Strategia pentru dezvoltarea funcției publice (SDFP) pentru 2016-2020

Strategia pentru dezvoltarea funcției publice (SDFP) pentru 2016-2020

Documentul include un set de acțiuni, cu termene-țintă, pentru îmbunătățirea performanței profesionale, transparența, prevenirea corupției, integritatea și independența politică în administrația publică, pentru o perspectivă durabilă a carierei, pentru servicii publice mai bune și îmbunătățirea percepției cetățenilor privind administrația.

Scopul strategiei este acela de a pune bazele unei politici de resurse umane coerente a Guvernului, astfel încât în viitor administraţia românească să aibă angajaţi profesionişti, care activează într-un cadru stabil, transparent și predictibil, fiind responsabili pentru rezultatele obținute și capabili să elaboreze și implementeze politici publice eciente, ce vor susține dezvoltarea durabilă a României. Strategia a pornit de la problemele pe
care le presupune gestionarea tuturor categoriilor de angajati in sistemul public şi a identicat un set de 20 de măsuri pentru o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei până în 2020.

Principiile acestei strategii sunt urmatoarele:
*Asigurarea unui cadru instituțional și de management în administrație stabil, cuprinzător, coerent și transparent
*Recrutarea, promovarea, evaluarea și salarizarea, pe bază de standarde de competență și performanță
*Etica și integritatea în exercitarea funcției publice

O strategie pentru dezvoltarea funcției publice este un element esențial pentru modernizarea statului român, iar în acest moment, modernizarea statului este principala misiune pe care și-a asumat-o Guvernul în această scurtă perioadă de mandat. Este nevoie de o modernizare a statului pentru că cetățenii nu au încredere în stat. Crizele dese pe care le traversăm arată un lucru de fond: contractul social dintre stat și cetățeni este în criză, în acest moment, și acest lucru este evident. Iar din perspectiva actualului Guvern, este nevoie să identificăm și să punem în aplicare măsurile care să genereze o altă abordare a relației stat-cetățean în vederea oferirii cetățenilor servicii de calitate. Modernizarea statului și această strategie nu începe cu noi. La strategia pentru dezvoltarea funcției publice s-a lucrat din anii trecuți, s-a realizat inițial o strategie pentru consolidarea funcției publice, cu studii făcute de Banca Mondială, realizate cu ajutorul unor experți străini și români, cu colaborarea mai multor ministere. Ceea ce am făcut noi în această perioadă este să consultăm opinia publică, să consultăm experți și să luăm câteva decizii importante pentru elaborarea strategiei.
O prezentare sintetica a strategiei este disponibila aici:http://bit.ly/29ZnkMk

 

Categoria: Administratie