale celor care se socotesc ,,geniali”, după ce votul celor mulți i-a ridicat pe divan.

Că nu a fost o ardere naturală de burete și benzină este destul de clar acum după ce unii au experimentat scena. Dacă a fost o operațiune pusă la cale de un român împotriva altuia, prin călcare pe cadavre, ar trebui să iasă adevărul la suprafață și să dea seamă, altfel, peste o vreme se va repeta nenorocirea fără frică și la proporții mai mari. Dacă ,,focul” a fost amorsat de interese străine, este grav pentru statul nostru, aflat în mâna trădătorilor care au aprins chibritul și se vor deda, mai încolo, la alte acțiuni și mai grave, pentru că la români ține. Pe cinstite, nu merităm să ne facă așa ceva nimeni.

Se vede, modul cum au mers lucrurile până acum, în cercetarea ,,Colectivului”, este de nivel derizoriu, de ceape, iar tratarea opiniei publice care așteaptă adevărul de nivel copilăresc. Unui puști de cinci ani i se putea  spune cândva că bomba atomică a fost făcută de un moș și o babă, pe iarbă, în grădină, fără aparate.

Poporul nostru are un cult pentru adevăr și important ar fi să nu fim mințiți, să nu ni se dea piste false. Să nu fim disprețuiți ca în acești trei ani care au trecut și am fost duși cu vorbe. Dacă așa va fi îi vom spune lui cel mare: mulțumim, Georgică, să trăiești o sută de ani! Dacă nu se va spune adevărul ne vom resemna? Vom spune: poți să ne omori pe care vrei tu, pentru că la tine este puterea, legea nu mai contează, te apără doar pe tine?

Victor ȘTIR

 

Categoria: ANALIZE-COMENTARII