vineri, aprilie 3, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Vasile Silași: Suntem în grafic. 2018 a fost un an bun pentru Chiochiș, dar mai avem încă multă treabă de făcut!

  Must Read

  107 decese sunt raportate la nivel național. În județul BISTRIȚA-NĂSĂUD numărul celor dispăruți a ajuns la trei

  Încă 13 persoane infectate cu noul tip de coronavirus au murit în România, numărul celor decedaţi...

  Spitalul Județean de Urgență din SUCEAVA a fost militarizat

  Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu este de joi managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava,...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL


   

  Anul 2018 a fost un an relativ bun pentru comuna Chiochiș și cele 10 sate aparținătoare. Avem finalizate mai multe proiecte, avem semnate contracte serioase pe fonduri europene. Este primul lucru pe care îl spune Vasile Silași. Dincolo de vorbe, aici sunt foarte multe fapte.

   

  Potrivit celor spuse de primarul Vasile Silași, una din marile realizări ale anului 2018 este drumul comunal care face legătura dintre Strugureni și dealul Zoreniului.

   

  Vasile Silași:  ” Este o lucrare finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Ea a fost începută în urmă cu trei ani, iar acum am încheiat-o. Valoarea totală a noului drum este de 7 milioane de lei. Este o reușită a tuturor mandatelor mele, asta, pentru că locuitorii din cinci din cele zece sate aparținătoare vor beneficia de acest tronson de drum modernizat și care face legătura cu DJ 151 și cu centrul de comună și sătenii din Jimbor și Fînațe, oamenii trebuid să vină la Chiochiș vreo 12 km pe un drum pietruit. Aici mai adăugăm naveta elevilor la școala din centru și, cumvam am spus tot. Aici nu a fost asfalt de la începutul lumii”.

   

  Cum arată 2018?

   

  Sunt foarte multe proiecte pe care am reușit să le implementăm, pe altele le-am început, la altele lucrăm sau suntem în diferite stadia, spune primarul Silași.

   

  Potrivit celor spuse de Silași, deja, cele 600 de corpuri de iluminat cu led, sunt deja instalate și luminează întreaga comună: ” Mai avem cele cinci școli, în afară de Chichiș, toate sunt în cus de finalizare, fiind reabilitate în proporție de 85 la sută. La Bozieș, sperăm că vom avea treaba încheiată în vacanța de iarnă, la Chețiu ,Jimbor-Fânațe,  funcționăm, la Manic suntem aproape gata”, susține Silași.

  Pe lângă aceste trei proiecte finanțate pe Programul Național de Dezvoltare Locală, avem finanțate încă trei proiecte pe fonduri europene. E vorba de modernizarea căminelor din Chiochiș, Apatiu și Bozieș, valoarea fiind de 500 de mii de euro: ” Suntem în procedură de achiziție publică pentru drumuri de hotar, proiect în valoare de 1 milion de euro și un altul pe Măsura 16.2, unic în județul Bistrița-Năsăud”.

  Despre ce proiect este vorba?

   

  !Este un proiect în valoare de 100.000 de euro și cred că este singular în județul Bistrița-Năsăud, la această oră nemaifind depuse asemenea gen de proiecte pe axa respectivă, având în vedere că vorbim despre o colaborare dintre mediul privat și administrația locală și care vrea să sprijine mica gospodărie în vederea comercializării bucatelor produse în această gospodărie”, explică Silași.

   

  Silași spune că proiectul european va lua porcul, un animal care poate fi găsit în aproape toate curțile de pe valea Meleșului, și îl va comercializa atât ”în viu” dar și sub formă de produse de carne. Întrebat cum se va întâmpla ”în timp real” acest lucru, primarul din Chiochiș a spus următoarele: ” În prima fază, am gândit niște chioșcuri de prezentare a porcilor vii. De asemenea, va trebui să găsim un abator sau chiar un punct de sacrificare, acolo unde vom duce porcii pentru a fi tăiați și transformați în produse de carne”.

   

  El a mai precizat faptul că proiectul a fost declarat eligibil și va intra foarte repede la finanțare: ” Lucrurile sunt destul de simple, durata proiectului fiind de un an de zile: ” Trebuie mai subliniat un lucru – vânzarea porcilor este principalul obiectiv al proiectului, animalul fiind viu, în timp ce vânzarea de produse tradiționale din porc făcute pe valea Meleșului va fi făcută pe lanțul scurt, direct de la producător, cel puțin, deocamdată”, explică Silași.

   

  Reamintim că:

  Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi face pionierat în ceea ce priveşte identificarea de noi soluţii pentru atragerea de bani la bugetul local. O astfel de idee a pus deja în practică prin înfiinţarea primei cooperative agricole de producţie din judeţul Bistriţa-Năsăud. Sub numele de Zestrea, din noua structură fac deja parte un număr de 15 membri, taxa de înscriere fiind de câte două mii de lei de persoană.

   

  Un alt  obiectiv pe care noua cooperativă îşi propune să îl materializeze este achiziţionarea unei linii complete pentru o fabricuţă de brichete pe bază de rumeguş.

   

  Un alt obiectiv al Cooperativei ZESTREA este cel al achiziţionării unui abator mobil, acest lucru urmând însă să se întâmple până în 2020.

  Potrivit prevederilor legale , cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează pe baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat, cuprinzând decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Legea menționează de asemenea că valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă. Totodată, producția destinată vânzării, aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă, se valorifică potrivit acordului dintre membri și cooperativă.

   

  Conform legii, Micii fermieri care se vor constitui în cooperative agricole vor beneficia de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate. De asemenea, legea prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani pentru cooperativele agricole care procesează produsele agricole, precum și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani în cazul cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei.

   

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  107 decese sunt raportate la nivel național. În județul BISTRIȚA-NĂSĂUD numărul celor dispăruți a ajuns la trei

  Încă 13 persoane infectate cu noul tip de coronavirus au murit în România, numărul celor decedaţi...

  Al treilea dosar penal pe vreme de Coronavirus: Un pastor penticostal din satul Reteag este acuzat de procurori de zădărnicirea combaterii bolilor

  O adunare religioasă la care au participat mai multe persoane, organizată în casa unui localnic din satul Reteag, comuna Petru...

  Spitalul Județean de Urgență din SUCEAVA a fost militarizat

  Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu este de joi managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse...

  Campaniei de ajutorare a vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități inițiată de Asociația ”Împarte Bucurie” se alătură Lucian Sănmărtean, Gabi Balint sau Gabriela Szabo. Vezi...

  Campania Asociației ”Împarte Bucurie” și susținută de magazinele ”Punct” trece la un alt nivel. Astfel, după o reușită strângere de fonduri și...

  Nu e nicio glumă: Procurorii bistrițeni au deschis două dosare penale. Unul e pentru fals în declarații iar celălalt pentru zădărnicirea combaterii bolilor și...

  Nu e nicio glumă: Procurorii bistrițeni au deschis două dosare penale. Unul e pentru fals în declarații iar celălalt pentru zădărnicirea combaterii bolilor
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -