Transformăm o ruină într-un spațiu verde si de recreere

Transformăm o ruină într-un spațiu verde si de recreere

PNL și Stelian Dolha propun: perimetrul fostei uzine termice a Bistriței -parc de recreere finanțabil din fonduri europene- POR

 

Amplasarea parcurilor și a zonelor de recreere și socializare trebuie să țină cont de noile cartiere urbane care s-au dezvoltat în ultimii ani pentru ca tot mai mulți cetățeni ai orașului să poată avea acces facil la zone verzi și de recreere.

În viziunea Partidului Național Liberal și a candidatului la funcția de primar al municipiului Bistrița, Stelian Dolha, municipiul Bistrița poate și trebuie să fie un oraș verde și curat în care oamenii să se simtă bine. În parteneriat cu cetățenii, întreprinderile și instituțiile, Bistrița poate atinge standarde înalte de conservare și protecție a mediului devenind un oraș durabil, cu o amprentă de carbon redusă.

Proiectul strategic pe care-l propunem este conversia funcțională a suprafeței de peste 3 hectare afectată în prezent de vechea uzină termică, într-un parc verde și de recreere pentru bistrițeni,: ZEFIR Parc (strada Zefirului).

Investiția presupune: demolarea clădirilor dezafectate; decontaminarea zonei, realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, trotuare; amenajarea de spații verzi (gazon, arbori, arbuști); locuri de joacă pentru copii, bazin de înot la standarde olimpice, zone speciale pentru alte sporturi (skatepark, baschet, etc); dotare cu mobilier urban, rețea Wi-Fi; modernizarea străzilor urbane adiacente care facilitează accesul la obiectivul de investiții.

Printr-un concurs internațional de soluții, turnul fostei uzine termice se poate transforma într-un loc de belvedere și de ce nu, într-unul pentru sporturi extreme (turn de cădere liberă), devenind astfel un punct de atracție de nivel național și chiar internațional, contribuind la dezvoltarea turismului local și regional.

Proiectul este finanțabil prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pe axa 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie). Valoarea proiectului poate fi de max. 5 milioane de Euro.

 

 

 

Categoria: Politica Locala