miercuri, aprilie 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Turismul viticol, o poveste care începe să prindă viteză în județul Bistrița-Năsăud: nobilele vinuri și mocănița Transilvaniei

  Must Read

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL


  În gări dintodeauna s-au spus povești frumoase dar și altele mai puțin frumoase, unele chiar triste și multă încărcătură dramatică, doar că, gările rămân, mereu,  acele intersecții unde se întâlnesc destine și se rescriu istorii.

  Despre gara Teaca și mocănița, trenul acela mic, ca o bijuterie feroviară, s-au mai scris câte ceva, doar că, acum toate aceste simboluri alte unor vremuri apuse vin să pună umărul la un nou concept, ce începe să prindă rădăcini și în județul Bistrița-Năsăud: Turismul viticol, ca parte a agro-turismului atât de mult ”cântat” în România post aderare euro-atlantică.

  Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei

  Așa s-a chemat întâlnirea pe care Asociația ”Mocănița Transilvaniei” împreună cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Turism” Bistrița-Năsăud au organizat-o în gara Teaca.

  Scopul întâlnirii îl aflăm de la  Cristi Moldovan, președintele Asociației Mocănița Transilvaniei: „Am încercat să facem un eveniment integrat care să unească partea de viticultură cu turismul feroviar. Deocamdată suntem la început și organizăm acest eveniment în gară, neavând posibilitatea să mergem încă cu trenul cu aburi, dar avem o viziune, ca în… mai mulți ani de acum încolo, să facem acest eveniment în timp ce mergem cu trenul”

  Au venit, au văzut și au plecat: toți sunt convinși că turismul viticol are viitor

  E greu să aduci, laolaltă, viticultorii , producătorii de vin, știți cum sunt astea, secretele viei, tainele nevăzute dar băubile ale vinurilor provenite din  cele șapte crame care au participat direct la acest eveniment.

  Cert, la Teaca, pentru a adauga greutate poveștii mocăniței care unea, cândva, Rîciu din județul Mureș cu Teaca și Lechința, au venit viticultori, producători de vin dar și foarte mulți oameni, străini, săteni, toți uniți în jurul unei idei care străbate veacurile: degustarea unui pahar de vin nobil.

  Un eveniment cât se poate de familial, spune Cristi Moldovan: „Avem 7 crame din județ și facem o degustare de vin, lumea poate să vadă și să simtă calitatea vinului, se poate informa cu privire la oferta cramelor. Totodată, am adus și câteva utilaje de la căile ferate, un mic muzeu în are liber. Participanții pot să deguste, pe lângă vinuri, o pâine cu zacuscă, pâine cu untură, pregătim și un gulaș. Practic, am vrut să facem un eveniment fain, familial, pentru oamenii care doresc să petreacă o sâmbătă în natură, la noi, la Teaca”

   

  Teaca și Lechința, unite prin drumul bicicletelor

  Prezenți la acest eveniment au fost și primarii comunelor Teaca și Lechința, primul Iustian Muntean, în calitate de gazdă, administrator de firmă și producătorul vinului de la ”Valea Ascunsă”, al doilea, Romeo Florian, în calitatea sa de ”luptător” pentru reînvierea viei și vinului din zona de câmpie a județului Bistrița-Năsăud, Lechința fiind secular centrului al nobilei arte.

  Trebuie știut faptul că un număr  de șapte crame își împart un domeniu D.O.C. (Denumire de Origine Controlată) specific, fiind vorba de D.O.C. Lechința. Este vorba de cramele Vie-Vin, Lechburg și Liliac din Lechința, Harșian din Dumitra, Crama Jelna, Zaig și Valea Ascunsă din Teaca.

   

  Încotro?

   Asociația Mocanița Transilvaniei vrea să ajungă departe, adică să facă, cumva, funcțională mocănița, doar că acest lucru va putea deveni realitate în câțiva ani, atunci când, turiștii care vor vrea să vadă bucăți de istorie austro-ungară, peisaje adevărate și să deguste vinuri nobile, o vor putea face în micul tren, pe o distanță de 35 de km: Teaca-Rîciu. Deocamdată, se încearcă păstarea îngustelor linii de cale ferată în stare de funcționare, un lucru esențial fiind întreținerea lor. Și mai esențială este obținerea tuturor documentelor oficiale, inclusiv cele de la cadastru, una din principalele cerințe în obținerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestei afaceri cu gust imperial de vinuri vechi și brânzeturi.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la Serviciul Județean de Ambulanță și...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.Bărbatul a prezentat simptomatologie...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și sanitară. Să vedem dacă informația...

  Produsele Intex și Marecom din NĂSĂUD sunt înregistrate oficial ca dispozitive medicale

  Echipamentele medicale produse de cele două firme din Năsăud care și-au reconvertit producția pentru a fabrica combinezoanele medicale, halatele de...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -