SUB TEROAREA GHEȚII

SUB TEROAREA GHEȚII

Râurile din județul Bistrița-Năsăud s-au umflat și ai dat pe afară în mai multe localități, problemele începând încă de vineri după-amiază la Telciu, acolo unde au fost inundate 15 gospodării și DN17 C a fost blocat de ghețuri de mai multe ori.

WP_20170204_09_47_44_Pro.mp4

Rebra a inundat 16 gospodarii, terenul de fotbal, scoala, parcul.. Situatia continua da fie critica… Ploua

Posted by Alin Cordos on 3 Februarie 2017

Astfel, vineri noaptea,  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) a monitorizat situaţia operativă de pe toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa – Năsăud.

Din cauza unui zăpor de gheaţă format pe cursul râului Zagra, drumul județean  172 a fost inundat pe o distanţă de peste 500 de m, la intrare în localitatea Zagra, spre Mocod.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru 2 persoane care necesitau dializa, cu ajutorul echipajelor specializate.

Încă de la primele ore ale dimineții, echipajul pirotehnic din cadrul I.S.U. „Bistriţa” a fost direcţionat în teren pentru continuarea misiunilor de sprijin  în zona respectivă.  Astfel, pirotehniştii bistriţeni au ajuns în punctul unde s-a format zăporul de gheaţă, cu ajutorul unei bărci şi au executat opt detonări controlate, folosind cca. 5 kg material exploziv.

După succesiunea de explozii, au fost create canale de scurgere a apei, astfel că zăporul a fost dislocat, iar drumul judeţean a devenit  practicabil.

Ulterior, în jurul orei 12.00, echipajul pirotehnic a fost direcţionat spre loc. Rebra. Aici, un zăpor de cca. 800 de m a provocat inundarea a 16 gospodării (curţi şi două beciuri), curtea şcolii din localitate, două terenuri de sport şi un parc.

 

Pomperii militari de la Secţia Năsăud acţionează, de la primele ore ale dimineţii, cu motopompe pentru sprijinirea populaţiei efectate de inundaţie, prin evacuarea apei din curţi şi beciuri.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă  Rebra, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), echipaje SGA BN şi echipaje de pompieri (cel pirotehnic şi alte echipaje) fac eforturi susţinute pentru distrugerea zăporului şi gestionarea situaţiei din teren.

Situaţii de urgenţă generate de formarea zăpoarelor de gheaţă au mai fost înregistrate în localităţile Spermezeu, Chintelnic şi Crainimăt, echipaje ISU şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au monitorizat situaţia operativă din teren şi au acţionat cu utilaje grele (buldoexcavatoare) pentru dislocarea formaţiunilor de gheaţă.

În continuare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin preşedinte (prefectul judeţului,  Ovidiu Victor Frenţ), preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud,  Emil Radu Moldovan şi comanda inspectoratului monitorizează situaţia operativă din localităţile (Şanţ, Valea Mare, Maieru, Anieş, Rebra şi alte locaţii din judeţ unde s-au format zăpoare ce ameninţă comunităţile respective) şi va aloca toate resursele disponibile pentru sprijinirea populaţiei.

Categoria: EVENIMENT