TĂŞULEASA SOCIAL: Raport de cursa – Ziua 4

TĂŞULEASA SOCIAL: Raport de cursa – Ziua 4


Mai, e tare nashpa ! Am picioarele praf, mi-au degerat azi noapte, si nu stiu daca ma lasa astia sa merg mai departe ! Mor de ciuda !
Dragilor, dupa ce ieri auzisem pentru prima data fraza “eu nu mai pot” din gura lui Tibi, crezusem ca le-am auzit pe toate. Dar cum viata bate filmul si Teleorman il bate pe Batman, mari minunai aveau sa se mai intimple.
Dupa o noapte de cosmar, Tibi isi revenise si ajunsese la Caribou Creek cu un avans consistent fata de urmaritorii lui. Nici macar el nu banuia ce i se intimplase.
A dormit 3 ore la Caribou Creek, si cind s-a trezit a simtit ca are picioarele amortite. A ridicat pantalonul si … shock si groaza … ambele picioare erau maro si acoperite cu zeci de vezicule cu lichid.
S-a cam panicat. Multi au zis ca e extraterestru, dar nu credea sa si vada asta pe pielea lui.
A chemat organizatorii si i s-a spus sec … ca i-au degerat picioarele. Doctor nu era acolo, asa ca l-au lasat sa plece spre Inuvik, unde urma sa fie consultat de doctor.
L-au uns cu ceva alifie pe picioare. Nu ajuta cu nimic, dar daca te intreaba lumea daca ai facut ceva, poti sa raspunzi relaxat ca da.
Ce se intimplase ? Nimic neobisnuit pentru o mica vizita dincolo de cercul polar : fusese atit de frig noaptea incit i-a inghetat pielea de pe picioare, iar atunci cind a ajuns la caldura, pielea s-a dezghetat, vasele de singe s-au spart si s-au format veziculele cu lichid. Noaptea, cind organizatorii au trecut pe linga el, termometrul masinii arata -38 grade.
Nu mai era cald. Temperatura era acum in categoria “fereasca dumniezo “ 😀
Nu e un tablou pentru cei slabi de inima, dar daca esti slab de inima nu te duci acolo.
Dintr-o data au disparut toate celelalte probleme, oboseala si lipsa de somn, un singur gind il macina : daca il vor lasa sa plece mai departe. Conduce cursa cu un avans de peste 10 ore, si risca sa fie oprit.
La Inuvik ajunge pe la ora 19:20. A ajuns surprinzator de repede, asa ca doctorul nu apucase sa ajunga de pe traseu. S-au inteles sa-i repare picioarele pe la miezul noptii, asa ca s-a culcat doua ore si jumatate. La trezire a fost ingrijit de un alt medic, care i-a pansat basicile de la picioare.
“Degetele de la picioare mi-s cam flendurite”, ne zice el la telefon.
Cind i-a vazut picioarele, doctorul s-a cam speriat. Nu l-a lasat sa plece pina nu vine celalalt doctor sa isi dea acordul. Tibi spera sa plece mai repede. Stiind ca o sa se uite la picioare si celalalt doctor, a inceput sa-si sparga singur veziculele cu lichid de pe picioare, ca sa fie putine cind vine celalalt doctor. V-am tot zis ca-i un delicat …
“Doctorul asta-i dus cu vaca. Astept sa vina celalalt doctor, sa ma lase sa plec !”
Au urmat doua ore de groaza, in care o tara intreaga a asteptat verdictul. Retelele sociale efectiv au explodat. De la declaratii de iubire pina la amenintari cu atentate cu bombe, pe toate le-am vazut. S-au plantat mii de hectare de copaci virtuali, ca semn de sustinere pentru Tibi. S-au trimis mesaje doctorului … sincer nu cred ca mai intra pe Facebook in urmatoarea luna.
Minunea se intimpla la 1 noaptea, cind aflam in sfirsit ca Tibi pleaca mai departe.
Ce urmeaza ? Tibi intra pe drumul de gheata, are 113km de parcurs pina la punctul de control urmator. Riul Mackenzie este inghetat si transformat in drum de gheata, drum pe care circula camioane de zeci de tone, iar gheata bubuie sub tine.
Organizatorii spun ca au mai ramas numai 5 in cursa, restul au abandonat. Pina acum, in anii in care au fost temperaturi atit de scazute, au reusit sa termine maxim 3 concurenti.
Tibi are doua picioare degerate, dar sufletul i-a ramas cald. Vrea neaparat sa cistige cursa, si nu vad ce l-ar mai putea opri.
Va imbratiseaza, ca de fiecare data. Mai e un strop. Un strop de 190km.

Categoria: EVENIMENT