Varujan Vosganian ajunge joi la Bistrița. Vicepreședintele ALDE își va lansa cartea ”Statuia comandorului”

Varujan Vosganian ajunge joi la Bistrița. Vicepreședintele ALDE își va lansa cartea ”Statuia comandorului”

Politicianul dar și scriitorul Varujan Vosganian este așteptat joi, la ora 18.00, la Bibioteca Județeană, acolo unde, își va prezenta , ajutat de prozatorul Olimpiu Nușfelean, volumul ”Statuia comandorului”. Amfitrionul întâlnirii va fi Ioan Pintea.

Personajele acestei cărţi sînt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc. Un spaţiu descris în toată grozăvia lui, o descriere cu atît mai neînduplecată cu cît în cuprinsul volumului nu veţi găsi niciunul dintre cuvintele care îl denumesc: «comunism», «comunist», «partid» etc., ci doar neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat… Aceste pagini se constituie într-un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă.” (Varujan Vosganian)

„Poeme umbrite de o inexplicabilă, statornică revoltă, mîhnire, proze din ce în ce mai batjocoritoare cu prostia omenească, scrise parcă într-adins pentru a nu fi publicate – astfel de pagini îmi treceau tot mai numeroase prin faţa ochilor. Cineva se împotrivea evidenţelor; cineva stăruia să creadă că nu zadarnic se aşază la masa de scris, deşi perspectivele cununiei cu litera de tipar piereau într-un unghi tot mai strîmt şi mai neguros. Varujan Vosganian avea toate datele unui artist care îşi face religie din refuzul faptului împlinit.” (Mircea Ciobanu)

Categoria: EVENIMENT