luni, aprilie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Un posibil mormant de tip scitic descoperit în apropiere de Bistriţa de Daniel Georgiu

  Must Read

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL


  Fascinat de ideea de „vânător” de meteoriţi, Georgiu Daniel, un IT-ist de 38 de ani din Bistriţa, a dezvoltat o pasiune mai puţin obişnuită: căutare de metale. Acesta îşi petrece câteva ore bune pe săptămână în diferite zone din Bistriţa-Năsăud, unde caută bucăţele de istorie. Piesa cea mai veche descoperită până acum este un vârf de săgeată medivală din fier care datează din secolele XIV-XVI.
  În Joia Mare, Georgiu Daniel a anunţat faptul că a făcut o descoperire importantă în apropierea Bistriţei: elemente arheologice care ar proveni dintr-un mormânt scitic.

  GEORGIU DANIEL- HOLLAND.RO: ” Ziua de joi mi-a adus probabil una dintre cele mai importante descoperiri de pana acum, de cand practic acest hobby. Este vorba de două frumoase obiecte din bronz găsite în apropiere de Bistriţa. Primul obiect a fost un mic cilindru de bronz cu o perforaţie longitudinală. Al 2-lea obiect lucrat tot din bronz, a fost o piesă în formă de cruce care avea pe una din feţe frumoase reprezentări de animale în relief. În locul unde am găsit al doilea obiect am observat urme de arsura si bănuind vechimea însemnată a piesei am urmat procedura de marcare a zonei si protejarea descoperirii prin sistarea detectiei.

  Conform procedurii am anuntat arheologi din cadrul Complexul Muzeal Bistriţa-Nasaud si predarea celor doua obiecte la Directia Patrimoniu. Curiozitatea mea a fost mare, pana la primirea primelor informaţii şi a confirmarii vechimii de la cercetătorul dr. George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Nasaud.

  „Piesa descoperita este o aplica de tolba de tip scitic fiind un exemplar caracteristic al artei stepelor, decorată în relief cu motive zoomorfe din fauna sălbatică, motive iconografice caracteristice popoarelor nomade si seminomade. Aplica de tolba este o piesa cu rol funcţional şi simbolic care alaturi de pumnalul scurt de lupta (akinakes) definesc razboinicul scit. Aplica se incadreaza la sfârsitul primei epoci a fierului, iar pe baza ornamentului si a tipologiei se poate data mai precis in a doua jumatate a sec.VII – prima jum. a sec. VI a.Chr. ” a declarat dr. George Marinescu.

  Din pacate despre sciti stiam foarte putine, asa ca am intrebat cine au fost sciții și cum au influențat cu prezenta lor civilizatia din Ardeal?

  Scitii au reprezentat unul dintre cele mai importante popoare ale antichitatii, au constituit in sec. VI-IV un regat puternic in nordul Marii Negre legat comercial atat cu Grecia cat si cu Imperiul Persan. Despre sciti sunt si primele date istorice scrise de Herodot care descrie campania regelui persan Darius I din 514-512 a.Chr. impotriva scitilor din nordul Marii Negre. Scitii au ramas in istorie prin stilul lor de lupta în care excelau prin calareti si arcasi foarte buni, dar si prin celebrele amazoane (razboinice scite) despre care amimteste şi parintele istoriei.” a mai declarat dr. George Marinescu.

  În continuare, pornind de la această descoperire pe care am realizat-o este nevoive de o confirmare şi o aprofundarea în teren a acestor prime informaţii, lucru care se poate realiza doar printr-o cercetare arheologică de specialitate care să lămurească daca descoperirea este una izolata sau provine dintr-un mormant, eventual o necropola mai extinsa. Avand in vedere caracterul inopinat al descoperirii pentru care nu s-au prevăzut fonduri din bugetul Complexul Muzeal Bistriţa-Nasaud, pentru demararea cat mai rapida a unei cercetari arheologice este nevoie de un sprijin financiar.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Intervenții grele pentru pompierii militari și civili: 5 incendii de vegetație în BN

  Pompierii militari și voluntari intervin la mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului : un incendiu in loc. Lunca Ilvei...

  Raed Arafat : Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

  Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre într-o nouă logică: să nu...

  La granițele județului BN cu Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj sunt instalate noi filtre

  La solicitarea prefectului județului, Stelian Dolha începând de astăzi, 5 aprilie, au fost instalate echipaje mixte la punctele de intrare...

  APEL PENTRU UN PLAN NAȚIONAL susținut de toate partidele politice PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

  Scrisoare deschisă adresată președinților partidelor parlamentare: Domnului Ludovic Orban – Președinte PNL Domnului Dan Barna – Președinte USR
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -