Toamna bistriţeană a fost cântată de fanfarele prezente în complexul de la Heidenfeld.

Toamna bistriţeană a fost cântată de fanfarele prezente în complexul de la Heidenfeld.

Un adevărat corn al abundenţei s-a revărsat  în piaţa organizată în complexul Heidenfeld de primăria Bistriţa cu ocazia celei de-a 14-a ediţia a Toamnei Bistriţene. Pentru al doilea an consecutiv  în cei 13 ani de când se sărbătoreşte toamna şi roadele ei, alături de agricultori, cumpărători, mai mulţi ca niciodată, au venit şi fanafarele participante la ediţia a 11-a a festivalului Fanfarelor. Marea absentă a acestei ediții a fost Stațiunea Pomicolă Bistrița.

t t1 t2 t3 t5 t6 t7

O ediţie reuşită, a spus primarul Creţu, iar noi nu putem decât să îi dăm dreptate, mai ales dacă vă spunem că legumele, fructele sau alte produse au fost atât de multe şi în cantităţi atât de mari, încât aveai impresia că ai intrat în rai, de la apel nelipsind „râurile” de lapte, dar mai ales miere, produsele apicole fiind şi ele foarte numeroase şi diversificate. De altfel, după ce primarul Creţu a vizitat târgul şi a stat de vorbă cu foarte mulţi producători, el s-a oprit şi la un stand cu produse apicole, unde a gustat şi a apreciat o miere din flori de rapiţă: „ Excelentă”, a spus Ovidiu Teodor Creţu.

L-am întrebat pe edilul Bistriţei cum simte pulsul celei de-a 14-a ediţii: „ Ceea ce este îmbucurător, se vede de la an la an, este că cei de la noi din judeţ vin cu legume în special, că fructele au venit mai demult, la nivelul oricăror producători din sud sau din afară. Dacă vă amintiţi, prin anii 90 veneau legumele din Italia din Olanda. Acum, în Runcu Salvei, Monariu, Bistriţa, ca să nu mai vorbim de Şintereag, Cociu, Floreşti se fac legume frumoase, mari, de calitate şi cu gust corespunzător. Conopida sau vinetele pe care doar în vis le vedeam aşa sau în poze în urmă cu 20 de ani acum se produc la noi în condiţii foarte bune”, povesteşte primarul Bistriţei.

Pentru că eforturile agricultorilor trebuie cumva răsplătite, pe scenă, primarul Creţu a acordat diplome şi premii celor mai bine organizate standuri, de facto, o recunoaştere a acestor eforturi pentru a celor care vin an de an la acest frumos eveniment. Concret, municipalitatea a dat premii şi diplome la fiecare categorie: legume, fructe, produse apicole, păsări şi animale mici, locurile acordate fiind 1, 2 şi 3: „ Ar trebui să îi premiem pe toţi participanţii”, a precizat Creţu pe scenă.

Toamna Fanfarelor
Aşa cum v-am spus, în acest an, toamna bistriţeană a fost cântată de următoarele fanfare, prezente la festivalul care le poartă numele:
Fanfara şi Majoretele Tineretului din Csorvas (Ungaria), Fanfara Promenada şi Trupa de majorete Angels din Câmpia Turzii, Fanfara din Reghin, Fanfara din Rodna, Fanfara şi trupa de majorete MCM din Gherla, Fanfara baptistă Armonia Forte-Fortissimo din Bistriţa, Fanfara Garnizoanei Bistriţa.

„ Este o acţiune care cumulează două evenimente care s-au desfăşurat separat la început, iar în ultimii ani le-am ţinut împreună: ”Toamna bistriţeană”, un festival al toamnei şi al belşugului, şi Festivalul fanfarelor, în care muzica de promenadă este adusă în Bistriţa. Am reunit cele două manifestări. Toamna se potriveşte foarte bine cu muzica de fanfară, e anotimpul belşugului”, a mai spus primarul Bistriţei.

Categoria: Administratie