Tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea din Molişet

Tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea din Molişet

În prima duminică după Rusalii, în duminica Tuturor Sfinţilor, se sărbătoreşte hramul Mănăstirii ,,Coborârea Sfântului Spirit” din Molişet, a călugărilor bazilieni ai Ordinului ,,Sfântu Vasile cel Mare”. Începând cu anul 1992, când a avut loc sfinţirea acestei mănăstiri, se organizează aici tradiţionalul pelerinaj al credincioşilor greco-catolici, din împrejurimi, din alte localităţi ale Eparhiei de Cluj-Gherla şi nu numai.

Un pelerinaj la Mănăstirea Molişet înseamnă în primul rând ,,o descălecare” în mijlocul naturii, ,,sub poale de codru verde”, un spectacol mirific al clorofilei, un loc prielnic reculegerii, întâlnirii cu Dumnezeu. Dacă mai adaugi acestor chemări, ospitalitatea localnicilor, strădaniile călugărilor ca totul să fie perfect, spectacolul oferit de purtătorii frumoaselor costume populare, de cei mici, până la cei mai în vârstă, ai imaginea generală a sărbătorii hramului acestei mănăstiri.

Anul acesta, cu ocazia Jubileului Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), Călugării Bazilieni au primit cu multă bucurie duminică, 11 iunie 2017, episcopul, preoţii, persoanele consacrate şi credincioșii la Pelerinajul de la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet, cu ocazia Hramului.

La ora 10.15 a avut loc procesiunea de la capela Mănăstirii până la biserică. La ora 10.30, Preasfinţia Sa Florentin, având alături un sobor de preoţi, a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. La încheierea celebrării liturgice a fost dată binecuvântarea pentru indulgenţa plenară decretată de Penitenţiaria Apostolică pentru Anul Jubiliar Bazilian: 12 nov. 2016 – 25 dec. 2017.

După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească.

(Foto/ text: Ioan și Liuța Zăgreanu)

Categoria: EVENIMENT