Varujan Vosganian vrea să contrazică IMAS și CURS: La viitoarele alegeri trebuie să suflăm în ceafa PNL

Varujan Vosganian vrea să contrazică IMAS și CURS: La viitoarele alegeri trebuie să suflăm în ceafa PNL

Mai multe institute de cercetare sociologică au scos pe piața politică sondaje de opinie prin care se dorește realizarea unei ”fotografii” a momentului politic octmbrie 2018.  Două dintre aceste instituții , IMAS, respectiv CURS au măsurat dorințele poltiice ale românilor în luna septembrie, cu puțin timp înaintea referendumului. Cum comentează Varujan Vorsganian sondajele dar și situația din PNL, citește mai departe.

IMAS

PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a ajuns la 28%, în timp ce PNL, măcinat de probleme interne, se situează la 27%. Mişcarea România Împreună, partidul condus de Dacian Cioloş a depăşit, la mustaţă, USR, în timp ce ALDE, partid aflat în coaliţie cu PSD, a trecut, surprinzător, de 11%, arată un sondaj IMAS comandat de USR şi obţinut de „Adevărul”.

CURS

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (septembrie-octombrie). Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 37%, urmat la mare distanță de PNL cu 22%, pe locul al treilea ALDE cu 9% și USR cu 8%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale Pro România cu 6%, Mișcarea România Împreună cu 5%, PMP 5%, UDMR 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.

 

Vicepreședinte al ALDE pe comunicare, Varujan Vosganian a precizat că treaba sociologilor este să calculeze și să făcă predicții cu acoperire în realitate, în timp ce partidele trebuie să caute soluții pentru a aduce lumea la vot. În ceea ce privește cifrele ALDE, 11% la IMAS și 9% la CURS, Vosganian a apreciat că ele sunt aproape reale, doar că obiectivul liberal-democraților ca în următorii doi ani electorali să obţină rezultate apropiate de cele ale PNL, astfel ca, atunci când în România guvernarea va fi de stânga sau de dreapta, „ceea ce reprezintă acum ALDE să reprezinte atunci dreapta”.

Obiectivul nostru pentru cei doi ani electorali este acela ca, în ceea ce priveşte ordinul de mărime, să fim comparabili cu PNL, ordin de mărime însemnând că dacă dânşii au sub 20 (n.n.%), noi să avem peste 10, dacă dânşii au peste 25, noi să avem între 15-şi 20, astfel încât să nu părem o expresie mai mică a unui liberalism care e reprezentat de PNL. Să fim la acelaşi ordin, astfel încât pentru momentul când România va intra într-o normalitate şi guvernarea va fi de dreapta sau de stânga, ceea ce reprezintă acum ALDE să reprezinte atunci dreapta”, a punctat  vicepreşedintele ALDE.

 

În ceea ce PNL, Varujan Vosganian a explicat că ALDE este tocmai expresia confuziilor, ambiguităţilor, imperfecţiunilor pe care le-a avut mişcarea liberală.

Varujan  Vosganian: ” Dacă mişcarea liberală nu ar fi făcut înţelegerile acelea, Crin Antonescu nu anunţa cronica unei demisii previzibile, dacă nu se trecea la PPE fără negocieri, fără consultări largi a masei liberalilor, dacă nu se promova nesăbuit imaginea lui Klaus Iohannis fără să se vadă care e haloul de influenţă din jurul lui şi dacă nu se făcea fuziunea cu Partidul Democrat,  fără ca Partidul Democrat să treacă printr-o carantină severă, nu ar fi existat astăzi ALDE şi cei care conduc astăzi ALDE ar fi condus Partidul Naţional Liberal, ceea ce sper să se întâmple într-o bună zi”.

”Toți cei care au condus PNL în perioada 2004-2088 sunt acum în ALDE”

În acest context, Vosganian  a mai explicat  că cei care sunt din generaţia sa, a celor care au condus PNL în timpul guvernării 2004-2008, mai toţi sunt la ALDE. „Sigur că mai sunt 2 discipoli de-ai noştri care au rămas în PNL, dar eu nu mă bazez atât pe cei care conduc PNL astăzi, ci mă bazez pe oamenii pe care îi cunoaştem în judeţe, în oraşe, comune, oameni cu care am făcut campaniile electorale din PNL şi care sunt numeroşi. Eu am relaţii foarte bune cu mai toţi primarii PNL din judeţul Iaşi şi care ar fi bucuroşi să se întoarcă la vremurile de odinioară”, a conchis  Varujan Vosganian.

 

Categoria: Politica