Vicepremierul României, Daniel Suciu, în vizită la nepoata lui Ion și a Anei, personajele lui Liviu Rebreanu din romanul ”Ion”

Vicepremierul României, Daniel Suciu, în vizită la nepoata lui  Ion și a Anei, personajele lui Liviu Rebreanu din romanul ”Ion”

 

În fostul sat Prislop, actualmente cartierul ”Liviu Rebreanu” a orașului Năsăud ,  trăiește fata lui Ion și a Anei, personajele lui Liviu Rebreanu din romanul ”Ion”.  Zilele acestea bunica Saveta a împlinit vârsta de 95 de ani, scrie pe Facebook vicepremierul Daniel Suciu, care a fost să o viziteze pe bătrână și să îi ofere un buchet de flori.

”Am fost azi să omagiez simbolul viu al satului transilvănean…așa cum a fost el descris de Liviu Rebreanu în Ion. Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important, ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier. Și totuși, în fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, trăiește fata lui Ion și a Anei iar ieri Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani. M-am dus să mă înclin în fața ei, să-i văd mormintele părinților și să-i urez din tot sufletul sănătate și încă mulți ani demni de numele înaintașilor și urmașilor. Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei, în schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria. Și bunica Saveta din Prislop, fata lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!”, a fost mesajul postat de Vasile Daniel Suciu, viceprimarul satului Liviu Rebreanu.

Un portret al bătrânei de 95 de ani ai cărei părinți au făcut istorie literară, a fost făcut anul trecut de unul din nepoții Savetei, jurnalistul Ioan Lazăr: ”Deosebită şi luptătoare puternică cu viaţa, fiind o iubitoare şi grijulie mamă, soţie, bunică şi străbunică, Saveta Lazăr a făcut ca destinul vieţii ei să se împletească cu personajele Ion şi Ana din romanul „Ion” a lui Liviu Rebreanu, părinţii ei Rodovica şi Ion Boldijeri fiind prototipurile personajelor din roman.

Este o fiinţă răzbătătoare în viaţă, profund credincioasă ortodoxă, închinătoare şi slăvitoare de Bunul Dumnezeu, a cântat în corul bisericii din localitatea natală, a făcut parte din diferite organizaţii obşteşti şi cooperatiste, fiind apreciată pentru munca, hărnicia şi dăruirea sa pentru ajutorarea semenilor.

Soarta grea a făcut ca ea să rămână văduvă, de tânără, cu trei copii minori, pe care i-a crescut şi educat cu mari sacrificii, îndeplinind rolul şi ţinând locul şi de tată, prin coordonarea tuturor activităţilor.

Este o româncă cu suflet mare, a cunoscut ororile celui de-al Doilea Război Mondial, suportând şi corecţii fizice din partea ocupaţiei maghiaro-hortiste, dar a învins, cu brio, toate vicisitudinile vieţii.

Au fost şase copii la părinţi, din care patru sunt decedaţi: Nicolae, George, Maria şi Macedon, mort pe front, iar în viaţă îi trăieşte scumpa ei soră Xenia Pop din cartierul Liviu Rebreanu.

Gândurile dragi şi urările de  sănătate deplină, viaţă lungă şi liniştită, pace, linişte sufletească, bucurii şi împliniri sunt transmise, în această zi aniversară Savetei Lazăr, la împlinirea vârstei de 94 de ani, de către iubiţii ei copii: fiica Margareta cu familia, din cartierul Liviu Rebreanu, fiica Maria Pop, din aceeaşi localitate şi fiul Ioan Lazăr cu familia, din Bistriţa, jurnalist la cotidianul „Răsunetul”, şi de la scumpa ei soră Xenia Pop cu familia”.

Dragă şi scumpa noastră mamă, îţi urăm din suflet şi inimă, un călduros şi iubitor „La mulţi şi fericiţi ani, alături de cei dragi şi apropiaţi!”

Categoria: EVENIMENT