Tensiuni la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu” și ”Andrei Mureșanu”

Tensiuni la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu” și ”Andrei Mureșanu”

Ordonanța 9/2018 aduce tensiuni și frustrări în învățământul românesc, așadar și în cel bistrițean. E vorba de o decizie a Guvernului Dăncilă care interzice învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv. În acest context, părinții elevilor din învățământul primar care frecventează cursurile claselor cu predare în limba germană sau maghiară de la Colegiul Național ”LIviu Rebreanu”, respectiv ”Andrei Mureșanu” spun că nu vor mai aduce copiii la școală și vor picheta cele două colegii dar și Inspectoratul Școlar Județean.

 

O primă poziție a luat deputatul USR, Cristina Iurișniți. Ea spune că a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

” În luna august, prin Ordonanța Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv. Aceste dispoziții ale Ordonanței 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a școlilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului școlar, zeci de unități de învățământ cu predare în limba maternă.
Totodată, modul ales de Coaliția PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituțional prin încălcarea în repetate rânduri a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor și prin nerespectarea atribuțiilor Guvernului în ceea ce privește legiferarea în domeniul organic. Ordonanța simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educației, aceasta din urmă fiind o lege organică. Și în ceea ce privește respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaților, fapt care încă o dată evidențiază slaba pregătire și competență a actualei guvernări, dar și complicitatea și abuzurile Puterii”.

,,Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările drepturilor constituționale ale minorităților naționale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanța 9/2018 la Curtea Constituțională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale și nu pot permite Guvernului să bulverseze învățământul românesc la începutul noului an școlar”, a conchis Iurișniți.

 

 

Categoria: EVENIMENT