USR CONTRA CIORBEA: 125 de mii de oameni îi vor demisia

USR CONTRA CIORBEA: 125 de mii de oameni îi vor demisia

Deputatul Cristina Iurisniţi se numără printre cei 125 de mii de români care au semnat o petiţie din mediul on line pentru demiterea lui Victor Ciorbea din funcţia de avocat al poporului. Societatea civilă îl acuză pe Ciorbea de obedienţă faţă de PSD în cazul atacării la Curtea Constituţională a Legii 21 pe 2001, act normativ care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să devină premier.

În Bucuresti şi în mai multe oraşe din ţară sunt organizate în această săptămână proteste pentru demiterea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, dupa ce a contestat la CCR legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să fie premier pentru că are o condamnare penală definitivă.

Mai mult, în mediul on line, pe reţelele de socializare a apărut o petiţie pentru demiterea lui Victor Ciorbea, petiţie pe care au semnat-o peste 125 de mii de români  printre care şi deputatul Cristina Iurisniţi: “Legea 90/2001 este legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să ajungă premier. Ştim foarte bine că Guvernul actual este un guvern obedient, un guvern la mâna lui Liviu Dragnea. Am văzut calitatea miniştrilor, deci nu mai avem de ce să ne mirăm”, explică Iurisniţi.

Jurist de profesie, noul consilier parlamentar al Cristinei Iurisniţi, Alexandru Vintilă, susţine că din punctul său de vedere, cele invocate de Victor Ciorbea nu se susţin în practica juridică: “ M-am uitat peste sesizarea făcută de Avocatul Poporului la CCR şi sunt trei aspecte care trebuie lămurite, de ce această sesizare nu-şi are rostul. În primul rând, este vorba despre lipsa de coerenţă legislativă în ceea ce priveşte garanţia de integritate. (…) În cazul alegerii preşedintelui şi a Parlamentului României controlul de integritate este făcut de popor prin vot. Deci, oamenii care candidează pentru aceste funcţii nu trebuie să aibă neapărat o garanţie de integritate, însă în momentul în care vorbim de aparatul executiv sau de puterea judecătorească, oamenii aceştia sunt numiţi, poporul nu are niciun rol activ în garantarea integrităţii acestora, deci oamenii respectivi trebuie să dea o garanţie de integritate prin faptul că nu au suferit o condamnare penală”.

În replică, Victor Ciorbea a declarat astăzi că  el vrea doar ca principiile din legea care i s-a aplicat lui Liviu Dragnea să se aplice tuturor înalţilor demnitari ai ţării. Dacă acest principiu va fi îmbrăţişat de CCR, atunci Parlamentul ar crea un cadru legislativ armonios. Toate aceste lucruri trebuie rezolvate în mod unitar, principial, cinstit, corect, cu linişte şi fără atâta patima , manipulare şi dezinformare”, a conchis Ciorbea.

 

Categoria: Politica