Viceprimarii pot deveni incompatibili doar dacă primesc şi indemnizaţie de consilier local

Viceprimarii pot deveni incompatibili doar dacă primesc şi indemnizaţie de consilier local

Agenţia Naţională de Integritate deţine situaţii de incompatibilitate numai atunci când, din verificările efectuate rezultă că viceprimarul sau vicepreşedintele consiliului judeţean exercită în mod efectiv şi atribuţiile de consilier local sau consilier judeţean şi primeşte indemnizaţie pentru ambele activităţi, a precizat senatorul Ioan Deneş, în cadrul unei conferinţe de presă, citând din răspunsul transmis de ANI către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.
Senatorul social-democrat a făcut unele precizări referitoare la incompatibilitatea dintre funcţia de viceprimar şi cea de consilier local, respectiv vicepreşedinte CJ şi consilier judeţean.

„În Camera Deputaţilor, în luna aprilie, în calitate de Cameră decizională, s-au făcut câteva modificări la Legea 161/2003, şi anume la art. 87 alin. 1, altele unde era trecut şi până acum viceprimarul era incompatibil cu funcţia de consilier local, dar în Legea 215/2001 era scris în art. 57 alin. 7 că putea să deţină această funcţie cu precizarea că nu putea fi retribuit în calitate de consilier local, ci numai în calitate de viceprimar. Practica legiuitorului sau a interpretării legii era că întotdeauna se ia în considerare legea care a fost cel mai recent modificată şi de aceea, până acum, se avea în vedere art 57 alin. 7 din Legea 215. Pentru că s-au făcut câteva modificări în Legea 161, alin. 1 a căpătat din partea Comisiei juridice de la Cameră o formă mai completă faţă de cum era până acum, fără să fie modificată litera a de la alineatul1, iar în 2 mai, publicată în Monitorul Oficial, interpretarea e că s-ar pune în aplicare Legea 161, nu Legea 215. În c eea ce priveşte chestiunea legată de incompatibilitatea dintre funcţia de viceprimar şi cea de consilier local”, a explicat senatorul Deneş.
Potrivit acestuia, UNCJR a făcut o adresă către ANI, solicitându-se un punct de vedere pe această temă, prin care s-a explicat clar că nu este generată o situaţie de incompatibilitate, dacă viceprimarul nu este indemnizat pentru funcţia de consilier local.
„Luni, va merge la promulgare o altă modificare a Legii 161/2003, de la Camera Deputaţilor, unde se abrogă în totalitate litera a de la alineatul 1 al art. 87 pentru a nu mai exista vreodată vreo variantă de interpretare cum că viceprimarul ar fi incompatibil dacă deţine şi calitatea de consilier local”, a mai spus Ioan Deneş, menţionând că unii secretari de comune au început să interpreteze că viceprimarii trebuie să aleagă între cele două funcţii, ceea ce nu este cazul.

GABRIELA CIORNEI

Categoria: Politica