Telciul se va înfrăți cu orășelul italian Montalto di Castro. Primarul Sever Mureșan și consiliul local s-au întâlnit cu o delegație venită din Italia

Telciul se va înfrăți cu orășelul italian Montalto di Castro. Primarul Sever Mureșan și consiliul local s-au întâlnit cu o delegație venită din Italia


La Montalto di Castro a fost ridicat în primăvara acestui an, primul monument din Italia dedicat soldaților români căzuți pe câmpul de luptă sau în prizonierat pe teritoriul Italiei, în Primul Război Mondial

Sala de ședințe a consiliului local al comunei Telciu a găzduit miercuri dimineața, întâlnirea dintre primarul Sever Mureșan și consilierii locali cu delegația venită din orășelul Italian Montalto di Castro, un orășel italian din regiunea Lazio, acolo unde, în luna martie a acestui an a fost inaugurat un monument închinat celor 20.000 de soldați  proveniți din toate colțurile Imperiului Austro-Ungar, cei mai mulți dintre ei din Transilvania, mai précis din comuna Telciu.

În acest context, la Telciu au venit arheologul Emanuele Eutizi, profesor, istoric și arheolog, consilier local în Motalto di Castro, președintele Asociației ”Răzeșii”, Vasile Sînzianu, ziaristul Flavio Savaresse și Hilda Spoială, secretară și traducător.

Așa cum era de așteptat, delegația italiană a venit cu mici cadori pe care le-au oferit primarului Sever Mureșan, fiind vorba de niște copii la scară redusă ale monumentului din Montalto di Castro. Nici primarul Telciului nu s-a lăsat mai prejos, el oferind în numele telcenilor două plăci commemorative pe care a fost scris în limbile română și italiană un citat dintr-un discurs al Reginei Maria din 1924: ” Departe de patria voastră pentru care voi v-ați jertfit, odihniți-vă în pace,  aureolați de glorie, în acest pământ care nu vă mai este străin”.

Trimis oficial al primarului orașului Montalto di Castro, Sergio Caci, profesorul Emanuele Eutizi, a dat citire unei scrisori deschise trimisă de primarul Caci, document în care s-a făcut vorbire de relațiile de 2000 de ani dintre cele două popoare, de faptul că românii din Telciu sunt niște oameni minunați, ca de altfel, toți românii care trăiesc și muncesc în orașul pe care îl administrează.

Sever Mureșan (primarul comunei Telciu): ” Sunt bucuros că ați venit la Telciu, este o veste bună pentru noi toți, că, acolo, în Italia, cineva ne apreciază activitatea și ne respect istoria noastră atât de învolburată. Monumentul de la Montalto di Castro este o recunoaștere a curajului, onoarei și caracterului puternic al soldaților telceni care s-au sacrificat în numele unității și a României Mari. Prezența dumneavostră aici, de Centenar, ne dă credința că toate jertfele în numele Marii Uniri nu au fost zadarnice. Vă mulțumesc în numele meu, al întregului consiliu local și al tuturor cetățenilor din comuna Telciu”, a spus primarul Mureșan.

 

Monumentul de la Montalto di Castro, o istorie zbuciumată

Povestea singrului singurul monument ridicat vreodată de străini pe teritoriul Italiei, a spus-o președintele Asociației ”Răzeșii”, Valentin Sînzîianu: ”  Este  primul monument dedicat românilor care a fost aprobat vreodată pe teritoriul Italiei. Nici măcar pentru aliaţii lor nu au un monument. A fost o luptă care s-a întins pe trei ani, ca acest monument să fie aprobat şi să fie dezvelit. Mi s-au închis multe uşi, dar uşor, uşor am reuşit. Nu e foarte uşor să pui un monument pe teritoriu italian. Puteam să punem mai uşor o plăcuţă comemorativă într-un cimitir, dar a fost altceva la un monument”.

El a precizat că este  vorba de eroii români din trei regimente, Horia, Closca si Crisan, căzuți la datorie în Italia în 1918.Conform docmentelor istorice, în total, circa 20.000 de români, parte din armata austro-ungară, au fost luaţi prizonieri în 1918 şi şi-au găsit sfârşitul pe teritoriul Italiei. O parte din aceşti prizonieri şi-au pierdut viaţa din cauza unor boli, o parte din cauza condiţiilor grele din lagăre, iar o parte au fost înrolaţi în armata italiană şi au murit pe front, luptând contra Austro-Ungariei.

În 1918, s-a constituit Legiunea Horia, Cloşca şi Crişan, din câteva mii de prizonieri români. Aceştia proveneau în proporţie de 80% din zona Ardealului şi o parte mică din zona Bucovinei. Legiunea era formată din trei regimente – Horia, Cloşca şi Crişan, care au luptat împreună cu Armata a IV-a italiană, împotriva Imperiului Austro-Ungar. Această legiune era sub conducerea comandantului Luigi Ferrigo, care era căsătorit cu o româncă. Se bănuieşte că în jur de 3.000 de români au fost înrolaţi în această legiune.

Vasile Sînzianu, stabilit în Italia în 2004, care a pus bazele asociaţiei Răzeşii, a mai spus următoarele „Generaţiile actuale nu ştiu că românii au avut aici o legiune care şi-a dat sufletul pentru Italia. Aceştia au luptat cu uniforma şi armamentul italienilor, dar au avut asupra lor şi tricolorul românesc. Românii aceştia au fost atât de nenorocoşi, au luptat alături de italieni, dar nu au fost recunoscuţi nici de ei nici de români”. Din acest motiv, s-a construit acest monument, care să îi recunoască pe aceşti români care şi-au găsit sfârşitul în Italia, acum 100 de ani. Demersurile pentru acest monument s-au întins pe trei ani.

Monumentul are 1,7 metri înălţime şi 450 de kilograme și înfăţişează o caschetă şi o armă din metal, realizate după modelul celor din Primul Război Mondial. Acestea sunt aşezate pe un soclu din marmură.   Pe monument scrie „În memoria militarilor români, căzuţi la datorie în 1918, pe pământ italian”. La monument a muncit, gratuit, un alt român stabilit în Italia. Este vorba despre Virgil Asoltanei din comuna  Telciu, care munceşte în construcţii. Acesta a muncit o lună şi jumătate la acest monument.

Monumentu, dezvelit în data de 25 martie, a fost amplasat într-un parc din Montalto di Castrolocalitate cu 850 sunt români.

 

Categoria: EVENIMENT